Hamilelikte 5. Hafta

Hamileliğin 5.haftasında anne karnında neler olur? Hamileliğin 5.haftasıyla ilgili bilmen gereken her şey!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Altuğ Semiz, gebeliğin 5 .haftasında neler olduğunu anlattı!

5 Haftalık Gebelikte Hamilelik Teşhisi Nasıl Yapılır?

5 haftalık gebelikte hamilelik teşhisleri çeşitli yollarla yapılır. İdrar ve kan testleriyle yapıldığında vücut içerisinde bir gebelik olduğu anlaşılır ancak gebeliğin nerede olduğu ve akıbeti hakkında bir bilgi edinilmez. Bu yüzden bu aşamada kadın doğum uzmanları vajinal ultrason ya da daha ileri günlerde karından ultrason ile gebelik kesesinin olup olmadığını kontrol eder ve gebelik kesesinin nereye yerleştiğini tespit etmeye çalışır. Gebelik kesesi, vajinal ultrasonlarda 5. haftayı 2-3 gün geçtikten sonra, karından ultrasonlarda ise 6 hafta civarında gözlenebilir.

5 Haftalık Hamilelikte Anne Karnında Neler Olur?

  1. Gebelik kesesi artık rahimin iç duvarına tutundu.
  2. Gebelik boyunca senin ve bebeğin arasındaki tüm alışverişi sağlayacak plasenta damarlardan beslenmek için anne kanındaki yolculuğuna başladı.
  3. Kese tutunmaya çalışırken ultrasonda hiçbir şey gözükmeyebilir.
  4. Bazı mikroskobik bazlı bebeğe ait hücreler bu haftada hızla üremeye başlar. Bebeğine ait "yolk sac" adı verilen iç keseyi oluşturur.
  5. Daha sonra bebeğine ait vücut organları gelişmeye başlar.
  6. Bu aşamada gebelik kesesinin rahim iç duvarına engelleyebilecek bazı faktörlerle karşılaşabilirsin. Ancak endişelenme bu aşamada bunu engellemek için gerekli progesteron takviyesini gebeliğin sırasında oluşur.

Hamileliğinin 5. haftasıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak istersen 5 Haftalık Gebelik Gelişimi yazımızı okuyabilirsin!