Okul Öncesi Oyunlar İçin 10 Eğitici Öneri

Okul öncesi oyunlar minik kuzuna birtakım temel bilgi ve becerileri kazandırarak onu okul hayatına hazırlamak için çok etkililer. Çocuğunu eğlendirirken eğiten keyifli okul öncesi eğitici oyunlarla miniğinin bu yaşlarını en verimli şekilde geçirmesini sağla!

Önce bu faydalı yazıyı okumalısın: 3 Soruda Çocuğunla Kaliteli Zaman Geçirmek ve Kaliteli Zaman Etkinlikleri!

1- Palyaçoyu doyur

Okul öncesi oyunlar palyaço

Okul öncesi oyunlarından eğlenceli bir etkinlikle başlayalım. A3 boyutlarında bir kağıda ağzı açık bir palyaço resmi baskısı alıp, bu kağıdı duvara, çocuğunun boyuna göre as. Yumuşak topları çocuğuna ver ve bu topları palyaçonun ağzına denk getirmesini söyle. Oyuna biraz daha eğlence katmak için "Palyaçonun karnı çok acıkmış ve canı top istiyor, onu doyurmaya ne dersin?" gibi cümleler kurabilirsin. Çocuğun topu palyaçonun ağzına ne kadar çok denk getirebilirse, o kadar iyi!

Bu oyun, çocuğunun sözel yönergeleri yerine getirebilmesi ve hedef tutturabilme yetisi kazandırması açısından önemli!

Çocuğuna ne kazandırır?
Sözel yönergeleri yerine getirebilme
Hedef tutturabilme yetisi

Miniğini eğlendirmek için birebir: Yaratıcı, Eğitici, Eğlenceli 2 Yaş Oyunları

2- Top toplama

Okul öncesi oyunlar top toplama

5 farklı renkte, her renkten ikişer tane bulunan 10 tane topu önce bir sepete koy ve ardından topları farklı yönlere dağıt. Çocuğuna 1 dakika içinde aynı renkli topları toplayıp sepete koymasını söyle. Çocuğun bu topları en hızlı şekilde çifter çifter toplasın. Okul öncesi eğitici hareketli oyunlar kategorisinden olan top toplama, çok faydalı ve eğlenceli.

Çocuğuna ne kazandırır?
Renk algısını güçlendirme
Eşlik algısını destekleme
Sınırlı sürede nasıl hareket edileceğini öğretme
Pratik çözümler bulma dürtüsü

Bunlar eğlendirirken öğretiyor: Çocuk Gelişimi İçin En Az Mama Kadar Önemli Eğitici Oyunlar

3- Sayılar ve legolar

Okul öncesi eğitici oyunlar sayılar ve legolar

Okul öncesi eğitici oyunlardan biriyle devam edelim. İnternetten her sayının karşısında sayı kadar boşluk bulunan görsellerin çıktısını al ve bir miktar renkli legoyu da yanına koy. Bu oyunda Lego seçilmesinin sebebi çocukların dikkatini çekmek ama istersen dekoratif taşlar ve boncuklar da kullanabilirsin. Çocuğunla birlikte önce sayıyı söyle ve bu sayının kaç tane Lego'ya denk geldiğini ona göster. Birlikte boşluklara tek tek lego koyun.

Çocuğuna ne kazandırır?
Sayıları öğrenmek için temel oluşturma

Bu oyun tam 4 yaşındaki çocuğuna göre. Onunla oynayabileceğin diğer alternatiflere bakalım mı: Dörtlük Dörtlük Çocuk Büyütmek için 4 Yaş Oyunları

4- Ay dede ve yıldızlar

Okul öncesi eğlenceli oyun aydede

Ay dede ve yıldızlar 5 yaşındaki çocuğunla keyifle oynayabileceğin okul öncesi eğlenceli oyunlardan biri. Bir kartona hilal şeklinde ay ve yıldızlar çiz. Ardından çocuğunla bilikte, bir maket makası kullanarak bu şekilleri keserek çıkarın. Tehlikeli bir durumun yaşanmaması için çocuğunu sürekli kontrol etmelisin. Ardından alüminyum folyolar ile bu karton ay ve yıldızları kaplayın ve düz siyah bir kartona yapıştırın. Bu işlemden sonra çocuğunla birlikte ay ve yıldızlar üzerine bir sohbete başla. Ona ay ve yıldızlarla alakalı "Ay ve yıldız neden geceleri parlar?" ve "Ay neden farklı şekillerde gökyüzünde belirir?" gibi sorular sorup yorumunu isteyebilir ve ardından doğru bilgiyi verebilirsin. Bu tarz görselli bilgiler verme yöntemi eğitici oyunlar içinde çok popüler!

