Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu (üriner sistem enfeksiyonu), sık görülen rahatsızlıklardan. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri çiş yaparken ağlama, karın ağrısı ve bulantı gibi ciddi derecede acı veren semptomlar şeklinde görülebiliyor. Bu yazımızda hem bu belirtilerden hem de bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisinden detaylıca bahsettik!

İdrar yolu enfeksiyonu nedir?

İdrar yolu (üretra), idrarın idrar torbasından çıkmasını sağlayan tüptür. Bakterilerin bu tüpe idrar torbasına taşınması sonunda idrar yolu iltihabı meydana gelir. Kız bebeklerde bu tüp, erkeklere oranla daha kısa. Bu yüzden kız bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür. Çünkü bakteriler kız çocuklarında idrar torbasına daha kolay taşınır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Bakterilerin idrar torbasına veya böbreklere girmesiyle enfeksiyon oluşur. Bakteriler çoğu zaman kakadan ve makat bölgesinden girer. Bunun dışında ilk 5 yaşta çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, altta yatan böbrek ve idrar yollarının anomalisine bağlı olarak da gelişebilir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir

  • Çiş yaparken ağlama,
  • Gereksiz yere ağlama krizleri,
  • Karın ağrısı,
  • Kötü kokulu idrar,
  • Kusma-bulantı,
  • Kırmızı renkli idrar yapma,
  • İştahsızlık,
  • İdrar kaçırma,
  • Sık idrara çıkıp az yapma,
  • Gelişme geriliği, bebeklerde idrarda enfeksiyon olduğunu gösterir.

Bebeğin 2 yaşından küçükse idrar yolu iltihabı geçirip geçirmediğini anlaman zor olabilir. Bazen üst solunum yolu enfeksiyonu ya da ishalle açıklanamayacak bir ateşlenme olabilir. Farklı bir hastalık söz konusu değilse bebeklerde idrar kokması ve buna eşlik eden sebepsiz gibi görünen ateş de idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanabilir.

Enfeksiyonun daha az görülen işaretlerinden olsa da bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu kilo alamama, yetersiz beslenme ve asabiyet gibi semptomlara da yol açabilir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu gaz yapar mı, sorusuna da yanıt verelim. Özellikle ilk 3 aylık bebekte idrar yolu enfeksiyonu gaz sanılarak geçiştirilebiliyor. Ateş dışında bebeğin kusmaya başlaması, memeyi ve ek gıdayı reddetmesi en büyük ayırt edici belirtilerden. Bu nedenle bebeğini iyice izlemen önemli.

pine bebek bezi banner

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıldır?

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıldır

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer, sorusunun yanıtının antibiyotik tedavisi olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıdaki belirtileri gördüğün anda bebeğini doktora götürmelisin. Doktor, idrar kültürü ile bebeğinde enfeksiyon olup olmadığını tespit eder. İdrar kültüründe mikrobun hangi antibiyotiğe hassas olduğunu antibiyogram ile saptar ve ona göre antibiyotik verir.

Peki, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi kaç gün sürer, söyleyelim. Antibiyotikle tedavi için belirlenen süre genellikle iki haftadır. Ateşi düşse ve belirtiler azalsa dahi antibiyotiğin tamamını bebeğine vermelisin ki enfeksiyon tekrarlamasın. Fakat merak etme, ilaca başladıktan 1-2 gün sonra bebeğin rahatlar.

Antibiyotik kullanımından sonra doktor yeniden idrar örneği alır ve bakterilerin tamamen temizlenip temizlenmediğini kontrol eder. Hangi antibiyotiği kullanman gerektiğini doktoruna sor. Kafana göre hiçbir ilacı bebeğine verme.

Bu arada idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda, idrarın mesaneden böbreklere doğru geri kaçışı, yani reflü olup olmadığı da kontrol edilir. Doktor gerekli görürse çeşitli grafiler çekmek isteyebilir. Yani bebeklerde reflünün idrar yolu enfeksiyonu ile böyle bir bağlantısı da var, aklında olsun.

Neden olur, ne iyi gelir: Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi ile geçer mi?

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik kullanmadan geçer mi, diye merak ediyorsan sana bu konuda en etkili şeylerden birinin güçlü bir bağışıklık sistemi olduğundan bahsedebiliriz. Bunun için bebeğini bağışıklık güçlendirici bitkilerle/gıdalarla beslemeye özen göstermelisin.

Fakat gıdaların etkisi herkeste aynı şekilde olmuyor. Hele de söz konusu olan bebekse; yan etkiler, alerjiler, hastalığın gereksiz yere uzun sürmesi gibi durumlar ciddi anlamda olumsuz sonuçlanabilir. Bu yüzden doktoruna danışmadan herhangi bir tedavi yöntemine başvurmamalısın.

Yine de bu bilgiler aklının bir kenarında dursun: Hilal Mocan'dan Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri

Bebekte idrar yolu enfeksiyonu ne kadar ciddi bir durum?

Tedavi edilmediği takdirde idrar yolu enfeksiyonu bebeklerde kronik böbrek yetersizliği gibi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden erken tanı ve tedavi çok önemli. Çocuğun ne kadar küçükse idrar yolu iltihabı ile mücadelesi daha zor olur.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl önlenir?

  • Bebeğinin bezini sık sık değiştir.
  • Özellikle kız bebeklerde cinsel bölgenin temizliği önden arkaya doğru yapılmalı, aklında olsun.
  • Yaşı geldiğinde çocuğuna doğru tuvalet eğitimi vermen de çok önemli. Büyüdüğünde gerekli oldukça tuvalete gidip mesanesini boşaltması ve temizliği doğru yapması gerek.

Çok faydalı, mutlaka oku: Adım Adım Çocuklarda Tuvalet Eğitimi