12 Haftalık Gebelik

11. Hafta 13. Hafta

Hamileliğin 12. haftası geldi çattı! Hamileliğin en zorlu ilk döneminin sonuna geliyorsun. 12 haftalık bebek nasıl gelişir, 12 haftalık bebek anne karnında hareket eder mi, 12 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu gibi sorularının hepsine cevap verdik, hemen oku!

12 Haftalık Bebek Gelişimi

Önce en çok merak ettiğin "12 haftalık bebek kaç cm?", "12 haftalık bebek boyu ve kilosu nasıl olmalı?" soruları hakkında bilgi verelim. Aşağıdaki tabloyu incele!

12 haftalık bebek gelişimi
12 haftalık bebek boyu 6.1 cm
12 haftalık bebek kilosu 8-14 gr

Gebeliğin 12. haftasındaki (ya da yakın bir zamanda) muayenende büyük ihtimalle bebeğinin kalp atışını duyabileceksin. 12 haftalık bebeğin kalp atışı sesini özel bir dinleme cihazı olan doppler ile duyabilirsin. Çünkü bu alet kalp atışlarının duyulabilmesi için sesi arttırır.

  • Bu haftada artık el ve ayak parmakları ayrılmıştır. Tırnaklar büyümektedir.
  • Vücudun çeşitli yerlerinde ince tüyler belirir.
  • Sindirim sistemi, yiyecekleri bağırsaklara iten kasılmalar oluşturabilmektedir. Aynı zamanda glikozu (şekeri) absorbe edebilir.
  • Beyindeki hipofiz bezi birçok hormonu üretmeye başlar.
  • Sinir sistemi daha çok gelişir.
  • Amniyotik sıvı miktarı artar. Toplam hacim artık 50 ml’dir.

Gelelim 12 haftada cinsiyet belli olur mu? sorusuna! Artık dış üreme organları erkek ve dişi cinsiyet özellikleri için belirgin işaretler göstermeye başlar. Ancak net bir sonuç için en az 16. haftaya kadar beklemen gerekecek.

"12 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?" konusuna da değinelim. Anne karnında 12 haftalık bebek hareket etmeye başlar ama henüz sen bu hareketi bir süre daha hissedemezsin.

12 Haftalık Bebek Görüntüsü

Eğer bebeğinin nasıl gelişip büyüdüğüne dair daha ayrıntılı bilgi istiyorsan, Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

12 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

12 haftalık gebelik ultrason görüntüsü buna benzeyebilir. Ama unutma, bu görüntü sana fikir vermek için burada. Senin bebeğinin konumu, gelişimi ve duruşu farklı olabilir.

12 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

12 haftalık gebelik kaç aylık olur? diye merak edebilirsin. 3.ayının içinde bir hamilesin! 12 haftalık hamile anneler bu sürecin 3. ayının son haftasındadırlar. Yani ilk dönemin sonu gelmiştir. Bu sevindirici bir haberdir çünkü çoğu kadında ilk dönemin yan etkileri, ikinci 3 aylık dönemde azalır. Peki, 12 haftalık gebelikte neler olur?

1. Östrojen ve Progesteron Üretimi Artar

Hamilelikte 12. haftada bebeğin ve plasenta, senin yumurtalıklarından daha fazla östrojen ve progesteron üretir.

Östrojen ve progesteron üretimin artması sonucu göğüslerin ve içindeki süt bezleri büyümeye devam eder. Meme uçlarının etrafındaki kahverengi halkaların da büyüdüğünü ve koyulaştığını görebilirsin. Göğüsler daha dolgun ve ağırmış hissi verebilir. Aynı zamanda hassaslık ve acı azalarak devam eder.

Hadi bak: Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

2. Rahim Büyür

Gebelikte 12. haftaya kadar rahim, leğen kemiğinin içine sığabilecek boyuttadır. Bu haftanın sonunda artık rahim alt karın boşluğuna sığamaz kadar genişler. Bu genişlemeyle birlikte idrar torbası üzerindeki baskı da azalır. Dolayısıyla idrar torbası üzerindeki baskıdan kaynaklı sık sık idrara çıkma şikayeti artık ortadan kalkacaktır.

