Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gülü seven dikenine, hamileler de ağrılara katlanır. “Bulantıya, kusmaya hazırdım ama bu kuyruk sokumu ağrısı da ne böyle?” diyorsan doğru yerdesin. Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur, nasıl geçer, bunların hepsini araştırdık. Ayrıca Özel Göztepe Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Güneş Gündüz’den de bilgi aldık. Hadi başlayalım.

Kuyruk sokumu kemiğin nerede ve doğumdaki görevi ne?

Öncelikle vücudundaki kuyruk sokumu kemiğini sana tanıtalım. Coccyx yani kuyruk sokumu kemiği, omurganın en altında bulunur, üst gövdenle bacaklarını birbirine bağlayan 3 kemikten oluşur. Leğen kemiği çıkımını genişleten kama şeklinde bir kemik kendisi. Yakında kucağına alacağın bebeğin doğarken leğen kemiğinin ortasındaki eğimli silindir şeklindeki boşluktan geçecek.

İlki başlangıç, ikincisi ortadaki en dar, üçüncüsü ise çıkış kısmı olan bir kanal yolculuğunu tamamlayacak olan bebeğin bir aksilik olmazsa sorunsuz doğacak. Kuyruk sokumu kemiğini kanalın sonunu oluşturan yapı olarak düşünebilirsin.

Miniğinin gebeliğin süresince karnındaki gelişimini görmen için sana tablo hazırladık: Pratik Gebelik Takibi: Hamilelikte Bebek Gelişimi Tablosu

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur?

erken gebelikte kuyruk sokumunda ağrı

Hamilelikte kuyruk sokumu neden ağrır, açıklayalım. Hamile değilken leğen kemiğinin içinde şunlar vardı: Mesane, kalın bağırsağın son kısmı, rahim, yumurtalıklar, ince bağırsaklar, kaslar, sinirler, kan ve lenf damarları. Hamile olduğunda bunca şeyin üzerine bir de fetus eklenir ve kuyruk sokumun, bebeğin başının yarattığı baskıdan dolayı (özellikle ikinci doğum ve sonrasında) ağrır. Bu arada hamilelikte kalça kemiği ve leğen kemiği ağrısı da bu baskıdan kaynaklanıyor, nedenleri farklı değil.

Bunun dışında relaksin ve östrojen hormonları, kasları doğuma hazırlamak için eklemlerindeki bağların su tutarak gevşemesine neden olur. Bu da kuyruk sokumunda ağrıya yol açar.

Özellikle hamileliğin ilk aylarında kuyruk sokumu ağrısı yaşarsın ama 2. trimesterde de bu ağrılar artabilir.

Mutlaka oku: Dikkat Dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısını tetikleyen durumlar neler?

Hamilelikte uyluk kemiği ağrısı neden oluyor bakalım. Bebeğinin başının yaptığı basınç ve vücudunun doğuma hazırlanması nedeniyle leğen kemiğinin genişlemesinin dışında bu ağrıyı tetikleyen durumlar da var:

  • Kabızlık,
  • Önceden veya hamilelik sırasında kalça üstüne oturur pozisyonda düşmeler, kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen hasarlar,
  • Hapşırma, öksürme,
  • Uzun süre ayakta kalma ya da sert bir zemin üstünde oturma,
  • Ağır kaldırma,
  • Cinsel ilişki, Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!
  • Önceden yaptığın zorlu doğum,
  • Çocukken düştüysen kırıkların yanlış kaynamış olma ihtimali.

Birçok hamile gibi senin de kabızlık sorunun varsa şunu şuraya bırakalım: Hamilelikte Kabızlıkla Başa Çıkma Rehberi

Gebelikte kuyruk sokumu ağrısı nasıl geçer?

hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı yaşayanlar

Bakalım hamilelikte kuyruk sokumu ağrısına ne iyi gelir?

  • Uzun süre sabit oturma veya ayakta kalma.
  • Bir şeyleri almak için eğilme, çömel.
  • Rahat tabanlı ayakkabılar giy.
  • Doğum destek kemeri tak.
  • Lifli gıdalarla beslen, kabızlıkla mücadele et.
  • Sıcak veya soğuk pedler kullan, ılık suyla oturarak banyo yap.
  • Hamile yogası yap. Günde yarım saat yürü, imkânın varsa yüz.
  • Simit şeklinde ortası delik minderlere otur.
  • Uyurken yan yat.
  • Ağrın devam ederse mutlaka doktora görün.

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı yaşayanlar hamile yogası merkezlerine bir göz atabilirler.. Bu dönemde hem zihnen hem de bedenen kendine yapacağın en büyük iyiliklerden biri hamile yogası çünkü.

Kuyruk sokumu ağrısı normal doğuma engel mi?

Bunun cevabını sana doktorun verecek. Kuyruk sokumundaki ağrının nedeni belki de vücudun doğuma hazırlandığı için genişleyen leğen kemiğin ya da bebeğinin yaptığı baskı değil; bel fıtığı bile olabilir. Ya da kuyruk sokumundaki hasar, her hamilenin yaşadığından daha fazla/farklıdır. Kim bilir, doktor bilir.

Daha için: Eğrisiyle Doğrusuyla 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısının bebeğin cinsiyetiyle ilgisi var mı?

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı cinsiyet gösterir gibi bir düşünce var. Bebek erkek olduğunda kuyruk sokumunda, kız olduğunda kasıkta ağrı olduğuna dair bir inanç olsa da bu durumun bilimsel olarak bir kanıtı yok.

Gebelikte en sık görülen bacak ağrısı sende de varsa: Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?