Ayşe Öner’den Bebek Bakımı İçin 10 Tüyo

Bebek bakımı hassas ve ayrıntılı bir konu. Bir bilenden tüyolar almak, bu konuda seni rahatlatabilir.

Ünlülerin doğum koçu ve hamile eğitmeni Ayşe Öner'in, yeni annelere kılavuz olması için hazırladığı "Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı" içerisinden işine çok yarayacak bazı bilgiler aldık. Gel bakalım, Ayşe Öner'in bebek bakım tavsiyeleri nelermiş?

Yine uzmanımızın kitabından faydalandığımız bu yazıya da göz atmalısın: Ayşe Öner’den Akıllı Bebek Alışverişi Taktikleri

1- Bebeğinin daha uzun süre emmesi için ne yapmalısın?

Eğer bebeğin meme ucunu tam alamıyor, çok kısa bir süre emip hemen uyuyor ve doyduğundan emin olamıyorsan, Ayşe Öner'in tavsiye ettiği birkaç şey var:

  • Yanağını, çenesini okşamak,
  • Ayak tabanlarını kaşımak,
  • Ağzına yakın bir noktadan göğüs areolasına parmak ucunla küçük vuruşlar yapmak. Bu hareketler bebeğinin emme refleksini uyarır ve memede kalma süresini uzatır.

Konuyla ilgili diğer soruların için: Yenidoğan Bebeği Emzirme: 7 Soru 7 Cevap!

2- Yemeyi reddeden bebeği zorlamak doğru mu?

“Bebeği beslerken aceleci olmak, ağzındakini yutmadan, kaşıkla arka arkaya yiyeceği ağzına tıkıştırmak bebeğin kusmasına, yemeyi reddetmesine, hatta boğazına kaçmasına sebep olmaktadır.” diyor Ayşe Öner.

Yani bebeğin yemeyi istemiyorsa ya da az yiyorsa onu zorlaman, daha da olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Beslenmeyle ilgili daha çok bilgiye ihtiyacın var: Başlangıçta Her Şey Püreydi: Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

3- Ek gıda için doğru zaman, ne zaman?

Ek gıdaya geçmek için sabırsızlandığını biliyoruz. Ama her şey gibi ek gıdaya geçişin de bir zamanı var ve bu geçiş için aceleci olmamalısın.

Ayşe Öner'in verdiği bilgilere göre, bebeğinin bağırsakları 6. aydan sonra besinleri ayırt edebilecek olgunluğa ulaşıyor ve yararlı olanları geçirip, yararsız olanları atabiliyor. Yani eğer aceleci olup erkenden yedirmeye başlarsan, bebeğin besin alerjisi riski ile karşı karşıya kalabilir.

Alerji önemli bir konu: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

4- Anne sütü mü, ek gıda mı?

6 ay boyunca anne sütü ile beslemenin önemini biliyorsun. Eğer sütün yeterliyse, ek gıda verirken emzirmeye devam edebilirsin. Ayşe Öner: "Her ara öğün, bebeğin süt öğününü çalmaktır." diyor. Yani ek gıdaya geçmek, anne sütü vermeni engelleyecek bir durum değil, yalnızca emme miktarını azaltır.

Uzmanımızın bu konuda da önerileri var: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Ayşe Öner'den Tavsiyeler

5- Ağlayan bebeğin sorunu ne olabilir?

Bebeğinin ağlaması, sana ihtiyacının olduğunu anlatmasının tek yolu. Bu nedenle doğumundan itibaren bebeğin her ağladığında neye ihtiyacı olduğunu anlamak için onu takip etmelisin. Bebeğin;

  • Bu dünyada deneyimlediği her şeye yabancı olması,
  • Kendini ifade edememesi,
  • Vücudunda hissettiği değişiklikler,
  • Acıkma, kaka yapma, gaz ağrısı,
  • Sıcak, soğuk,
  • Fazla ışıktan duyduğu rahatsızlık,
  • Giysisinin etiketinin onu kaşındırıyor olması,
  • Uykuya dalmakta sıkıntı çekmesi,
  • Yattığı pozisyonu değiştirmek isteyip de değiştirememesi,
  • Canının sıkılması,
  • Kucakta olmak istemesi gibi durumlarda ağlayabilir. Sorunu tespit etmek için tek yapman gereken onu izlemek!

