Yürüteç Zararlı mı? Yürüteç Hakkında Bilmen Gerekenler

Bebeğin yavaş yavaş ayaklanmaya hazırsa yürüteç almanın tam zamanı. Peki yürüteç zararlı mı? Piyasa bulunan yürüteç modellerinden, yürüteçlerin özelliklerine kadar bilmen gereken tüm detaylardan bu yazıda bahsettik. Hadi kafa karışıklıklarını giderelim!

Yürüteç zararlı mı?

Bazı uzmanlar serbest hareket etmeyi kısıtladığı için yürütecin çocuk gelişimi için zararlı olduğunu savunuyor. Bazıları ise yürümeye yardım eden bir ürün olarak görüp sakıncalı bulmuyor.

Yürütecin zararları arasında;

  • Bebeğin kendi ağırlığını kaldırmayı öğrenememesi,
  • Bebeğin sırtını dik tutamaması,
  • Dengede kalmayı öğrenememesi,
  • Bacaklarda eğriliğe neden olma ihtimali,
  • Ev kazalarına neden olması,
  • Parmak ucunda yürümeye teşvik etmesi,
  • Emeklemeyi engellemesi gibi durumlar var. Bu konuda netleşmek için yürüteç almadan önce doktoruna danışabilirsin. Ayrıca yürütecin zararlı olup olmadığı, yürüteç çeşidine göre de değişen bir konu, aklında olsun. Yukarıdaki problemlere neden olmayan birçok yürüteç çeşidi de var.

Annelerimiz bu konuda neler demişler: Yürüteç kullanmanın zararı var mı?

Yürüteç erkek bebeğe zararlı mı?

Yürütecin erkek bebekler için yukarıda bahsettiğimiz tüm zararların dışında, olumsuz bir yönü daha var. Bu da uzun süre oturma nedeniyle yumurtalıklara fazla yük binmesi ve ilerleyen yaşlarda doğurganlık açısından sorun yaratma ihtimalidir. Bu nedenle erkek bebeğin için yürüteç kullanırken bir defa daha düşünmelisin.

Tüm bunların ışığında yürüteç yerine ne kullanılabilir, diye merak edebilirsin. Bazı fizyoterapistler çocuğun gelişiminin sağlıklı ve güvenli bir şekilde ilerlemesi için klasik örümcek yürüteçlerin yerine, ilk adım arabalarının kullanımının daha doğru olduğunu belirtiyorlar. Yürüteç mi yürüme arkadaşı mı, dersen bu konuda kimi uzmanın yürüteç kimininse yürüme arkadaşı tavsiye ettiğini söyleyebiliriz.

Yürüteç ne zaman kullanılır?

Eğer olası risklerine rağmen, doktorundan da onay alarak bebeğin için bir yürüteç kullanmaya karar verdiysen doğru zamanı seçmen önemli. Çünkü bebeğinin hazır olduğu vakitten önce yürütece bindirmek, fiziksel gelişimi için zararlı olabilir.

Bebeklerde yürüteç kullanımı için en uygun zaman, bebeğinin oturabildiği ve başını dik tutabildiği süreçtir. Yani yaklaşık olarak bebeğinin 7. ayı, yürüteç kullanımı için uygundur. Ancak şunu da söylemeliyiz, bebeğin 8. ayıyla birlikte emekleme çalışmalarına başlayacaktır. Yürüteçte aylarını geçirmesi, bu gelişimini engeller. Bu nedenle bebeğini sürekli yürüteçte tutmamalı, zaman zaman serbest bırakarak emeklemeye çalışmasına izin vermelisin.

Şimdi yürüteç çeşitlerine ve yürüteç satın alırken nelere dikkat etmen gerektiğine geçebiliriz. Bakalı en iyi yürüteç modelleri hangileri?

Bu arada tekrar söyleyelim. En iyi yürüteç hangisi fikrini kesinleştirmek için doktoruna da danışmanı öneriyoruz.

1. İlk adım yürüteç/Yürüteç araba

yürüteç araba

Bu yürüteçler, itme yardımı ile bebeğinin adım atmasını destekler. Bebeğinin yürümek için biraz cesarete, heyecana ve desteğe ihtiyacı varsa ilk adım yürüteci sana çok yardımcı olabilir. Ayrıca bu yürüteçler ya da bir diğer adıyla yürüme yardımcıları, bebeğinin oturmak yerine bir desteğe tutunarak yürümesini desteklediği için daha zararsız ve önerilen ürünlerden biri.

Peki, ilk adım yürüteci satın alırken nelere dikkat etmelisin?

