Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeğinin karnındaki zamanlarını hatırlatan göbek bağı düştü, düşecek! Peki, ne zaman? Düşene kadar neler yapmalı, bağın temizliğini nasıl sağlamalısın? Bu soruların cevapları için yazımıza bakmanı öneririz.

Minişin ihtiyacı olan diğer bilgiler de burada: Yenidoğan Bebek Bakımı: 12 Soruda Bilmen Gerekenler

Göbek bağı ne zaman düşer?

Göbek bağı, genelde doğumdan sonraki 7 ila 15 gün arasında düşer. Ancak bebeğinin göbek bağı daha erken düşebilir ya da bir türlü düşmeyebilir. Böyle durumlar seni endişelendirmesin.

Göbek bağı iltihabı nasıl anlaşılır?

Göbek bağının çevresinde iltihap sızıntısı, kanama, kızarma veya şişme gibi durumlar gözlemlediysen doktoruna danışman faydalı olur, çünkü bu durum acil müdahale gerektirebilir. Hatta bebeğinin tedavisi için antibiyotik kullanmak zorunda kalabilirsin. Bu sebeple en başından göbek bağı temizliğine dikkat etmen en iyisidir.

Yenidoğan Sağlığı: 11 Soru 11 Cevap!

Göbek bağı temizliği nasıl yapılır?

Göbek bağının kuru kalması, düşmesini çabuklaştırır. Bu nedenle göbek bağı düşene kadar, bebeğini küvette yıkamamanı ve kordon kısmını ıslatmamanı öneririz.

Göbek bağının havayla temas etmesi de daha çabuk iyileşmesini sağlayacağı için göbek bağı bölgesini külot ya da bebek bezi ile kapatma!

Bunun için yapman gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebeğini bezlerken bezin ön kısmını aşağı katlayarak bölgenin hava almasını sağlayabilir ve bölgenin idrarla temas etmesini önleyebilirsin.

  • Bebeğinin giysisini ara sıra yukarı sıyırabilirsin.

  • Göbek bağının temizliğinde alkol kullanmakla ilgili iki görüş var. Bazı uzmanlar kordonu kuru ve temiz tutman için alkol (steril pamuk veya bezle) silebileceğini söylüyor.*

Ayşe Öner Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı kitabında Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerisiyle artık göbek bakımında alkollü pamuk kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Bu şekilde göbek bağının açık kalması ve kendi kendine kuruyarak daha çabuk düşmesi amaçlanıyor.

Yenidoğan Banyosu: Bebeğinin Yıkanma Zamanı Geldi!

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Kaynak kitaplar: Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler, Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı, Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi