Yenidoğan Bebeklerle İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış

Yenidoğan uykusu, banyosu, beslenmesi, kakası… Yeni doğum yapmış bir anne için hepsi başlı başlına önemli konular.

Yenidoğan bebek bakımı ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyor ve kafan acayip karışıyor, biliyoruz. Bunun için yenidoğanlar hakkında doğru bilinen 10 yanlışı seninle paylaşmak istedik. Merak etme, her şey çok güzel olacak.

1. İlk gün sütüm gelmezse bebeğim aç kalır

Doğumdan hemen sonra memenden gelen süt miktarı, bebeğinin ihtiyacı kadardır. Göğsünden şarıl şarıl süt gelmesini bekleme. İlk günlerde bebeğini emzirirken sadece bir çay kaşığı kadar süt gelebilir ve bu normaldir. Sütün, emzirdikçe artar. “Sütüm gelmiyor, bebeğim doymuyor.” düşüncesi bebeğinle aranda strese yol açar.

Mutlaka oku: Yenidoğan Bebeği Emzirme: 7 Soru 7 Cevap!

2. Yenidoğan bebeğimi sürekli emzirmeliyim

İlk 2 günden sonra bebeğini ortalama 2 saatte bir emzirmen yeterli. Emzirmenin ilk haftada bu sıklıkta olması, olası yenidoğan sarılığının çabuk geçmesini sağlar. Daha az emzirmek ise sütün göğsünde birikmesine, ağrıya ve meme ucu yarasına neden olabilir.

Bu konu önemli: Yenidoğan Sarılığı Hakkında Her Şey!

3. Bebeğimi uyurken sallarsam buna alışır ve kendi kendine uyumayı öğrenemez

Bebeğin karnında sallanıyordu, buna alışık. Ayrıca bebeği sallamak, orta kulaktaki vestibüler sistemin uyarılmasını sağlar. Bu da bebeğinin denge kabiliyetinin gelişmesi açısından önemli. Bebeğini uyuturken hafif hafif sallamanda sorun yok. Uyku eğitimi, sonradan devreye girecek bir konu.

Nasıl ve ne kadar uyumalı: Yenidoğan Uyku Düzeni: 6 Soru 6 Cevap!

4. Artık bebeğim var, evcil hayvanları evden uzaklaştırmalıyım

Bebekler bulundukları ortama göre antikor üreterek bağışıklık kazanırlar. Bebeğinde alerjik rahatsızlıklar olmadığı sürece evcil hayvanları evden uzaklaştırmana gerek yok. Hem hayvanlarla birlikte büyümek, çocukların ruhsal ve sosyal gelişimi açısından da çok faydalı.

5. Bebeğim her zaman karanlık ve sessiz bir ortamda uyumalı

Günde ortalama 20 saat uyuyan yenidoğan bebekler için gündüz saatlerinde de karanlık ve aşırı sessiz ortam ayarlamaya çalışmak mantıklı değil. Karnı toksa, altı temizse ve herhangi bir sağlık sorunu yoksa yenidoğan bebeklerde uyku, asla bir sorun olmaz.

Evet, büyüme hormonu gece salgılandığı için gece lambası ile hafifçe aydınlatılmış bir odada uyuması önemli ama gündüz tüm perdeleri çekip evi karartmana gerek yok.

Daha fazlası burada: 9 Adımda Bebek Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?

6. Bebeğim çok üşüyor, sanırım hasta

Yenidoğan bebeğinin elleri hep soğuk diye endişe ediyor olabilirsin ama şunu söyleyelim: Bedenimizin en uç noktaları olan ellerimiz ve ayaklarımızdaki perierik kan sistemi, doğduktan sonra gelişir. Bu yüzden yenidoğan bebeğinin ellerinin ve ayaklarının soğuk olması normal.

Bebeğin 250 gramın altındaysa vücut sıcaklığını korumakta zorluk çekebilir. Bu yüzden daha sıcak tutulması gerektiği doğru ama ortalama 20-22 derece sıcaklıktaki bir ortam bebekler için uygundur, söyleyelim.

Yenidoğan hastalıkları hakkında endişelerini giderelim: Yenidoğan Sağlığı: 11 Soru 11 Cevap!

7. Daha çok küçük, gazı yoktur

Yenidoğan bebeklerde gaz sorunu bal gibi de vardır. Meme emerken hava yutuyor, nasıl gaz olmasın? İlk günlerde bile emzirdikten sonra bebeğini dik tutarak gazını çıkarmalısın.

Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan'ın bebeklerde gaz çıkarma ile ilgili önerilerini mutlaka izle:

8. Altını her değiştirdiğimde pişik kremi sürmeliyim

Pişik varsa krem sürmelisin. Sürekli pişik kremi sürersen bebeğinin ilgili bölgesinin direncini düşürürsün. Çünkü pişik kremleri yoğun ve kalındır, cildin hava almasına engel olur.

Konuyu detaylıca inceledik: Acı(k)lı Bir Popo Yanığı Hali: Bebeklerde Pişik

9. Sürekli kaka yapıyor, galiba ishal

Bebeğinin altını değiştirirken bezinde her seferinde kaka görüyorsan sevinmelisin. Çünkü bu, iyi beslendiği anlamına geliyor. Yenidoğan bebekler, günde ortalama 4-9 kez kaka yapabilirler. Özetle; yenidoğan bebek bezinde kaka yoksa, sorun vardır.

Bebeğinin kakası sarı ve partiküllüyse doğru besleniyor demektir. Bebeklerde yeşil kaka ise bebeğinin çok emdiğini gösterir, ishal olduğunu değil.

Bebeğinin kakasının sana anlattığı çok şey var:

10. Bebeği kundaklarsam hareket kabiliyeti azalır

Bebeğin karnındayken hareket alanı kısıtlıydı. Minicik kollarını ve bacaklarını uzatmak istese bile bunu karnının izin verdiği ölçüde yapabiliyordu. Doğduktan sonra yaptığı istemsiz el kol hareketleri onu korkutur. Yenidoğan bebekler kundaklandıklarında kendilerini güvende hissederler. Hem bu sayede daha rahat uyurlar. Tatlı minikler.

Sondan bir önce güzellik: Yenidoğan Bebek Bakımı: 12 Soruda Bilmen Gerekenler!

Bu da son jestimiz. Sen de bebeğinin böylesi güzel fotoğrafları olsun istersen bebek fotoğrafçılarının listesi burada. Ara, konuş, tanış, fiyat al ve kuzunun bu en minik halini fotoğraflarla ölümsüzleştir!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: