Hamilelikte Çatı Muayenesi Nedir?

Bebeğini kucağına almak için sabırsızlanıyor olabilirsin. Bunu normal doğumla gerçekleştirmek en büyük arzun olabilir. Ancak bazı durumlar seni sezaryene yönelmek durumunda bırakabilir. Çatı darlığı da bunlardan biri.

Peki, pelvis darlığının doğuma olan etkileri nelerdir? Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır? Hadi, başlayalım!

Çatı muayenesi nedir?

Bebeğin içinden geçeceği çatı kemiklerinin doğum için değerlendirilmesi amacıyla yapılan vajinal kontrole çatı muayenesi denir. Bunun halk dilindeki adı “alttan muayene”dir. Çatı muayenesi;

  • Anne adayının normal ya da sezaryen olmak üzere doğum şeklini belirlemek,
  • Bebeğin doğum kanalına girip girmediğini görmek,
  • Bebeğin pozisyonunun görmek ve baş seviyesini anlamak,
  • Rahim ağzında açılma olup olmadığını incelemek,
  • Rahimde enfeksiyon olup olmadığını tespit etmek için yapılır.

Oku bakalım: Eğrisiyle Doğrusuyla 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin

Gebelikte çatı muayenesi kaçıncı haftada yapılır?

çatı muayenesi olan hamile

Pelvis muayenesi hamileliğin son dönemleri olan 34. ve 38. haftalar arasında yapılır.

Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır?

Çatı muayenesi 2 şekilde yapılır. Elle muayenede, rahim ağzının ve vajinanın değerlendirilmesi, görsel muayenede ise spekulum adı verilen cihazla pelvik organların analizi yapılır.

  • Çatı kontrolü, jinekolojik muayene ile aynı özellikleri taşır. Öncelikle belden aşağıda bulunan tüm giysiler çıkarılır ve muayene masasına geçilir. Doktor, eldiven takar ve iki parmağı ile vajinanın içerisini ve rahim ağzını muayene eder.
  • Spekulum ile yapılan muayenede ise alet, vajinayı genişletmek için içeri sokulur. Spekulum açıldığında doktorun, rahim ağzını ve vajinanın üst kısmını incelemesi kolaylaşır.
  • Pelviste darlık 3 noktada olabilir. En üst kısımdaki darlık elle muayene sırasında anlaşılamaz ama orta ve çıkım kısmındaki darlık böyle tespit edilebilir.
  • Bu muayene ile rahim ağzı problemi ya da vajinada kist ihtimalleri de değerlendirilmiş olur.
  • Gebelikte çatı muayenesi yapılırken bebeğin başı ile geçeceği yol arasındaki uyuma bakılır. Bebek çok iri değilse darlık tespit edilme oranı azalır. Bebeğin 4500 gramın üzerine çıkması çatı darlığı için risk oluşturabilir.
  • Muayene sırasında doktorun tarafından vajinanın, dış genital bölgenin ve kemik çatının durumuna bakılır. Bebeğinin duruş poziyonu ve büyüklüğüyle de ilgili değerlendirme yapılarak doğum şekline karar verilir.
  • Çatı muayenesi sonrası kanama genelde görülmez. Bazen çok az miktarda pembe ya da kırmızı renkli kanama olabilir ama bu normal bir durumdur. Endişe etmene gerek yok.
  • Muayene sonucunda doktorun, sezaryen doğum yapman konusunda tavsiyede bulunabilir. Pelvis darlığı normal doğum yapmana tamamen engel olmasa da gereksiz yere doğum sancısı çekmemek için doktoruna kulak vermende fayda var.

Anlattık: 14 Maddede Sezaryen Doğum Ne Zaman Yapılır?

Çatı (pelvis) darlığı nedir?

Çatı darlığı, doğum kanalının ya da doğum esnasında görev yapacak olan bölümlerin, bebeğin geçemeyeceği kadar dar olmasıdır. Doğumda çatı darlığının sorun yaratmaması açısından önceden tespit edilmesi önemlidir.

