Bebeğini Güneş Işınlarından Korumanın Yolları

Bebeğin denize girerken, kum oyunlarını oynarken muhtemelen çok keyiflidir, ama bu süreçte güneş yanıklarına, cilt kızarıklıklarına, güneş çarpmalarına karşı önlem almak da gerekli! Bunun için yazımızda, bebeğinin keyifli anlarının acıya ve huzursuzluğa dönüşmemesi için bebeğini güneşin zararlı ışınlarından korumanın yollarına dair 5 madde sıraladık. Hadi, oku!

Bebekler; kalsiyum emiliminin sağlanması ve kemik yapısının güçlü olması için D vitaminine ihtiyaç duyar. Güneş ışınları da en iyi D vitamini kaynağı olarak bebeğinin ihtiyaç duyduğu vitamini sağlar. Ancak, güneşin yaydığı UV ışınlarının zararlı etkileri de bulunur. Peki,güneş ışınları neden zararlı?

  • UVA ışınları derinin renginin değişmesine neden olur, UVB ışınları ise deriyi yakar.

  • Derinin renginin değişmesi de yanması da deri hücrelerinin radyasyon nedeniyle zarar gördüğünü gösterir.

Yani UVA da UVB de deri için zararlı ışınlardır. İşte bebeğini bu zararlı ışınlardan koruman gerekir.

Peki, bunun için neler yapabilirsin? İşte, bebeğini güneşten koruman için önerilerimiz.

1. Güneşlenme saatlerine dikkat et!

Öncelikle bebeğini güneşe çıkardığın saatlere dikkat etmelisin. Uzmanlar en uygun güneşlenme saatlerinin güneş ışınların dik gelmediği zamanlar olduğunu belirtiyor. Yani, ışınların en dik açıyla geldiği, 11- 15 saatleri aralığında güneşe çıkmamaya özen göstermelisin. Özellikle, henüz bebeğin 6 aylık olmamışsa, direkt olarak güneş ışığına maruz kalmasına engel olmalısın.

2. Güneşten korunma çadırı kullan!

Her nerede olursan ol, deniz kenarında ya da bahçede fark etmez, bebeğine gölge alan yaratmanın en keyifli ve etkin yolu güneş korunma çadırı! Bu sayede bebeğini uykusu gelince uyutabilir, oyuncakları ile içinde zaman geçirmesini sağlayabilirsin. Çadırın; taşıması kolay, rahatça kurulabilen ve muhakkak UV ışınlarından koruyan UPF 50+ özellikli olmasına dikkat etmenin faydalı olacağını hatırlatalım. Ayrıca şiltesi ve cibinliğinin de olması, bebeğinin rahatlığı açısından da önemli.

3. Bebek arabası şemsiyesi ve tentesi kullanmayı ihmal etme!

Bebek arabalarının pek çoğunda güneşli günler için tente mevcut ve bu tenteler kısa gezilerde bebeğini güneşten koruman için yeterli olabiliyor. Ancak günün büyük bir kısmını dışarıda geçirmeniz söz konusu ise bebek arabası güneş şemsiyesi ile gölgelik alanı büyütmeni öneririz. Bebeğinin arabasına özel şemsiye aksesuarı bulunmuyorsa, piyasada bulunan bebek arabaları şemsiyelerinin çoğunun tüm bebek arabalarına uygun bir şekilde üretildiğini söyleyelim.

4. UV filtreli ürünler seç!

Bebekler güneş çarpmaları yönünden en riskli grup içerisinde bulunur. Bu yüzden bebeğini, giydiği mayo ile taktığı şapka ve gözlük ile de koruman gerekir. UPF 50+ UV korumalı bebek mayosu almanı ve UV filtreli, siperliği büyük ve ense ile kulakları da koruyan bir şapka tercih etmeni öneririz.

Tercihini kolaylaştıralım: Kız ve Erkek Bebekler İçin Seçtiğimiz 17 Kullanışlı Bebek Mayosu Modeli

Bir diğer konu da, UV aşınlarına karşı koruyucu gözlük! Pek çok kişi onu sadece şık bir aksesuar olarak düşünse de, uzmanlar küçük çocukların bile güneş gözlüğü kullanmasını öneriyor. UV400 özelliklerine sahip güneş gözlükleri, bebeğin için uygun ölçülerde olması şartıyla, gözleri güneşin zararlı UV ışınlarından koruyor.

Bebeğinin güneş gözlüğü kullanması çok da kolay değil, kabul ediyoruz. Onun güneş gözlüğünü fırlatıp atacağını düşünüyorsan, gözlük iplerinden yararlanmayı deneyebilirsin, bu ipler alışana kadar sana kolaylık sağlayabilir.

Tavsiyelerimize göz at: 5 Maddede Bebek ve Çocuklarda Güneş Gözlüğü Kullanımı

5. Güneş kremi seçimine özen göster!

Güneş kremi zararlı güneş ışınlarından korunmak için olmazsa olmazlardan biri! Üstelik, söz konusu bebeğin olunca, güneş kreminin pek çok özelliğini birden düşünmen gerekiyor:

  • İlk sırada koruma faktörü geliyor. Uzmanlar bebekler için SPF 50+ özellikli güneş kremlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

  • İkinci önemli özellik de UV filtreli olması.

  • Suya ve terlemeye dayanıklılık da bir diğer önemli özellik.

  • Kullanımının kolay olması da gerekli. Roll- on ya da sprey güneş kremlerinin kullanımı diğerlerine göre çok daha kolay, hatırlatalım.

  • Nemlendirici özellikli olmasına da dikkat etsen iyi olur. Böylelikle cildin güneş altında kurumasını önler.

Güneş kremi seçiminde titiz olmak kadar önemli başka bir konu da güneş kremini doğru zamanda uygulamak. Bebeğin güneşe çıkmadan 30 dakika kadar önce ona krem sürmen gerektiğini hatırlatalım.

En sevilenleri tek tek inceledik: Aman Kuzun Yanmasın: Piyasadaki En İyi 11 Bebek Güneş Kremi

Güneş ışınlarından korumayı başarmış olsan da aşırı sıcağın zararlarından korumak için bebeğinin sıvı tüketimine de dikkat etmeli, ona ara ara ılık duş aldırmalısın. Onu yoracak, vücudunun ısınmasına yol açacak etkinliklerden de kaçınmanı öneriyoruz.

Bonus: Bebeğini Güneşin Zararlı Etkilerinden Korumanın 6 Yolu!