Normal Doğumun Safhaları Nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Altuğ Semiz, normal doğumun evreleri hakkında bilgi verdi.

Hastaneye başvurup normal doğum başladıktan sonra hekim, bebeğin kalp atışlarını NST denen bir aletle ölçecek, hem bebek hakkında bilgi verecek hem de doğumun hangi aşamasında, ağrının ne şiddette olduğu konusunda kendisi bilgi sahibi olacaktır.

Arkasından bazı koşullarda rahim ağzının açıklığına bakılarak lavman yapılır bazense yapılmaz. Sonrasında gerekli görülürse suni sancı ile gebe desteklenir, rahim ağzındaki açılma anneyi takip eden hekim tarafından belli zaman aralıklarında vajinal muayene ile ölçülür.

Normalde bir kadının rahim ağzı 10 cm’ye kadar vardığında bebeğin inişi yani doğumun 2. aşaması başlar. 10 cm’ye kadar varış ilk gebeliğini yaşayan kadınlarda 1.2 cm/s ilerleme, daha önce doğum yapmış kadınlarda ise 1.7 cm/s ilerleme standart olacak şekilde gider. Bebek aşağı inmeye başladıktan sonraki süre ilk gebelerde 45 dakika-1 saat sürer, diğer kadınlarda ise 30-40 dakikadır. Yani bir gebenin doğumhanede geçirdiği süre takribi 1 saattir.

Bu 1 saati geçen durumlar genelde;

  • Doğumda bir takılma,
  • Annenin sancılarının azalması,
  • Bebeğin kafasının annenin pelvisine büyük gelmesi gibi sorunlar nedeniyle olur.
  1. aşama dediğimiz bebeğin aşağı inme sürecini, doğumdan 30-40 dakika süre sonra bebeğin eşinin gelmesi izler ve normal doğum bununla sonlanır.

Diğer her şey bu yazıda: Eğrisiyle Doğrusuyla 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin