Hamilelikte Cilt Problemleri ve Çözüm Önerileri

Hamileliğin süresinde vücudunda birçok değişiklik oluyor değil mi? Bunlardan bazıları da cildinde meydana geliyor. Hamilelikte et beni oluşumu, egzama, sivilce, kararma gibi durumlar söz konusu. Peki, başka hangi cilt sorunlarıyla karşılaşabilirsin merak ediyor musun?

Bu yazıda hamilelikte yaşanan cilt sorunlarının hepsinden bahsettik. Oku da bilmediğin kalmasın!

1- Hamilelikte çatlak sorunu

Hamilelikte çatlak

Herhalde tüm hamilelerin ortak cilt problemlerinden ilki çatlaklar! Özellikle estetik görüntüsü yüzünden onlardan nefret ettiğini tahmin ettiğimiz hamilelik çatlakları, hormonların etkisi ve derinin günden güne gerilmesi nedeniyle ortaya çıkıyor.

Hamilelik çatlakları genellikle, hamileliğin 3. veya 4. aylarında görülüyor. Bu süreçte kaşıntıya da neden olabiliyor.

Çatlakların oluşumunu engellemek için erken davranmak önemli! Cildinin elastikiyetini ve nemini korursan, çatlak oluşumunu en aza indirebilirsin.

Ayrıntılı bilgi burada: Hamilelikte Çatlak Sorunu

2- Gebelik maskesi/Malesma

Hamilelik döneminde östrojen hormonu ve cilde renk veren melanin pigmentinin üretiminde bir artış meydana gelir. Bunların artışı;

  • Özellikle burun, üst dudak, alın ve yanaklarda,
  • Göğüslerde,
  • Koltuk altlarında,
  • Karında,
  • Nadir olarak genital bölgede kararmalara neden olur.

Gebelik maskesi olarak adlandırılan bu cilt lekeleri, genellikle esmer kadınlarda daha çok görülür. Tüm gebelerde görülme oranı ise %50 ile %75 arasındadır.

Güneş ışınlarına maruz kalma, gebelik maskesini daha koyu ve kalıcı hale getirebilir. Bu yüzden uygun bir güneş kremi kullanarak dışarı çıkman ya da güneşin yoğun olduğu saatlerde kapalı ortamlarda kalman gerekir.

Gebelik maskesi genellikle doğumdan birkaç ay sonra kendiliğinden yok olur. Emziriyorsan bu süreç biraz daha uzun sürebilir, haberin olsun.

Daha çok bilgi istersen: Hamilelikte Artan Cilt Lekeleri (Hiperpigmentasyon) Hakkında Bilmen Gerekenler

3- Karın çizgisi/Linea nigra

hamilelikte karın çizgisi

MHS ismi verilen bir hormonun artışı nedeniyle, göbek deliğinin altından göğüse kadar çıkabilen, koyu renkli bir çizgi meydana gelebilir. Buna hamilelikte göbek çizgisi, linea nigra ismi verilir. Sağlığın açısından herhangi bir zararı yoktur, doğumla birlikte ortadan kaybolur.

Sağlığa zarar vermediği için renk açıcı ürünler kullanmanın da gereği yoktur. Güneş ışınlarından korunduğun takdirde rengi daha fazla koyulaşmayacaktır.

Bu çizgi hakkında halk arasında bir inanış da var. Buna göre eğer bu çizginin rengi çok koyu olursa bebeğin kız, açık olursa erkek olacağı düşünülüyor.

İlgini çekecek: Sağlık Olsun: Yaz Hamileleri İçin İç Ferahlatan Öneriler

4- Hamilelikte sivilce

Hamilelikte artan hormonlar ne yazık ki vücuttaki yağ miktarını ve dolayısıyla deri altında biriken sebumun (yağ dokusu) çoğalmasına neden oluyor. Bu nedenle hamilelik döneminde sivilce sorunuyla karşı karşıya kalman mümkün.

Hamilelikte sivilce sorunu konusunda yapacakların, öncekilerle aynı!

  • Bu sivilceleri asla sıkmamalısın.
  • Mümkün olduğunca az makyaj yapmalısın.
  • Temizliğini cildini tahriş etmeyen ve kimyasal içermeyen ürünlerle yapmalısın.
  • Beslenmene dikkat etmeli, yağlı gıdalardan uzak durmalısın.

Daha fazlası bu yazıda: Bu da Nereden Çıktı Böyle: Hamilikte Sivilce Sorunu

5- Hamilelikte egzama

hamilelikte egzama

Hamilelik döneminde vücudundaki hormon artışı, daha önce karşılaşmadığın durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Zaten bu süreçte daha hassas olan cildin, alerjik reaksiyonlar göstermeye başlayabilir. Bunlardan biri de egzamadır.

Egzama, cildinin bir etkene karşı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bunlar bir gıda da olabilir, bir eşya da!

Hamilelikte egzama belirtileri, diğer zamanlarda görülen belirtilerle aynıdır. Örnek olarak:

  • Ciltte kaşıntı,
  • Yanma,
  • Kızarıklık,
  • Pullanma,
  • Kabuklanma gibi durumları verebiliriz. Yani hamilelikte yüzde kızarıklık ve pullanma görürsen egzamadan şüphelenebilirsin.

Doktorun egzamanın tedavisi için streoid içeren kremler önerebilir. Doktorunun önerisi dışında hiçbir ilaç kullanmamalısın.

Yanan yerlere soğuk kompres yapmak da kaşıntıyı ve yanma hissini azaltacaktır.

