Yaz Hamileleri İçin İç Ferahlatan Öneriler

Rengarenk meyveleri, tiril tiril kıyafetleri, pasparlak güneşi, capcanlı enerjisiyle ne güzeldir yaz mevsimi. Fakat hamileliği yaza denk gelenler için bu güzel mevsim, zorlu ve bıktırıcı bir döneme dönüşebilir.

Tam da bu nedenle beslenmeden günlük hayat tarzına, yazın hamilelik geçirmeyi kolaylaştıracak önerilerimizle yanında ve aşağıdayız. Oku da içine bir ferahlık gelsin.

Yaz hamileleri nasıl beslenmeli?

Hamilelikte beslenmenin genel kuralları (Neymiş, neymiş?) tabii ki yazın da geçerli. Fakat yazın çok daha fazla dikkat etmen gerekenler var.

Susamasan bile su iç

Hamilelikte vücudunun su ihtiyacı normale göre artıyor. Buna bir de yaz eklendiğinde, canımız hayat kaynağımız suyun anlam ve önemi daha bir katlanıyor.

“Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü” kitabında Müge Özyurt Şafak, hamilelerin günde en az 8-10 bardak su içmesi gerektiğini belirtiyor. Hatta taze meyve suyu, ayran, çorba gibi sıvılarla destekleyerek 2-2,5 litreye çıkartabilirsen şahane olur.

Su içmek için susamayı bekleme. Ne zaman aklına geliyorsa iç, aklına gelmiyorsa etrafında notlar bulundur, telefonuna su içmeyi hatırlatan uygulamalardan indir. Yeter ki su iç.

Ödem arttırıcı yiyeceklerden kaçın

Hamilelikte ayak bileklerinde şişme, yazın çok daha fazla görülen bir durumdur. Çünkü sıcaklarda kan hacmi ve damar geçirgenliği daha çok artar. Bu nedenle;

  • Tuz tüketimini günlük 4-6 gr olacak şekilde sınırla.
  • İyotsuz tuz kullan.
  • Şeker ihtiyacını meyvelerden karşıla. İlla yiyeceksen sütlü tatlıları tercih et.

Bir de otururken ve uzanırken ayaklarını havada tut ki kan dolaşımın artsın. Sıcaklar, hamilelikte oluşan ödemlere iyi gelmez, şişlikler bu dönemde artar. Ayaklarını dinlendirmek için ılık su banyosu yap.

Daha fazlası burada: 6 Maddede Hamilelikte Ayak Şişmesi

Dışarıda yemek yerken çok dikkatli ol

Yaz mevsimi malum, dönemi. Gideceğin yerde sunulan yemeklerin sağlıklı olduğundan emin olmalısın. Hamilelikte gıda zehirlenmeleri, en çok yazın görülüyor. Ki bu sadece tatil için geçerli değil; herhangi bir kafeye ya da restorana gittiğinde de şu sorgulamaları mutlaka yapmalısın:

  • Meyveler iyice yıkanmış mı?
  • Et güzelce pişirilmiş mi?
  • Soğuk olarak sunulması gereken meze türü yiyecekler oda sıcaklığında çok beklemiş mi?

Kendisi de bir zamanlar yaz hamilesi olan Müge Özyurt Şafak, açık büfelerde dikkat etmen gerekenlere dair şu ayrıntıları da ekliyor:

  • Barbunya, kuru börülce, kısır, patates salatası, zeytinyağlı pirinçli sarma ve dolmalar sıcak havalarda bozulmaya en yatkın besinler. Dolayısıyla tabağına almadan bu besinlerin ne zaman hazırlandığını mutlaka sorgula.
  • Açık büfe hizmeti veren restoranlarda et ve etli yemeklerin sıcak olmasına dikkat et. Besinlerin iç sıcaklığı bakterilerin üremesine izin vermeyecek derecede olmalı.

Şimdi Biraz Daha Titizlenelim: Hamilelikte Güvenli Beslenmenin Yollarını Biliyor musun?

Yorucu sıcaklara karşı kuru yemişlerden destek al

“Ne alakası var?” deme. Özellikle sıcaklarda uyumak daha zor olmaz mı? Olur. Günde 3 tam ceviz yiyerek uykuda alman gereken melatonin hormonunun bir kısmı ile omega-3 gibi bebeğinin zihinsel gelişimi için süper faydalı bir besin grubunu bünyene katabilirsin. Hadi hayırlı olsun.

