Bebek Uyku Eğitimi: Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?
Bilimsel olarak çocuğun kendi odasına geçmesi veya geçmemesi arasındaki fark ve etkiler nelerdir, çocuğun ne zaman kendi odasına geçmesi gerekir gibi sorularının cevabı için Uyku Danışmanı Melis Keşan'la röportajımızı izle!
Bebekler kendi odalarına ne zaman geçmeliler? Bu geçiş nasıl kolaylaştırılabilir?
Cevabı çok basit aslında; anne ne zaman istiyorsa. Bu, anne ve babanın kendi tercihine kalmış bir şey.
Bilimsel olarak çocuğun, odasına geçmesi gerektiği ya da odasına geçtiği için daha özerk ve bağımsız olduğu yaşa dair bir kanıt yok. Bu nedenle "Aman şundan önce çocuğum kendi yatağında yatsın ve daha bağımsız olsun." gibi bir şey söyleyemiyoruz.
Bağımsızlık ve kendine güven konuları bir bütündür. Bu, sadece bebeğin yattığı yerle alakalı bir durum değildir. Çocuk gelişiminin tamamını ilgilendirir. Bir ebeveyn olarak çocuğunuza nasıl davrandığınız, onun gelişimini nasıl desteklediğinizle ilgilidir. Yattığı yerle doğrudan ilgili değildir.
Anne ve bebek arasında nasıl bağ kurulur?
Bilimsel olarak anne ve bebeğin yakın yatmasının ileride bebeği daha bağımsız ve kendine güvenli kıldığı kanıtlanmıştır. Bağımlılık ve bağ kurma farklı şeylerdir. Anneyle bebek yakın olduğu zaman çok iyi bağ kurarlar.
Bebeğin anne ile bağı sağlamlaşmadan zaten bağımsızlık olmaz. Ancak hayata ve kendine güvenen çocuk ileride bağımsız olur. Bu da anneyle sağlam bir güven ilişkisi ve bağ kurmakla mümkündür.
Anne ile bebek beraber yatmalı mıdır, yatmamalı mıdır?
Bu, tamamen annenin bebeğin ihtiyaçlarına cevap vermesiyle alakalı. İster 1. veya 2. ayında bebeği odasına geçirsin ister senelerce beraber yatsın. Önemli olan, annenin bebeğin her ihtiyacında pozitif duygularla onun yanında olabilmesi.
Her bebek ilk doğduğu zamanlarda çok kısa aralıklarla emiyor. Eğer yataktan kalkıp gitmeler, emzirmeler anneyi yoruyor ve gerginleştiriyorsa bu çocuğa yarardan çok zarar verir. O yüzden anne, bebeğinin ihtiyaçlarına cevap vermek için fiziksel olarak yakın kalmak istiyorsa kalabilir. Ancak bu kararı verirken dikkat edilmesi gereken şeyler var:
Büyüme atakları dönemlerine dikkat!
Bebekler 6. aylarından sonra daha bilinçlidir. 4. ve 6. aylarda gelişim atakları yaşanır. Bilinçlenen bebeğin yeni bir ortama ve yatağa alışması biraz daha zor olur. Bu dönemlerde ekstra dikkat etmek gerekir.
Eşinizle ortak karar verin!
Anne kimliğinin, eş kimliğiyle dengelenmesi önemli. Aile bir bütündür ve eğer ortada anneyle babanın ilişkisini engelleyen bir durum varsa bunun da değerlendirilmesi gerekir. Anne ve babanın ortak bir karar vermesi gerekir.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için bu yazımızı da okuyabilirsin: Çocuğun Anne Babasıyla Birlikte Uyuması Doğru mudur?