Kimi durumlarda pelvis darlığı söz konusu olmasa da bebek, buradan geçemeyecek kadar iri olabilir.

Çatı darlığı normal doğuma engel mi?

çatı darlığı olanlar

Çatı darlığı olan hamilelere sezaryen doğum önerilir. Ancak bazı anne adayları pelvis darlığına rağmen normal doğumda ısrarcı olabiliyor.

Böyle bir durumda doktorunla tüm zorlu ve riskli ihtimalleri görüşmek gerek. Amaç, korkman değil; tüm avantaj ve dezavantajları öğrenerek doğru karar vermene yardımcı olmak.

Çatı muayenesi hakkında merak edilen sorular

Çatı muayenesi sonrası ağrı görülür mü?

Hayır, genellikle olmaz. Ancak spekulumun yarattığı gerginlik hissiyatı ağrı gibi algılanabilir.

Gebelikte çatı muayenesi erken doğumu tetikler mi?

Çatı muayenesi rahim ağzını uyararak doğum ihtimalini başlatabilir ya da erken doğum olasılığını artırabilir. Bu ihtimaller düşük olsa da çatı kontrolünü hamileliğinin son haftalarına doğru yaptırman en iyisi.

Öğren: 7 Maddede Erken Doğum

Çatı muayenesi acıtır mı?

Çatı muayenesi yaptıranlar kontrolün biraz acı verdiğinden bahsetseler de bu, kişisel bir deneyim. Endişeliysen, mesanen doluysa ve kendini rahatsız hissediyorsan muayene esnasında acı hissetmen normal. Kontrolden önce gevşemen, sakin olman ve kendini hazır hissetmen önemli. Ama genel olarak acısız bir işlem olduğunu söyleyebiliriz.

Çatı muayenesi ne kadar sürer?

Pelvik muayene çok vakit alan bir işlem değil. Genellikle birkaç dakika sürer.

Seni başka neler bekliyor: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Sezaryen doğumda çatı muayenesi yapılır mı?

Öncelikli olarak çatı muayenesi yapılır ve ardından doğumun normal ya da sezaryen olacağına karar verilir.

Peki planlı sezaryende çatı muayenesi yapılır mı? Önceden netleştirilmiş bir durum söz konusuysa çatı muayenesi yapılmasına gerek yok.

İkinci gebelikte çatı muayenesi yapılır mı?

“Her hamilelikte çatı muayenesi şart mı?” Eğer planlı sezaryen söz konusu değilse ikinci gebelikte de çatı muayenesi yapılır. Çatı muayenesi yaptırıp yaptırmamak senin tercihine bağlı. Ancak normal doğum gibi bir talebin varsa vücudunun buna uygun olup olmadığını görebilmek açısından kontrolünü yaptırman tabii ki daha sağlıklı.

Çatı darlığı muayenesi ne kadar kesin sonuç verir?

çatı arlığı muayenesi

  • Pelvis darlığı muayenesi her zaman kesin sonuçlar vermeyebilir. Doğum başladıktan sonraki seyre göre birtakım değişiklikler olabilir.
  • İri olduğu düşünülen bebeğin doğum esnasında o kadar büyük olmadığı görülebilir. Böyle bir durumda pelvis darlığı söz konusu olmadığı gibi sezaryen doğum yapmak da şart olmayabilir.
  • Bazı durumlarda iri olan bebekler kendilerinden beklenmeyecek kadar doğuma uyum gösterebilirler. Zorlu olacağı düşünülen doğumlar kolaylıkla gerçekleşebilir. Bunun tam tersi de olabilir.
  • Özetle, çatı darlığı olanların çoğu sezaryen doğum yapsalar da tüm gebeler için durum böyle olmak zorunda değil.

Çatı muayenesi bebeğe zarar verir mi?

Anne adaylarını tedirgin eden konulardan biri de çatı muayenesinin bebeğe zarar verme olasılığıdır.

Senin de bu tarz endişelerin varsa korkuya kapılmana gerek yok. Doğum öncesinde rahim ağzı kapalı olduğu için bebeğinin zarar görmesi ihtimali söz konusu değil.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.