Normal Doğum Bekleyen Anne Adayları Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Altuğ Semiz, normal doğum belirtileri ve doktora gidilmesi gereken durumlar hakkında bilgi verdi.

Normal doğumu beklemek, bir annenin hem çok zorlandığı hem de kaygılandığı bir süreçtir. Tabiattaki her memeli canlı doğum aşaması geldiğinde bunu mutlaka hisseder. Yine de kadınlar normal doğumu beklerken bir takım matematiksel verilere ihtiyaç duyarlar. Öncelikle belli aralıklarla gelen, düzenli, giderek sıklaşan ve şiddeti artan ağrılar doğum ağrılarıdır. Genel olarak bütün karına yayılan ve belden gelip karnın bütününe giden ağrılardır. Anne adayının yatması, kalkması, vücuduna verdiği pozisyon bunu değiştirmez. Bu ağrılar giderek sıklaşır ve şiddetlenir.

Eskiden kalan bir bilgi olarak ağrılar, belli bir sıklığa gelene kadar çekilip doktora gidilir. Ama bu günümüzde pek uyulan bir kural değildir. Çünkü ağrılar başladığı gibi bir hastanede izlenmek daha doğru olacaktır.

Halk arasında nişan atması denilen hafif pembe leke, yani rahim ağzı ucundaki mukus tıkaç, geldiğinde doktora başvurulması gerekir.

Bir diğer durum ise suyun gelmesidir. Bu bazen bir sürahi suyun bacaklarınızın arasından dökülmesi gibi görülür, bazense ufak lekelenmelerle de kendini gösterebilir. Bu durumda da gebenin hemen doktora başvurması gerekir.

Hepsini öğren: Bebek Firarda: Doğum Belirtileri Nelerdir?