Hamilelikte Kahve ve Çay Tüketimi Nasıl Olmalı?

Kahve ve çay ürünleri neredeyse hayatımızın bir parçası. Günün her saatinde tüketebildiğimiz bu içeceklerin, hamilelik söz konusu olduğunda daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Peki hamilelikte kahve ve çay tüketimine neden dikkat edilmesi gerekiyor, ne kadar tüketilmesi uygun? Hamilelikte çay kahve tüketimi hakkında bilmen gerekenleri yazdık!

Hamilelikte kahve tüketimine neden dikkat edilmeli?

Kahve ve çay, kafein ve tanen içeren içecekler. Her ne kadar bu maddelerin direkt olarak bebeğe zarar verdiği kesin olarak tespit edilmemişse de dolaylı yoldan zararları olduğu biliniyor. Çünkü kafein plasenta tarafından kolayca emilemiyor ve hamileyken kahve içmek söz konusu olduğunda bebek direkt olarak kafeine maruz kalabiliyor. Ancak bu durum çoğunlukla kahve ve çayın yoğun tüketimiyle meydana gelebiliyor. Bakalım gebelikte fazla kahve tüketimi ne gibi sorunlara neden olabiliyor?

  • Düşük doğum ağırlığı,
  • Hamileliğin ilk aylarında düşük riski,
  • Bebeğin beyin gelişiminin gerilemesi,
  • Kafeinin kemiklerden çekilmesi ve buna bağlı olarak kemik erimesi,
  • Sıvı kaybı,
  • Demir emilimini azaltması ve buna bağlı demir eksikliği,
  • Çarpıntı,

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

  • Sinirlilik ve huysuzluk gibi durumlar fazla kafein tüketiminde ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca uyarıcı maddeler oldukları için hamilelikte çay ve kahve tüketmek uykusuzluğa da neden olabiliyor.

Hamilelikte Uyku ve Uykusuzluk Hakkında 10 Mışıl Bilgi

Hamilelikte kahve içilir mi?

Yukarıda da bahsettiğimiz nedenlerden ötürü hamilelikte kahve içmek -özellikle yoğun olarak- uzmanlar tarafından önerilmiyor. Ancak tabii ki bu hiç kahve içemezsin anlamına gelmiyor. Çünkü bazı insanlar gün içerisinde kahve içmeden gerçekten kendilerine gelemiyorlar ve bu alışkanlıktan kolayca vazgeçemiyorlar.

Bu nedenle gebelikte kahve gün içinde 1 fincan, hamilelikte çay tüketimi ise 2 bardak olarak sınırlanabilir. Ancak en iyisinin hiç tüketmemek olduğunu savunan uzmanlar da var.

Ama dediğimiz gibi konu hamilelik olunca sorular çeşitlenebiliyor. Hamilelikte türk kahvesi içilir mi, hamilelikte nescafe zararlı mı, hamilelikte filtre kahve içmek doğru mu gibi birçok soru kafanı kurcalıyor olabilir.

Normalde günlük kafein miktarı 300 mg olarak öneriliyor. Ancak hamilelikte, özellikle ilk 3 aydan sonra günlük kafein alımı en çok 200 mg olmalı. Bu arada şunu da söylemeliyiz, kafein yalnızca çay ve kahvede bulunmuyor. Aşağıda Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak’ın “Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü” kitabından aldığımız içeceklerdeki kafein miktarını gösteren tablosunu paylaşıyoruz. Bu tablodan kafein oranlarını görerek gün içerisinde en çok 200 mg’ı doldurabileceğin içecekleri seçebilir; hamileler kahve içebilir mi, hamilelikte yeşil çay içilir mi sorularına yanıt bulabilirsin.

İçecek Porsiyon miktarı Kafein miktarı (mg)
Türk kahvesi 1 fincan 82-86 mg
Nescafe Gold 1 kupa 50 mg
Nescafe Klasik 1 kupa 69 mg
Espresso 1 fincan 35 mg
Kafeinsiz kahve 1 kupa 6 mg
Cappucino 1 fincan 37 mg
Latte 450 ml 70 ml
Siyah çay 1 çay bardağı 44 ml
Yeşil çay 1 poşet 11-20 ml
Earl grey çay 1 poşet 42 mg
Kola 1 kutu (330 ml) 29 ml
Buzlu çay 1 kutu (330 ml) 18 ml
Enerji içecekleri 1 poşet 11-20 ml

Dikkatini çekebilir: Hamilelikte Bitki Çayı İçilir mi?

Kaynakça ve İleri Okuma

Müge Özyurt Şafak, Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü, 2014

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.