“Sebze Yediremiyorum Bu Çocuğa” Diyorsan Oku!

Çocuğuna en çok sebze yedirirken zorlandığını biliyoruz. Öyle ki çocuğun artık tabağında yeşil bir şey gördüğünde bile sebze sanıp hemen oradan uzaklaşıyor olabilir.

Peki ona sebzeyi sevdirmek için neler yapmalısın? Aslında birkaç küçük yöntemle minik çocuğunu sebzeye alıştırabilirsin.

1-Görselliğe önem ver!

Çocuklar görsel açıdan gözüne hitap eden, renkli ve eğlenceli şeylere daha çok ilgi duyuyorlar. Bu yüzden tabağını biraz neşelendirmeye ne dersin? Buharda haşladığın ya da çiğ sebzelerle tabaklarda oluşturabileceğin figürler sayesinde, çocuğun bunları yemeye çok daha istekli olacak!

Örneklerimizi gör: Çocuğun Yesin Diye: 10 Eğlenceli Yemek Sunumu

2- Yeşil renge biraz ara ver!

Çocuğun artık yeşil renkli olan her şeyi sebze zannederek tadının kötü olacağı fikrine kapılıyor. O zaman bir süre onu bu fikirden uzaklaştırmaya ne dersin? Daha renkli sebzeleri kullanarak bunlardan faydalanmasını sağlayabilirsin.

Mesela kırmızı ve sarı dolmalık biberler, havuç, domates, pancar, bal kabağı gibi sebzeleri kullanarak yapacağın yemekler çocuğunun ilgisini daha çok çekebilir. Hem de bu tarz renkli sebzeler A ve C vitaminleri açısından çok zengin!

Gel bakalım hangi besin neye yarıyor: Hilal Mocan'dan Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri

3- Israrcı olma!

Çocuğun sebze yemiyor ve sen de çok ısrarcı oluyorsan, bu huyundan vazgeçmen lazım! Çünkü sevmediği bir şeyi yapmak için zorunda kalmak kimse için keyifli değil! Bu yüzden ısrar etme ama merak etmesini sağla. Mesela eşinle ıspanağın güzelliğinden, ıspanak yiyenleri kazandığı güçlerden bahsedip ilgisini çekebilirsin.

4- Sebzeleri sevdiği yemeklerle birlikte sun!

Mesela köfte mi seviyor, yanına birkaç parça karnabahar veya brokoli koy! Tavuk parçalarını bezelye taneleriyle karıştır. Yani aslında bu sebzeleri sunumun bir parçası yap. Bu yancı sebzeleri biraz süslemek de işe yarar bir yöntem!

Bunları da incele: Hilal Mocan'dan Besleyici ve Leziz 9 Çocuk Yemek Tarifi

5- Ona örnek ol!

Sen sebze yemezsen o hiç yemez! Tabağına sebzeleri koy ve sanki dünyanın en lezzetli şeyiymiş gibi, iştahlı iştahlı ye! Bir süre sonra merakına yenik düşüp tadına bakmak isteyecek!

Bunları dene, bize teşekkür edeceksin: Yemek Seçen Çocukları Yola Getirecek 8 Çözüm

6- Sıralamaya dikkat et!

Mesela bu akşam brokoli, makarna ve tavuk yaptın. Sakın makarnayı ve tavuğu sebzeden önce verme veya tüm yemekleri aynı anda ona sunma. Böyle bir durumda her çocuk önce makarna ve tavuğu tercih eder. Bu yemeklerin tadını seveceği için ardından gelen brokoliyi yemek istemez. Bu yüzden çok acıktığında önce sebzeleri ver, bu tada alışsın ve ardından diğer proteinli ya da karbonhidratlı gıdaları sun.

Bakmalısın: Yemeklerle Oyun Olur mu? Oyuncu Anne'den Cevap: Bal Gibi Olur!

7- Önce tadına baktır!

Ona bir sebze yemeğini öğün şeklinde sunmadan önce tadına baktır ve eğer sevmezse masadan kaldır. Böylece sana olan güveni pekişecek ve önüne gelen diğer sebze yemeklerine önyargıyla yaklaşmayacak. En azından tadına bakmayı kabul edecek.

Eğer tabağını kaldırdığında bir süre sonra yemek istediğini söylerse hemen önüne koy ama yemeye karar verdiği için abartılı tepkiler verme!

8- Sebzeyi kuru kuru verme!

Tuzsuz, sossuz, çeşnisiz bir sebze yemeğini biz bile yemiyoruz, çocuklar nasıl yesin! Bu yüzden sunacağın yemeklere biraz baharat ve sos katarak lezzetinde değişiklikler yapmak faydalı olacak.

Çocuklar genelde uzayan, eriyen peynirli besinlerden hoşlanırlar. Peynir rendelemek ya da eritmek de bu yüzden iyi bir yöntem! Hem de böylece çocuğun protein ve vitamini aynı anda alır, bir taşla iki kuş vurmuş olursun.

Bunlar adeta öcü: Çocuğunu Uzak Tutman Gereken 18 Yiyecek

9- Sebzeyi çekici kıl!

Nasıl ki bir evde akşamları tabaklar dolusu meyveler ya da kuruyemişler sunuyorsa, sen bunun yerine sebzeler sun! Koca bir çanağın içine havuç, salatalık, biber, avokado dilimleri, çeri domatesler, roka yaprakları doldur ve sanki çerez tüketir gibi bu sebzeleri ağzına at. İlgisini çekip o da yiyecek, emin ol!

10- Yemiyorsa, gizli gizli yedir!

Tüm denemelerin başarısızlıkla mı sonuçlandı? Artık son çaren, sebzeleri yemeklerin içine gizleyerek faydalanmasını sağlamak! Mesela çorbaların içine brokoli, karnabahar ya da ıspanak ekle, köfteni maydanozla birlikte yoğur. Böylece bu sebzelere karşı küçük bir damak tadı oluşturabilirsin.

Al sana tarifler: Vitamin ve Protein Deposu Çocuk Çorbaları

11- Kararlı olmaktan vazgeçme!

Tüm yöntemleri birer kez denemek olmaz! Bu istikrarı elinden geldiğince sürdürmeye çalış. Sen vazgeçersen o da vazgeçer. Yemek konusundaki tutarlılığını sürdürdüğün takdirde çocuğun artık bu gıdalara öcü gözü ile bakmayacak ve kendisi yemeği isteyecek.