Hamilelikte Öksürüğe Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Hamilelikte öksürük problemi çeşitli hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde yakalanılan soğuk algınlığı, öksürüğün tetikleyicisi olabilir. Peki hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir? Şiddetli öksürmelerinin bebeğine herhangi bir zararı var mı? Hadi başlayalım!

1. Hamilelikte öksürük neden olur?

Öksürüğün nedeni altta yatan bir sebeple boğazın tahriş olması ya da akciğerlerin yabancı bir duruma karşı tepki göstermesidir, yani aslında gebelikle doğrudan bir ilişkisi yok.

Hamilelikte öksürük nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Boğazda ve üst solunum yollarında tahriş,
  • Soğuk algınlığı,
  • Bronşit,
  • Zatürre,
  • Astım,
  • Mide reflüsü,
  • Sigara içmek,
  • Alerjik durumlar.

Eğer hamilelikte bunlar gibi bir durumla karşılaşırsan altta yatan sorun ortadan kalktığında öksürük de kaybolacaktır.

Hayatını kolaylaştırmaya geldik: Hamilelikte Alerji Rehberi

2. Hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir?

gebelikte öksürüğe ne iyi gelir

Hamileyken öksürük probleminin iyileşmesini evde yapabileceğin birtakım yöntemlerle hızlandırabilirsin. Gebelikte öksürüğe ne iyi gelir, senin için tavsiyelerimiz şöyle:

  • Hamileliğin süresince özellikle sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisin. Günlük beslenmende yeteri kadar protein, vitamin ve mineral aldığından emin olmalısın.

İhtiyacın olan rehber: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

  • Balla karıştırılmış ılık süt içebilirsin, hamilelikte gıcık şeklinde öksürük problemine karşı boğazının yumuşamasını sağlar.
  • Sıvı ve özellikle su tüketimine oldukça dikkat etmeli, günde en az 8 bardak su içmeye özen göstermelisin.
  • Vücut direncini artırması için C vitamini ve çinkoyu yeteri miktarda almalısın. Böylece grip ve soğuk algınlığına karşı direncin artar.

Merak ettiğin her şeyi yazdık: Hamilelikte Grip Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Olur?

  • Ilık duş alarak vücudunu rahatlatmalı ve nefes yollarının açılmasını sağlamalısın.
  • Hamileler öksürük için ne yapmalı? Sıcak ve doğal gıdalar tüketmeli! Hamilelikte öksürüğe doğal yolla tedaviden bahsedecek olursak ev yapımı çorba, zencefil, limon ve açık nane çayı en büyük şifacıların olabilir. Bu gıdaları tüketmek hem nefes yollarını açar hem de mukusu uzaklaştırır. Gebeyken nane-limon tüketmekten çekinebilirsin, ancak 1-2 bardağı geçmediğin sürece içmende bir sorun yok.
  • Gebelikte öksürük tedavisinde etkili olan doğal yöntemlerden biri, tuz gargarası. Yarım su bardağının içine 1 çorba kaşığı tuz ilave ederek düzenli bir şekilde gargara yapmak öksürüğünün kesilmesine yardımcı olur.
  • Hamilelikte şiddetli öksürük için etkili bir meyve olan elmadan da faydalanabilirsin. 1 litre suyun içine kabuklarıyla birlikte ince şekilde dilimlenmiş bir elmayı at. Bu karışımı kaynattıktan sonra çay gibi tüketebilirsin.
  • Hamilelikte öksürük ve balgam sorununu birlikte yaşıyorsan yarım litre suya 7-8 adet keçiboynuzu at. Bu karışımı kaynattıktan sonra balgamın sökülmesini sağlayabilirsin.
  • Bronşit ve üst solunum yolları enfeksiyonu kaynaklı öksürüğe iyi gelen bitkilerden bir tanesi de kekik. 1 fincan kaynar suya 1-2 çay kaşığı kadar ufalanmış kekik yaprağını atarak 2-3 dakika demle. Tadını acımsı bulursan biraz da bal ve limon ilave ederek hem çayın yumuşatıcı etkisini artırırsın hem de tadını güzelleştirmiş olursun. Ayrıca hamilelikte öksürük ve nefes darlığına da iyi gelir.
  • Hamilelikte öksürük griple birlikte görülüyorsa taze bitkisel çaylardan da faydalanabilirsin. Gribe yol açan influenza virüsü hamilelikte kuru öksürük problemini de beraberinde getirebilir. Bunun için kaynatılmış suyun içine zencefil, elma kabuğu, ıhlamur ve tarçın at. Biraz da limon ve bal ilave et. Özellikle çay tazeyken ılık bir şekilde tüketirsen etkisini daha iyi gösterir.
  • “Hamileyken öksürüğü ne keser?” diye merak eden anneler, kulaktan dolma bilgilerle her önerilen gıdayı tüketmemeli. Özellikle çam kozalağı şurubu gibi gıdalar çok merak ediliyor. Kozalak şurubu hamileler kullanabilir mi sorusunun cevabını alabileceğin en güvenilir kişi doktorun.