Çocuğuna ne kazandırır?
Gökyüzü ile bilgiler edinme
Gece-gündüz algısının oluşması

Madem bahsettik, daha çok örnek görelim: Hep Aynı Oyundan Sıkılan Çocuklar için 5 Yaş Oyunları

5- Kolaj yapma

anaokulu oyunları kolaj etkinliği

Zevkli anaokulu oyunlarından biri olan kolaj etkinliğine ne dersin? Çocuğunla birlikte gazete ve dergilerden ilgisini çeken figürleri kesip, bir kartona yapıştırarak farklı görseller oluşturun.

Çocuğuna ne kazandırır?
El becerisini geliştirme
Hayal gücünü destekleme

Yapabileceklerinin sınırı yok: Çocuğunun Hayal Gücünü Geliştirmek İçin Yapabileceğin 27 Şey

6- Nesi var oyunu

anaokulu oyunları kolaj etkinliği

Anasınıfı oyunlarının bir diğer gözdesi, "Nesi var?" oyunu! Oyun oynayacağınız oda içerisinde bir nesne seç ve çocuğuna nesneyi bulması için sana "Nesi var?" diye en çok 5 kere sormasını ve bulmasını iste. Örneğin seçtiğin nesne mavi bir saat olsun ve çocuğun sana "Nesi var?" diye sorduğunda sen de ona "Mavisi var.", "Sayıları var." diye cevap ver. Bu oyun, uzun yıllardır okul öncesi oyunlar içerisinde bir klasik.

Çocuğuna ne kazandırır?
Görsel hafıza
Eldeki bilgilerle sonuca verme yetisi

7- Kaşıkta top taşıma

okul öncesi bahçe oyunları kaşıkta top taşıma

Okul öncesi bahçe oyunları hem stres atmak hem de eğlenmek için birebirler. Bir kaşığın içerisine bir pinpon topu veya bir ponpon koy. Çocuğun ağzında kaşığı tutsun ve düz bir çizgi üzerinde yürüyerek topu düşürmeden yürümeye çalışsın. Bu oyunu arkadaşları ile, yarış halinde de oynayabilir.

Çocuğuna ne kazandırır?
Dengede kalma refleksi
Hedefe odaklanma duygusu

8- Koku testi

okul öncesi eğitsel oyunlar koku testi

Okul öncesi eğitsel oyunlardan eğlencesi bol bir örnekle devam edelim. Küçük kaplar içerisine birbirinden farklı ve kendine has kokuları olan nesneler koy. Örneğin nane, sabun ve çiçek olabilir. Çocuğunun gözlerini kapat ve kaplardaki nesneleri tek tek koklat, ardından çocuğun bu nesnelerin ne olduğunu kokusundan bulmaya çalışsın.

Çocuğuna ne kazandırır?
Koku duyusunu güçlendirme
Kokularla nesneleri bağdaştırma becerisi
Koku ile hafıza arasındaki bağlantıyı öğrenme

Duyuları geliştirecek, buna benzer faaliyetleri görmek için oku: Çocuğunun Gelişimini Destekleyecek 9 Duyusal Oyun Önerisi!

9- Hayvan bulmaca

okul öncesi aile katılımı oyunları hayvan bulmaca

Birlikte keyifli ve verimli saatler geçirmek için okul öncesi aile katılımı oyunlarını deneyebilirsiniz. Önce çocuğuna bir hayvan ismi söyle. Örneğin bu hayvan kedi olsun. Çocuğundan kedi kelimesinin son harfi olan -i harfi ile başlayan bir hayvan bulmasını söyle. Çocuğun "inek" gibi -i harfi ile başlayan bir hayvan söylerse, sen de inek kelimesinin son harfi olan -k harfi ile bir havyan söyle ve oyun böyle devam etsin. Takıldığı yerlerde yardımcı olmayı unutma!

Çocuğuna ne kazandırır?
Harf bilgisini edinme
Harf-ses ilişkisini güçlendirme
Kelime dağarcığını genişletme

Çocuğunla oynayabileceğin diğer keyifli oyunları görmek ister misin? Telefonu Bırak Çocuğunla Oyna: Evde Oynanacak Oyunlar