Bebek Uyku Arkadaşı Ne Zaman Kullanılmalı?

Bebeklerde uyku, başlı başına bir mesele. Ağlayanı, uyumayanı, yatak fobisi olanı derken birçok bebek için uyku düzenine sahip olmak belki de dünyanın en zor şeyi. Bu nedenle uyku yönetiminden uyku arkadaşına, bebeklerin uyumasını kolaylaştıran her şey, anneler için büyük buluş niteliğinde.

Peki uyku arkadaşı nedir? Bebek uyku arkadaşı ne zaman kullanılmalı, zararları var mı? 0-5 Yaş Uyku Danışmanı, Bebek ve Uyku markasının kurucusu Sinem Gerger Akınal’dan aldığımız bilgilerle sana bilgilendirici bir yazı hazırladık!

Uyku arkadaşı nedir?

Sesi ve ışığı olmayan basit bir oyuncaktır. Bu bir mendil de olabilir, yumuşak bir ayıcık da.

Uyku arkadaşı ne işe yarar?

Bir anlamda bebeğin için güven simgesidir. Bebeğin ona sarılıp uyuyabilir, huzurlu bir şekilde uykuya dalar.

Bebeğin uykuya dalmadan önce uyku arkadaşını yüzüne sürebilir, koklayabilir, onunla oynar ve kendi kendisini sakinleştirip oyalayarak uykuya daha rahat dalar.

Emzirerek, biberon vererek ya da ayakta sallayarak uyutulmanın aksine bebeğin, uyku arkadaşı sayesinde beşiğinde kendi kendine uyumayı öğrenir. Yani uyku eğitimine de yardımcı bir bebek oyuncağı.

Bambaşka bir ebeveynlik anlayışıyla minikleri uyutan kadın: Pedagog Tansu Oskay'dan Ağlatmadan Uyku Eğitimi İpuçları

Bebek uyku arkadaşı ne zaman kullanılmalı?

Uyku arkadaşı kaç aylıkken verilir

Uyku arkadaşı kaç aylıkken verilir, sana söyleyelim. 4 aylık bebekler, uyku arkadaşı ile uyumak için hazırdırlar. Unutma; yenidoğan döneminde ve 4. aya kadar bebeğinin ihtiyacı olan şey kundak ve senin temasın; uyku arkadaşı değil.

Bebeklerde uyku rehberimize göz at: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Uyku arkadaşı nasıl kullanılmalı?

Bebeğin uyku arkadaşına hemen alışmaz. Uyku arkadaşını sevmedi diye düşünüp hemen uyumayan bebek annesi moduna girme.

Uyku arkadaşını bebeğinin yatağından hiç çıkarmamalısın. Uyku arkadaşı, sıradan bebek oyuncaklarından biri olmamalı. Onu uykuyla eşleştirmeli. Uyumak için yatağına koyulduğunda onu görmeli. Eğer bebeğin pusetinde ya da başka bir yerde uyuyacaksa, uyku oyuncağını ona verebilirsin. Önemli olan, normal saatlerde onunla oynamaması.

İlk zamanlarda uyku arkadaşına alışması için onu kıyafetinin içine yerleştirebilirsin. Anne kokusu, bebeklerin tanıyıp en çok güvendiği koku. Kokunu uyku oyuncağına bulaştır.

Bebeği uyumayan annelerin ortak derdi: "Bebeğim Neden Uyumuyor" Diyen Annelerin En Çok Sorduğu 10 Soru ve Cevapları

Uyku arkadaşı nasıl olmalı?

uyku arkadaşı nasıl seçilir

İyi bir uyku arkadaşı nasıl seçilir, hadi tavsiyelerimize geçelim.

Çocuğunun yüzüne gözüne sürecek, ona sarılıp uyuyacak. Bu nedenle tabii ki yumuşak olmalı. Bezden yapılan uyku arkadaşı oyuncakları çok daha uygun.

Malzemesi de önemli tabii ki. Pamuklu, zararlı boya içermeyen, bebeğinin tenini tahriş etmeyecek malzemelerden üretilmiş (mümkünse tamamen organik) olmalı. Yıkanabilir olması elbette önemli.

Bebeğinin minik elleriyle kavrayacağı boyutta olmalı.

Kulak, bacak, kanat, kol gibi uzantıları olmalı ki bebeğin minik parmaklarıyla bu uzantılarla oynasın ve daha rahat uykuya dalsın

Uyku arkadaşı fil, kuzucuk, tavşan gibi sevimli modelleriyle son zamanlarda bebek beşiklerinin ayrılmaz parçalarından.

Senin için seçtiğimiz en iyi uyku arkadaşı modellerini incelemek için tıkla!

uyku arkadaşı banner

Uyku arkadaşının zararları var mı?

Bazı annelerin ortak endişesi uyku arkadaşının bağımlılık yapıp yapmadığıdır. 0-5 Yaş Uyku Danışmanı, Bebek ve Uyku markasının kurucusu Sinem Gerger Akınal’a göre böyle bir korkuya gerek yok. Çünkü uyku arkadaşı, bebeklerin 7/24 ellerinden düşürmedikleri oyuncaklardan değil. Aksine sadece uyku saatinde bebeklerin yanında olur, uyandıklarında da yatakta kalır. Bu yüzden de bağımlılık yapmaz.

Uykuya güzellik katalım: Marka ve Fiyat Karşılaştırmalı Bebek Uyku Tulumu Modelleri

Emerek uyuyan bebekler uyku arkadaşına alışabilir mi?

Bebeğini emzirerek uyutmaya alıştırdıysan onun uyku arkadaşı sensin. Zararın neresinden dönülürse kardır, bebeğine uyku eğitimi vermeye başlasan iyi olur.

Anneler sordu, tecrübeliler yanıtladı: Emzikli uyku arkadaşı kullanan var mı?