Yapabileceklerini öğren: Yenidoğan Bebek Ağlaması: Neden Ağlıyor? Ne Yapmalısın?

6- Annelerin ve bebeklerin kabusu gaza çözüm...

Gaz sancısı, bebeğini en çok rahatsız eden durumlardan. Bunu hafifletmenin en güzel ve rahatlatıcı yöntemlerinden birisi de bebek masajı. Nazik dokunuşlar, yuvarlak hareketlerle bebeğinin sırt ve karın bölgesine yapacağın masajların etkisini göreceksin.

Ayşe Öner'e göre bebek masajı sayesinde bağırsaklardaki hava baloncuğunun büyümesi önlenir ve gazın bağırsağa homojen bir şekilde dağılarak, kolayca çıkmasına yardımcı olur.

Masajlar onsuz olmaz: Piyasadaki 9 Bebek Yağı İncelemesi

Videosu da var!

7- Bez değiştirmek sandığın kadar basit mi?

Günlük bir eylem olan bez değiştirme ve alt temizliği sürecini, bebeğinle iletişim kurmanın bir yolu olarak düşünmelisin.

Bez değişimi ve alt temizliğini, bebeğinle geçireceğin özel bir zaman olarak düşün. Kakasının kokusu veya görünüşü sebebiyle yüzünü ekşitme, çünkü yüzün bebeğinin aynasıdır.

Ayşe Öner; bu süreçte her daim gülümsemen, sevgi dolu hareketlerle temizliğini yapman ve onunla heyecanlı bir ses tonuyla sürekli konuşman gerektiğini söylüyor.

Doğru seçimi yapmak önemli: Milyonlarca Annenin Ortak Sorusu: Hangi Bebek Bezini Almalıyım?

8- Göbek bağına nasıl bakım yapmalısın?

Bebeğin göbek bağı yanlış anlaşılan bir konu. Ayşe Öner, annelerin göbek bağı bakımı konusunda tedirgin olduklarını gözlemlemiş. Çünkü bebeğe acı verdiği gibi bir düşünce söz konusu.

Göbek bağını sarıp sarmalamana gerek yok. Çünkü bu doku, ölü bir doku yani bebeğinde ağrıya neden olmaz. Bu yüzden göbek bağını açıkta bırakmalı ve üzerine dolaşımı engelleyecek bir basınç uygulamamalısın.

Gel bakalım işin aslı neymiş: Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

9- Bebek banyosundan çekinme!

Bebeğine banyo yaptırırken, "Ya üşürse, ya ateşi çıkarsa?" gibi sorular kafanı karıştırıyor olabilir. Aslında ılık bir banyo, bebeğinin rahatlaması ve kendini iyi hissetmesi için çok iyi bir seçenek.

Bebeğinin gece uykularını düzenlemek için akşam saatlerinde kısa bir banyo yaptırabilirsin. Banyo sonrasında nasıl rahatladığını, sakinleştiğini ve kolayca uykuya daldığını göreceksin.

Kafandaki soru işaretlerini giderelim: 13 Soruda Bebek Banyosu Hakkında Merak Ettiğin Her Şey

10- Minik ellere özgürlük!

Bebeğin doğduğunda, sen de birçok anne gibi tırnaklarıyla yüzünü gözünü çizmesin diye ellerini eldivenlerle kapadın ama aslında gelişimini engelliyor olabilirsin. Ayşe Öner'in bu konuyla ilgili, ilginç bir görüşü var:

"Yeni anneler, bebeğinin yüzünü tırnaklarıyla çizmemesi ve ısınması için ellerine bir süre eldiven takar. Ne yazık... Oysa bebeklerin ilk kullanıldığı ve çevresini algılayarak, beyninin repertuarını oluşturduğu organı elleridir. Eldivenle kapatarak algılamasını, motor gelişimini yavaşlattığımızı belki de hiç bilmiyorduk."