  • Bu tip araçlar için şüphesiz ki en önemli nokta bebeğinin güvenliği. Her ne kadar ilk adım yürüteçlerinin hemen hepsi yuvarlak hatlı da olsa sivri kenarları ve köşeleri var mı diye dikkatlice kontrol et.
  • Tutma yerleri bebeğinin kolayca kavrayabileceği gibi olsun ki bebeğin yürüteç desteği ile ve dengeli bir şekilde kendi başına ayakta durabilsin.
  • Toksik olmayan ve yüksek kaliteli bir materyalden yapılmış olması önemli.
  • İlk adım yürüteçlerinin yüksekliği, örümcek yürüteçler gibi ayarlanmaz. Bu yüzden yüksekliği ve ağırlığı bebeğinin boyutlarına uymalı.
  • Yürütecin bebeğine sadece yürüme desteği vermesi değil; keyifli bir öğrenme ortamı sunması da önemli. Zaten hepsinde aktivite paneli var. Ancak aktivite paneli yeterince renkli mi? Üzerindeki oyuncaklar, sayılar, şekiller ya da hayvanlar bebeğinin ilgisini çekiyor mu? İngilizce/Türkçe konuşuyor mu? Hepsini detaylıca incele.
  • Birden fazla fonksiyonu olan yürüteçleri tercih etmen, hem kullanım süresini uzatır hem de benzer başka oyuncaklar satın almana gerek kalmaz. Bu bebekler için yürüteç çeşidinde aktivite merkezi, ilk adım arabası, alışveriş sepeti, mutfak, bultak kovası gibi işlevleri olanları rahatlıkla bulabilirsin.

bebek yurutec banner

2. Örümcek yürüteç

en iyi yürüteç modelleri

Bu bebek yürüteç tipinde, bebeğini çevreleyen bir oturma bölümü bulunur. Hareketi tekerlekleri, güvenliği ise frenleme sistemi sağlar.

Bu tip yürüteçler uzmanlar tarafından hem güvenlik nedeniyle hem de kas gelişimi açısından önerilmiyor. Buna rağmen örümcek yürüteç satın almayı düşünüyorsan seçimini aşağıdaki maddelere göre yapabilirsin.

  • Bebeklerde örümcek kullanımını kolaylaştırman için çevresi geniş olanları seç. Çevresinin geniş olması, bebeğinin küçük ve dar alanlara girme ihtimalini azaltır.
  • Bebeğinin ayakta durup adım atarmış gibi hareketler yapmasını sağlayan tekerleksiz modelleri tercih et. Tekerlekli yürüteçlerin tehlikeli olduğu gerçeğinden yola çıkan bazı firmalar, tekerleksiz olanlarına yönelmiş durumda. Tabii ki tekerleksiz olanları örümcek yürüteç olarak adlandırmak çok da mantıklı değil, belki de bu tip olanları aktivite merkezi olarak adlandırabiliriz.
  • Bebeğinin merdivenlerden düşmesine engel olabilecek güvenlik mekanizmasına sahip olanları tercih et.
  • Bebeğin için eğlenceli olanı seç. Müzikli, ışıklı,oyuncaklı ya da konuşan olması fark etmez, yeter ki eğlenceli olsun!
  • Küçük, koparılması mümkün parçalarının olmadığına emin ol.
  • Yüksekliği ayarlanabilir olsun. Böylelikle bebeğinle birlikte büyür, kullanım süresi uzar.
  • Manevra kabiliyeti kolay olması bebeğine yardımcı olur. Çok ağır ve yer sürtünmesi fazla olmasın ki bebeğinin kullanma isteği azalmasın.
  • Oturma pedi rahat olsun.
  • Katlanabilsin ve katlandığında mümkün mertebe az yer kaplasın.
  • Yürüteç özelliği yanında farklı özelliklerinin de olsun. Mesela ilk arabam olabiliyor mu veya mama sandalyesi ya da salıncak olarak da kullanılabiliyor mu? Aynı zamanda yürüteç hoppala görevi de görüyor mu?

Her iki yürüteç tipi için bir başka önemli kriter elbette ki bütçe. Piyasadaki ilk adım yürüteç fiyatları 50-400 TL arasında değişiyor.

Bu bilgiler ışığında Annelerin En Çok Tercih Ettiği 10 Yürüteç Markası yazımızı okuyarak tercihini yapabilirsin. En çok bakılan modelleri, fiyat-performans açısından tek tek değerlendirdik. Senin de yürüteç konusunda önerilerin olursa yorumlarda buluşalım.