Çocuğuna Beden Sınırını Nasıl Anlatabilirsin?

Uzm. Psk. Dan. Özlem Mumcuoğlu, çocuğuna beden sınırı ile ilgili bilmesi gerekenleri, nasıl anlatabileceğini anlatıyor.

Biliyorsun çocuğun seni model alır. Bu yüzden önce kendi beden sınırını ona anlatabilmen gerekir. Yani bunu fırsat eğitimine çevirebilirsin. Yerli yersiz zamanlarda annesinin göğsüne atlayıp açmaya çalışan çocuklar vardır. O noktada çocuğu durdurabilirsin. “Hayır, bunlar benim göğsüm ve dokunmanı istemiyorum, şu an açmanı istemiyorum.” gibi cümlelerle ona hayır demeyi öğretmek önemli.

Kendi beden sınırını öğretirken de çok önemli cümleler var. “Atletinin ve külotunun kapadığı yerler senin özel bölgelerin. Buralara sen istemediğin sürece kimse dokunamaz.” diyebilmen gerekir. Hatta külot ve atlet çizerek ve boyayarak, sorular sorarak anlatabilmek pekiştirir. Çocuk 4 yaşına girdiğinde sen onu yıkarken banyoda da külot giyebilir. “Bak özel bölgeni kapatıyoruz, baban ve ben olsak dahi görmemeliyiz.” demeli, mahremiyeti öğretmelisin.

Beden sınırını anlatmak için 4 yaş üzerini tercih ediyoruz. Çocuğun gelişimine göre değişse de bu yaş idealdir.

Çocuğunu ayrıca yabancılar konusunda da uyarmalısın. Özel bölgelerine bir yabancı tarafından istemediğin bir dokunuş olursa bunu muhakkak annene babana anlat demelisin. Bu her türlü istismar için de koruyucu olur.