Egzama, hafif seyrettiği takdirde bebeğin için bir zarar oluşturmuyor. Ama eğer ilerlerse vücudun bunun için antikor oluşturmaya başlayabilir ve bu antikorlar, bebeği de yabancı bir madde gibi algılayabilir. Bu durumda bebeğin, düşme veya doğum kusuruna sahip olma gibi bazı sorunlarla karşılaşabilir.

Doğru beslen, cildin de güzel kalsın: “Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

6- Hamilelikte kaşıntı ve gebelik kolestazı

Hamilelikte kaşıntı, sık görülen bir cilt sorunu. Hamilelikte karın derisinde yanma ile kendini gösterebiliyor. Genellikle hormon değişikleri ve cildin genişleyerek gerilmesi nedeniyle ortaya çıkan bu kaşıntılar, herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Döküntü gibi bir durum söz konusu değildir.

Doktorunun önerdiği kaşıntı önleyici losyon ve kremlerle bu sorunun üstesinden gelebilirsin.

Ancak çok şiddetli ve dayanılmaz kaşıntılar yaşıyorsan, bunun altında gebelik kolestazı yatıyor olabilir. Gebelik kolestazı, karaciğerle ilgili bir sorundur ve acil tedavi gerektirir. Tedavisi geciktiği takdirde bebeğin bazı sağlık sorunları yaşayabilir.

Ayrıntısına bir bak: Hamilelikte Kaşıntı ve Gebelik Kolestazı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

7- Hamilelikte ürtiker/kurdeşen (PUPPP)

hamilelikte kurdeşen

Halk arasında “kurdeşen” adıyla bilinen ürtiker, hamilelikte de meydana gelebiliyor. Kaşıntılı kabarıklıklarla ya da şerit şeklinde kızarıklıklarla ortaya çıkan ürtikere;

  • Hormonlar,
  • Karın duvarının aşırı gerilmesi,
  • Fazla kilo,
  • Plasentanın salgıladığı maddeler,
  • İlaç kullanımı gibi nedenler etki ediyor.

Ürtikerin tedavisinde de doktorunun önerdiği kremler ve losyonların kullanımı önemli. Bu kremler zaman zaman kortizon da içerebilir.

Ayrıca, kilo alımına dikkat etmen ve sağlıklı beslenmen de ürtikerin önlenmesine yardımcı olur.

Bu yazı sana yardımcı olabilir: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

8- Örümcek tarzı damarlanma/Spider angioma

Spider angioma; yüzde, kollarda, göğüste ve boyunda meydana gelen, kılcal damar genişlemelerine verilen isimdir. Hamilelikte artan östrojen hormonu ve kan basıncı nedeniyle oluşur. Çok fazla artarsa karaciğerle ilgili bir soruna işaret edebilir, bu yüzden doktoruna göstermeni öneririz.

Bu damarlanmalar doğumun ardından büyük oranda yok olacaktır.

9- Hamilelikte mantar

Hamilelikte mantar sorunu en çok vajinada görülür. Belirtileri arasında;

  • Vajinada kaşıntı,
  • Kızarıklık, şişme,
  • İdrarda yanma,
  • Beyaz ve kesik akıntı vardır.

Bu yazı mantar hakkında sana bilgi verebilir: Hamilelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte mantar sorununun sebepleri;

Hamilelikte mantar sorununun çözümü için doktorun hap yerine, merhemleri kullanmanı önerecektir. Bunlar dışında vajinal temizliğe dikkat etmen, doğru beslenmen ve pamuklu çamaşırlar giymen faydalı olacaktır.

Bu önerilere bakabilirsin: Ona Teşekkür Borçlusun: Hamile Külodu

10- Hamilelikte et beni oluşumu

hamilelikte et beni

Hamilelik esnasında vücutta yeni et benleri ortaya çıkabilir. Peki, hamilelikte et beni neden çıkar? Bunun sebepleri genellikle ani kilo alımı ve derinin genişlemesidir. Bu benler genellikle zararsızdır ve çoğu doğumdan sonra kaybolur. Eğer kalıcı olanlar varsa bunlar ufak operasyonlarla alınabilir.

Bu arada, mevcut benlerin yapısında değişme ve büyüme de görülebilir. Eğer mevcut benlerinde renk ve şekil değişikliği oluşmuşsa zaman kaybetmeden doktoruna göstermelisin.

11- Ciltte ve saçlarda yağlanma

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hamilelikte hormonların yoğun salgılanması nedeniyle vücutta yağ birikimi meydana gelir. Bu yüzden daha önce kuru bir cilde ve saça sahip olsan da hamilelik esnasında yağlı bir yapı kazanabilirsin. Bu durum da pek çoğu gibi hamilelikten sonra ortadan kalkar.

12- Tırnaklarda değişimler

Hamilelikte vücuttaki keratin maddesinin işlevinde de bazı değişiklikler söz konusu olabilir. Keratin, tırnaklarda şu gibi değişikliklere yol açabilir:

  • Beyazlama,
  • Yumuşama,
  • Kırılma,
  • Hızlı uzama.

Tırnaklardaki bu değişimler tiroid hormonuyla da ilgili olabilir. Bir TSH testi yaptırman gerekebilir.

Hadi bunlara da bak: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

13- Saçlarda değişimler

Hamilelik esnasında saçlarda çeşitli değişiklikler görülebilir. Saçın kalın telliyse incelebilir, ince telliyse kalınlaşabilir. Ayrıca hamilelikte saç dökülmesi de çok sık görülen bir sorundur. Bunların tamamı yine hormon artışıyla alakalıdır. Bu sorunlar doğumun ardından ortadan kalkar.

Bu tavsiyelere de kulak vermelisin: Hamilelikte Kendine İyi Bakman İçin 10 Öneri