Ayrıca badem ve fındık gibi diğer kuru yemişler de hem ara öğünlerde en büyük destekçin olur, hem de vücuduna enerji vermeleri bakımından yazın bezmişliğinden seni kurtarır.

Şimdi gelsin yaz meyveleri

Vişne, kiraz, çilek gibi kırmızı meyveler antioksidan deposu olarak yaz mevsiminin nimetleri. Bunların dışında elbette eriksiz, kayısısız bir yaz düşünülemez.

Daha fazlası da burada: Mevsimlere Göre Hamilelikte Beslenme Listesinin Olmazsa Olmaz Meyve ve Sebzeleri

Kendi dondurmanı kendin yapmak ister misin?

İstediğin yaz meyvelerini küçük küçük doğra ve dondur. Sonra probiyotik yoğurt ile karıştır ve blender’dan geçir. Karışımı minik şekilli kaplara doldur ve dondur. İstersen ahşap çubukları da karışımı döktüğün kaplara saplayarak çubuklu dondurma yapabilirsin. Hadi afiyet olsun.

Hamileler yazın hangi saatlerde dışarıya çıkmalı?

Bebeğinin kemik ve beyin gelişimi için hayati öneme sahip olan D vitaminin temel kaynağı güneş. Bu nedenle hamilelikte D vitamini eksikliği, yazın gebelik geçirenlerde çok daha az olur, şanslısın.

Fakat bu, her saatte dışarı çıkabileceğin anlamına gelmiyor. Uzmanlar 10:00-15:00 arasında dışarıya çıkmamanı, mecbur kalırsan mutlaka şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmanı öneriyor.

Hamilelikte tatil meselesi

İkinci trimesterde sabah bulantıların azalır ve vücudun bebeğe alışır. Bu nedenle hamilelikte tatil için en uygun dönem, 14-28. haftalar arası.

Hamilelikte yolculuğa ve tatile çıkarken nelere dikkat etmen gerektiğinin pek çok ayrıntısı var. Bu yüzden Olur mu Olur: Hamilelikte Yaz Tatili yazımıza mutlaka uğra.

Bu arada şunu da belirtelim: İmkanın varsa havuz yerine denize gir. Havuzların ne kadar steril olduğundan emin olmak zor, enfeksiyon riskine karşı dikkatli çok dikkatli olmalısın.

Pamuklu kıyafetleri ve iç çamaşırlarını tercih et

Pamuklu, efil efil yazlık hamile elbiseleri elbette bu dönemde kurtarıcın olacak. Ve sana tavsiyemiz şu: Gardırobunda en az iki tane beyaz hamile elbisesi mutlaka olsun. Hem farklı kombinler yapmak hem de kuğu şıklığı yaratmak, beyaz hamile elbiseleri ile çok kolay!

Bak, burada daha fazlası da var: Uzun Yaz Akşamları İçin Birbirinden Şık Uzun Hamile Elbiseleri

Sütyen seçmek ise çoğu hamilenin bildiğini sandığı ama bilmediği bir konu. Evet, tabii ki pamuklu olmalı ama bu kadarla bitmiyor. Mesela hangi dönemde hangi modeller neden daha uygun, bunları bilmelisin.

Bildirelim: Hamile Sütyeni Nasıl Seçilir?

Cildini nemlendir

Sıcaklarda terleme ve su kaybının fazla olması nedeniyle cildinde kurumalar ve çatlamalar daha çok olur. Bu dönemde nemlendirici ve çatlak kremi kullanma yoğunluğunu arttırabilirsin.

Önerilerimize göz at: En İyi Çatlak Kremi Hangisi?

Hamilelikte değişen hormonların nedeniyle cildinde gebelik lekeleri oluşabilir. Genellikle doğumdan sonra geçen bu lekeler, özellikle güneşin altındayken çok daha belirgin hale gelebilir. Bu yüzden yüksek korumalı güneş kremi kullanmayı ihmal etme.

Bu arada yazının sonuna geldin. Hadi bir bardak su iç, bu seferlik de hatırlatmış olalım.