3. Kilo Artışı Olabilir

Eğer daha önce bir hamilelik geçirdiysen hamile olduğun daha erken belli olmaya başlar ve bol kıyafetlerle daha rahat hissedersin. Karnının yan taraflarından kilo almaya başlayabilirsin. Ayrıca kalçalarda ve bacaklarda kilo artışı fark edebilirsin. "12 haftalık gebelikte kaç kilo alınır?" sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir. Doğru bilgi için doktoruna başvurmalısın.

Burada daha fazla bilgi var: Hamilelikte Kilo Alımı

12 Haftalık Gebelik Görüntüsü

12 Haftalık Gebelikte Görülen Semptomlar

1. Baş Ağrısı

12 haftalık gebelikte baş ağrısı normaldir. Bunun sebebi artan kan üretimidir. Kan üretimindeki artış ile kalp daha fazla ve hızlı pompalama yapmaya devam eder. Dolaşım sistemindeki bu farklılık da baş ağrısı hatta bazen baş dönmesi olarak kendini gösterir.

Baş ağrısını azaltmanın birçok yolu vardır.

  • Düzenli ve dengeli beslenmek,
  • Yeterince uyumak ve dinlenmek,
  • Düzenli olarak açık havada yürüyüş yapmak,
  • Nefes düzenleme ve gevşeme egzersizleri yapmak,
  • Ortamını ışıklandırmasını değiştirmek gibi yöntemler deneyebilirsin.

2. Ciltteki Değişimler

  • Cilt hamilelik döneminde birçok şekilde değişebilir. Birçok kadında karnın alt kısmındaki cilt, koyulaşır ve kahve-siyah bir görüntü alır. Linea nigra denilen dikey bir çizgi oluşur.

  • Arada sırada yüzde ve boyunda çeşitli boyutlarda kahverengi lekeler ortaya çıkar. Bu lekeler doğumdan sonra yok olur veya renkleri açılır.

  • Kılcal damarların belirginleşmesi (anjiyom) ile cilt üzerinde küçük kırmızı dallara ayrılan kabartılar oluşur.

  • Benzer bir durum da avuç içindeki kırmızılıktır. Bu değişikliklerin sebebinin hamilelik sürecinde artan östrojen seviyesi olduğu düşünülür.

Öğrenmeye devam: Hamilelikte Yaşanan Cilt Sorunları

12 Haftalık Gebelikte Dikkat Etmen Gerekenler

Sıra geldi 12 haftalık hamile olanlar nasıl beslenmeli? sorusuna. Hamilelik döneminde, özellikle de 12. haftaya kadar olan başlangıç sürecinde (ilk 3 ayda) çok fazla kilo almak sağlıksızdır. Fazla kilo alırsan bebeğini taşıman zorlaşır. Hatta doğum daha zor olabilir.

Kahvaltı etmemenin, öğlen ya da akşam yemeğinden birinde fast food tüketmenin zararlı olduğunu söylemeye bile gerek yoktur herhalde. Çünkü bu 12 haftalık süreçte artık davranışlarının bebeğini nasıl etkilediğini fark ettiysen ne yediğin ve ne zaman yediğin daha çok önem kazanacak.

Beslenme konusunda aklında çok soru işareti varsa bak: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gerekenler

Anneysen Öneriyor!

Bebeğine dair neler yapabileceğini düşünürken, kendini unutuyor musun? Halsizlik ve yorgunluk sebebiyle hem sana hem bebeğine iyi gelecek aktiviteleri yapmayı erteliyor musun? Evet diyorsan, bedenine ve ruhuna iyi gelecek her ne ise ona vakit ayırmanı öneriyoruz.

Mesela hamilelik döneminde daha sağlıklı bir vücut için hamile pilatesi ya da hamile yogası yapabilirsin. Bu egzersizler sadece hamilelik döneminde değil doğumda ve hatta sonrasında da sana çok iyi gelecek! Dilersen hemen Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamızı inceleyebilir, firmalarla iletişime geçebilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

11. Hafta 13. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

12 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?