Hamilelikte Saç Boyamak ve Kına Yakmak Zararlı mı?

Gebelik boyunca saç boyatılıp boyatılamayacağı anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan biri. Hamileyken saç boyatmanın herhangi bir sakıncası var mı? Kaçıncı aylarda saçını boyatabilirsin? Kına yakmak senin veya bebeğin için riskli mi? Merak ettiğin ne varsa anlatıyoruz, hadi gel!

Hamileyken saç boyanır mı?

Derinin küçük bir kısmına nüfuz eden saç boyasının, gelişmekte olan cenine zarar vermediği biliniyor. Ancak bazı uzmanlar yine de hamilelikte saç boyamaya sıcak bakmıyorlar. Bazıları ise hamilelik boyunca saç boyatmanın herhangi bir sakıncası olmadığını düşünüyor. Saç boyası uygulandıktan sonra kana kimyasal geçme ihtimali son derece düşük olduğundan bebek için riskli bir durum olmadığı belirtiliyor.

Hamilelikte saç boyatmak bebeğe zarar verir mi?

Kadınların gebelik öncesi ve sonrasında saç boyası kullanımına dair yapılan birtakım araştırmalar var. 2005 yılında yapılan bir araştırmada hamilelikte saç boyası kullanımı ve çocuklarda görülen bazı kanser türleri arasında bağlantı kurulmuş. Ancak aynı sonuca ulaşamayan başka araştırmalar da var.

Pek çok araştırmacı, hamilelik öncesinde ve sırasında kullanılan saç ürünlerinin çocuklarda beyin tümörü riskini artırma olasılığını düşük buluyor. Amerikan Kadın Doğum Uzmanları Birliği de bültenlerinde hamilelikte saç boyatmanın zararlı olmadığına yer vermiş.

Özetle; gebeyken saç boyamanın zararlı olduğuna dair kesin bir veri olmadığı gibi olmadığına dair bilimsel bir çalışma da mevcut değil.

Eğer hamileyken saçını boyatmaya karar verirsen işini sağlama almaya bak. Boyama işlemini kendin uygulama ve sonrasında saç derinin iyice durulandığından emin ol. Bu konuda yine de kaygıların varsa ya saçını boyama ya da doktoruna danış.

Kendini şımartmak en büyük hakkın: Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri

Hamileliğin kaçıncı ayında saç boyanır?

Gebeyken saç boyatmakta bir problem görmeyen uzmanlar, bebeğin oluşum evresi olan ilk 12 haftada saçların boyatılmamasını tavsiye ediyorlar. Hamileliğinin ilk trimesterinden (gebeliğin ilk 3 ayı) sonra saçlarını boyatabilirsin. Bu da hamileliğin 4. ayına tekabül ediyor.

Hafta hafta hamilelik sayfamızdan hangi ayda seni nelerin beklediğini öğren!

Hamilelikte saç boyarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Op. Dr. Güneş Gündüz, hamileyken saç boyamak konusunda tereddütleri olan anne adayları için güvenli saç boyama tekniğini öneriyor. Bu teknikte, boya deriye değdirilmeden yalnızca saç tellerine sürülüyor. Ek olarak eğer saçlarını kendin boyayacaksan şunlara da dikkat etmelisin:

  • Saçını boyadığın odanın iyi havalanmış olmasına dikkat et. Derinle temas etmesinden ziyade kimyasalı solumak da bebeğin için zararlı olabilir.
  • Saçını boyamadan önce bir miktar boyayı cildinde test et ve alerjik etki yapmadığından emin ol.
  • Boya sonrasında saçını bol suyla durula. Durulama işlemi sırasında saçlarının çok sıcak suyla yıkama. Çünkü boyanın vücuda geçişinin asgari düzeyde olması için en az şekilde emilmesi gerekiyor.
  • İçeriğinde amonyak bulunan boyaları tercih etme.
  • Saçını boyarken mutlaka eldiven kullan.
  • Saç boyası kutusunun üzerindeki yönergeleri izle.
  • Saç boyası ile kaş ve kirpiklerini kesinlikle boyama.

Aynı koşullar, saçlarını kuaförde boyatacaksan da geçerli. Eğer saçlarını tamamen boyatmak konusunda için rahat değilse, tek renk yerine röfle yaptırmak da bir seçenek olabilir. Röfle yapılırken boya saç derisiyle temas etmeyeceği için sakıncalı durum ortadan kalkmış oluyor.

Cildine iyi bak: Binlerce Anne Adayı Sinirden Çatlıyor: Hamilelikte Çatlak Sorunu

Hamilelikte hangi saç boyası kullanılır?

Öncelikle bir ürünün bitkisel olması onun tamamen zararsız olduğu anlamına gelmiyor. Ancak saçlarını boyamaya karar verdiysen organik, doğal ve kimyasal madde içermeyen saf bitkisel boyaları tercih etmeye çalış.

Mümkün olan en kısa sürede sonuç verecek ve kimyasal içeriği en az olan boyaları kullanmalısın. Doğal kınanın (yeşil kına) kimyasal içerikli saç boyalarına iyi bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz.

Bu bilgilere çok ihtiyacın olacak: Hamilelik Kitaplarından Altı Çizili 30 Altın Bilgi

Hamilelikte saça kına yakılır mı?

Uzmanların, gebeliğin ilk 3 ayından sonra saç boyatmakta bir problem görmediklerini söyledik. Bu dönemi geçtikten sonra saçına kına yakmanda herhangi bir sakınca yok.

Ancak içerisinde yüksek miktarda kimyasal bulunan siyah kına, bebeğinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve alerjik problemlere yol açabilir. Bu nedenle, doğal kına olarak adlandırılan yeşil kınayı kullan. Yeşil kınanın diğer türlere nazaran daha zararsız olduğu biliniyor.

Bak bakalım bir yerden tanıdık geldi mi: Hamilelikte Suçluluk Hissi Yaratan 16 Durum

Hamileyken Hint kınasıyla saç boyanır mı?

Bu konuda çok geniş çaplı araştırmalar olmasa da doğal kına dışındaki diğer kına türlerinin kullanılması pek tavsiye edilmiyor. Senin tercihin yine de yeşil kınadan yana olsun.

Hamilelikte kına yakmak zararlı mı?

Hamileyken kına yakmanın mevcut bilimsel veriler doğrultusunda bilinen bir zararı yok.

Bunu da oku: Senin de Başına Gelebilir: Hamilelikte Yaşanan Cilt Sorunları

Kaynaklar:

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi Murkoff & Sharon Mazel