Kısa sürede tekrar hamile kalmak

Henüz bebeğiniz bir yaşındayken hatta bir kaç aylıkken tekrar hamile olduğunuzu öğrendiniz, böyle bir durumda ne yapardınız? Kısa sürede tekrar hamile kalma

Henüz bebeğiniz bir yaşındayken hatta bir kaç aylıkken tekrar hamile olduğunuzu öğrendiniz, böyle bir durumda ne yapardınız? Kısa sürede tekrar hamile kalmak sizi nasıl etkiler? Sık gebeliklerin sağlık açısından zararları var mıdır? Bu soruların cevaplarını Hisar Intercontinental Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Cansever'e sorduk.



Anne sağlığı açısından iki gebelik arasında en az kaç yıl olması gerekir?

İki gebelik arasındaki süre minimum 1 yıl olmalıdır.

Kısa aralıklarla üst üste hamile kalmak annede hangi sağlık sorunlarına neden olabilir?

Demir eksikliği önce olmak üzere çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri olabilir. Buna bağlı olarak diş hastalıkları, kemik erimesi, çarpıntı, halsizlik ve saç dökülmesi görülebilir.

Sık doğumun sezaryen ameliyatı açısından bir sakıncası olur mu? (1- veya 2 sene arayla ameliyat geçirmek, sezaryen dikişlerinde sorun yaşanması vs)

Sık sezaryen ile doğum operasyon sırasında sorun yaratmamasına rağmen gebelik sırasında eski sezaryen yerinde açılmalar olabileceğinden sıkıntı yaratabilir.

Emzirmek hamilelikten korur mu? Emzirme döneminde ayrıca bir korunma yöntemine ihtiyaç var mıdır? Varsa emzirilen bebeğe zarar vermeyecek şekilde hangi yöntemleri önerirsiniz?

Emzirme kesinlikle hamilelikten korumaz mutlaka bir korunma yöntemi gereklidir. Rahim içi araçlar (spiral) en sık ve güvenle önerilen yöntemdir. Ayrıca lohusalarda güvenle kullanılabilen tek hormonlu doğum kontrol hapları da vardır.

Yeni doğum yapmış bir anne genelde ne kadar süre sonra tekrar adet görür?

Yeni doğum yapmış bir kadın 40 çıkar çıkmaz adet görebildiği gibi emzirdiği müddetçe 1 yıl kadar adet görmeyebilir ve bu normal kabul edilir.