Gribe karşı önlemini al: Hamilelikte Yapılan Aşılara Dair Kafana Takılan Her Şey

  • Odanın havasını nemlendirmek de nefesine, dolayısıyla öksürük problemine iyi gelir. Bunun için kaloriferin üzerine nemli havlu ya da su dolu kaplar koyabilirsin. Buhar makineleri de işine yarayabilir.

Bunları inceleyebilirsin: Annelerin En Çok Tercih Ettiği 10 Soğuk Buhar Makinesi ve Hava Nemlendirici

3. Hamilelikte öksürük nasıl geçer?

Hamilelikte öksürük tedavisi genellikle hastalığın şiddeti ve devam etme süresine göre yapılır. İyileşme genellikle kendiliğinden olsa da öksürüğün 1 haftadan uzun sürmesi ve hastalığa ateşin eşlik etmesi halinde mutlaka doktora görünmelisin.

Eğer öksürük, soğuk algınlığıyla birlikte görülüyorsa üst solunum yollarını rahatlatmak için bolca sıvı almalı ve istirahat etmelisin. Özellikle ılık su boğazına iyi gelir.

Üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlayıp uzun süre devam eden geniz akıntısını azaltmak içinse serum, fizyolojik burun damlaları ya da okyanus suyu içeren spreyler önerilir.

Alerjik durumlardan kaynaklanan öksürüklerde ise ağızdan sprey ve buhar tedavisi verilir. Antihistaminik ilaçlardan da faydalanabilirsin ancak bu, mutlaka doktorunun kontrolünde olmalı.

Mutlaka oku: Hamilelikte Antibiyotik Kullanımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

4. Hamilelikte öksürük tehlikeli mi?

gebelikte öksürük

”Hamilelikte öksürük zararlı mı” sorusu aslında sebebine göre değişir. Eğer öksürük problemin soğuk algınlığı kaynaklıysa ve sorun uzun bir süredir devam ediyorsa nadir de olsa vajinal kanaman olabilir ya da bu durum, amniyon zarının erken yırtılmasına ve sıvı gelmesine yol açabilir.

Detaylar burada: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

5. Hamilelikte öksürük bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte geçmeyen öksürük karnının sürekli kasılmasına yol açarak bebeğinin hareketlerini etkileyebilir. Ancak öksürük, doğrudan bebeğine herhangi bir zarar vermez. İçi sıvı dolu olan amniyon kesesi bebeğini dış etkenlere karşı korur. Böylelikle miniğin öksürüğe bağlı olarak oluşan sarsıntılardan etkilenmez.

Anneysen annelerinin yorumlarını oku: Hamilelikte öksürük bebeğe zarar verir mi?

Dikkat dikkat: Amniyon Sıvısı ile İlgili Yaşanabilen 6 Sorun

6. Hamilelikte öksürük erken doğuma sebep olur mu?

Eğer;

  • Gebeliğinin son 3 ayındaysan,
  • Öksürüğünün sebebi gribal enfeksiyonsa,
  • Hastalığına yüksek ateş eşlik ediyorsa bu durum, su kesesinin erken açılmasına ve erken doğuma yol açabilir.

Neden olur, nasıl anlaşılır öğren: 7 Maddede Erken Doğum

7. Hamilelikte öksürük düşüğe neden olur mu?

Hayır, düşüğe yol açan etkenler arasında hamilelikte öksürük yok.

Anlattık: Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

8. Hamilelikte öksürük şurubu içilir mi?

İçeriğindeki etken maddeler sebebiyle günlük hayatta kullandığın bazı ilaçlar hamileyken sana ve bebeğine zarar verebilir. Doktorun tavsiye etmediği takdirde hiçbir ilacı ya da öksürük şurubunu kullanmamalısın.

9. Hamilelikte öksürük için hangi doktora gidilmeli?

Herhangi bir nedenle ortaya çıkan öksürük problemin için hastanelerin dahiliye bölümüne ya da kulak burun boğaz polikliniklerine görünebilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Mide Yanması ile Başa Çıkma Rehberi

Anneysen anneleri öksürük sorularını cevapladı!

Hamilelerde öksürüğe ne iyi gelir, ne yapmalıyım?

6 aylık hamileyim, çok fena öksürüyorum acil öneri!

Hamilelikte öksürük için ne yapmalı?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Cook A., Golden A., Herman Deirdre ve Riggin Erika (Ed.). Sağlıklı Gebelik Rehberi. Ayşın Akyor (Çev.). İstanbul: Eksik Parça Yayınları, 2015.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.