Anne Sütü Sağma ve Süt Pompası Kullanımına Dair Her Şey!

Biliyoruz ki anne sütü bir bebek için en değerli besin. Ancak bazen bazı durumlarda bebeği emzirmen zorlaşabiliyor, kabul ediyoruz. İşte tam bu noktada göğüs pompaları, süt sağma makineleri ya da süt pompaları anne sütü sağma ihtiyacı duyan tüm annelerin en büyük yardımcısı oluveriyor.

Biz de bu yazımızda göğüs pompaları çeşitleri neler, süt sağma pompası nasıl kullanılır ve tüm ihtiyaç duyduğun bilgileri sana aktarmaya çalışacağız.

Araştırmalar da yeterince ve uzun süre anne sütü alan bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin anne sütü almayanlara göre çok daha iyi olduğunu gösteriyor.

Bu durumda tabi ki bütün anneler için en önemli olan şey; sütünün yeterli ve mümkün olduğunca fazla olması! Bebeğini kendi sütün ile öncelikle ilk 6 ay ve sonrasında 2 yaşa kadar besleyebilmen!

Ancak değişen yaşam koşulları; kadınların çalışma hayatında yerinin daha fazla olması, anne ya da bebekten kaynaklanan bazı rahatsızlıklar anne sütünün emzirme yolu ile bebeğe verilmesine engel olabiliyor. Ama artık, gelişen teknoloji yardımı ile anne sütünü sağmak ve bebeğe vermek mümkün.

Süt sağmak hangi durumlarda önerilir?

Süt pompası ne zaman kullanılır, bu soruya yanıt verelim.
  • Süt vermeye devam ediyorsan ve çalışan bir anneysen süt sağman gerekir. Süt salınımının devam etmesi için çalışma günlerinde emziriyormuş gibi belirli saatlerde süt sağmalısın. Sağdığın sütü özel süt saklama kaplarına ya da poşetlerine koyarak eve getirip bebeğine verebilirsin.

  • Düşük doğum ağırlıklı ve/veya prematüre bebek annesiysen bebeğin henüz memeni emebilecek kuvvette olmayabilir. Sağlık nedeniyle de bebeğinden ayrı kalmak zorunda kalabilirsin. Bu gibi durumlarda süt üretiminin başlaması ve devam edebilmesi için pompa ile süt sağma yapman gerekir.

  • Sütün bebeğin için yeterli değilse ya da sütünün artmasını istiyorsan bebeğini emzirdikten sonra süt sağarak sütünün artmasını sağlayabilirsin.

  • Sütün çok fazla ise, memelerinde şişlik varsa, bebeğin sütünü tam olarak boşaltamıyorsa sütünü sağarak memeni rahatlatman gerekir. Böylece bebeğin rahatça emebilir.

  • Süt kanallarının tıkanması sebebi ile oluşan mastit rahatsızlığın varsa memende büyük bir ağrı olur. Mastit durumunda süt akışını hızlandırmak önerilir. Meme ucuna doğru masaj yapmak, ılık pansuman, lanolin kullanımı gibi tedbirlerin yanında süt sağman da önerilir.

  • Bazı ilaçların emzirirken kullanılması sakıncalıdır. Bu durumda ilaca devam ederken bebeğine vermeyecek olsan dahi sütünü sağman, süt salınımının devam etmesi için gereklidir.

Göğüs pompası ile süt sağmak annelerin daha çok tercih ettiği bir yöntemdir ancak sütünü elinle de sağabilirsin.

Başka sebepler de var: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum

Anne sütü elle nasıl sağılır?

  • Başparmağını memenin çevresindeki kahverengi alanın üzerine, işaret parmağını da memenin altına yerleştir. İki parmağin da aynı hizada olsun. Diğer parmaklarınla da memeyi destekle.

  • Başparmağını ve işaret parmağını yavaş yavaş ve yuvarlak hareketlerle içe doğru bastır. Sonra bırakıp tekrar bastır. Bunu birkaç kez tekrar et. Süt damlamaya başlayacaktır.

  • Bu işlem yaklaşık yarım saat kadar devam etmelidir.

  • Ellerinin temiz olmasına, rahat bir ortamda sütünü sağmaya özen göstermelisin. Sütü sağdığın kap da yeterli büyüklükte ve temiz olmalıdır. Meme ucuna bastırmamaya dikkat etmelisin. İşlemi yaparken memende ağrı hissediyorsan işlemi doğru yapmıyor olabilirsin.

Süt sağma makinesi nasıl çalışır: Göğüs pompası çeşitleri ve kullanımı

Süt pompalarının çalışması prensibi gayet basittir. Bebeğin emiş ritmini taklit ederek memeyi uyarır ve memeden sütün gelmesini sağlayarak sağım yaptırır.

  • Göğüs pompalarının elektrikli ve manuel olmak üzere iki tipi mevcuttur. Elektrikli olanların çoğu pil ile de çalışabilme özelliğine sahiptir.

  • Aynı anda iki memeden de sağım yapılmasına olanak sağlayan ikili tipleri de bulunur.

  • Hastane tipi olanlar vardır ve bunları kiralamak mümkündür.

Almadan önce oku: Elektrikli mi Manuel mi: Süt Sağma Makinesi Nasıl Seçilir?

Süt pompası nasıl kullanılır?

Elektrikli de olsa manuel de olsa göğüs pompalarının kullanımı birbirine çok benzer.

Elektrikli süt pompası nasıl kullanılır?

  • Meme, göğüs yastığına yerleştirilir. Meme ucu, mekanizmanın açık kısmına tam olarak gelmelidir. Çünkü süt memeden çıktığında bu açık alandan geçerek süt biriktirme kabına boşalacaktır.

  • Memeyi yerleştirdikten sonra elektrikli süt pompasının çalışma prensibi doğrultusunda işlem yapılmalıdır. Uyarı ve sağım fazı olan bir elektrikli makinede önce hızlı ritim ile meme uyarılır. Sonra yavaş ritimde ancak yüksek vakum gücü ile sağım yapılır.

  • Farklı emiş güçleri var ise sana uygun olan emiş gücünde sağım yapabilirsin. Zaman zaman farklı emiş güçlerini kullanman gerekebilir.

Piyasada neler var, bak: Senin İçin İnceledik: En İyi 10 Elektrikli Süt Pompası

Manuel süt pompası nasıl kullanılır?

Manuel pompayla süt sağmada meme yine yukarıda anlattığımız şekilde göğüs yastığına doğru şekilde yerleştirilir. Piston manuel olarak ve periyodik bir şekilde çekip bırakılır.

Memeden süt çıkışı gittikçe azalacaktır. Azalınca diğer memeye geçilir. Diğer meme de tam olarak boşalınca sağım işlemi tamamlanmış demektir.

Süt Sağma Makinesi Nasıl Temizlenmeli?

Süt pompaları kullanıldıktan sonra hemen temizlenmelidir. Çünkü sütünün pompada kalması bakteri üretimine neden olur. Süt sağma makinesi temizliği farklı şekillerde yapılabilir.

  • Göğüs yastığı, süt biriktirme kabı, pompa kolu gibi manuel mekanizmalar bulaşık makinesinin üst sepetinde yıkanabilir. Ancak organik deterjan kullanılması önerilir ve de iyi bir durulama yapılmalıdır.

  • Elde yıkama da mümkündür.

  • Manuel mekanizma parçaları kaynamış ve altı kapatılmış suda 5 dakika boyunca sterilize edilebilir.

  • Tüm parçalar yıkama sonrasında temiz bir kağıt havlu/ havlu üzerine serilmeli ve iyice kurutulmalı.

  • Boru ve konektör gibi elektrikli pompa parçaları asla yıkanmamalı.

Not: Hangi marka pompa kullanıyorsan, o markanın yıkama talimatını iyice okuyup uygulaman önemli.

Bunları da bilmelisin:Onlara Çok İyi Bak: Doğum Sonrası Meme Bakımı

Anneysen anneleri bu konuda konuşmuşlar: Süt pompası hakkında bilgisi olan var mı?