Hipospadias (Peygamber Sünneti) Nedir?

Hipospadias, bebeklerde doğuştan görülen bir penis sorunu. Bu hastalığın belirtileri nelerdir, ameliyatı nasıl gerçekleşir gibi soruların cevaplarını almak için yazımızı okuyabilirsin.

Hipospadias nedir?

Hipospadias, diğer adıyla peygamber sünneti, idrar deliğinin penisin ucunda değil, alt kısmında bulunması durumudur. Yani idrar kanalı olması gerektiği yere değil, penisin daha alt kısımlarına açılır. Ayrıca sünnet derisinde de yapısal bir sorun söz konusudur. Bu çocukların derisi tam olarak gelişmediği ve pipilerinin alt yüzünü örtmediği için sanki sünnetliymiş gibi bir görüntü oluşur. Bu yüzden halk arasında bu çocuklara, “yarım sünnetli” ya da “doğuştan sünnetli” denir.

Bunlardan da haberin olsun: 8 Soruda Dev Sünnet Rehberi

Peygamber sünneti neden olur?

Bu durum, doğuştan görülen bir rahatsızlıktır ve genetik özellik de taşıyabilir. Yani eşinde hipospadias varsa doğuracağın erkek çocuğunda da bu sorunun görülme ihtimali vardır. Ayrıca özellikle böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormonlarla alakalı bir durum olabileceği de düşünülüyor.

Bu da genetik bir sorun: 8 Maddede Kistik Fibrozis

Hipospadias belirtileri nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi peygamber sünnetinin, idrar deliğinin aşağıda olması ve sünnet derisinin gelişmemesi dışında;

  • Penisin aşağıya doğru kıvrık olması,
  • İdrarın penisin altından çıkması,
  • Zaman zaman idrar yapamama,
  • Oturmadan idrar yapamama,
  • Ereksiyon sırasında penisin yapısında bozukluk görülmesi gibi belirtileri de var. Bu belirtileri görmen için çocuğunun idrar yapma hareketlerini muhakkak kontrol etmelisin. Çünkü hastalık erken dönemde teşhis edilmezse ileride daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

İdrarla alakalı diğer bir sorun için: Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer?

peygamber sünneti

Hipospadias tipleri nelerdir?

Peygamber sünnetinin türleri, idrar deliği ve penis ucu arasındaki mesafeye göre sınıflandırılır. Bu durum baz alındığında sık görülen iki tipi vardır. Bunlar;

  • Glandüler hipospadias: İdrar deliğinin penis ucunda değil ama yakın bir noktada olması.
  • Koronal hipospadias: İdrar deliğinin penis ucu ile gövdesini bağlayan noktada olması.

Bu iki tür dışında idrar deliğinin penis gövdesinde, yumurtalıklarda ya da anüse yakın yerlerde görüldüğü çeşitleri de var. Ancak hipospadiasın bu türlerinin tedavisi oldukça zor.

Hipospadias ameliyatı nasıl yapılır?

Peygamber sünneti ameliyatı, alanında uzman çocuk cerrahı ve çocuk ürologları tarafından yapılır. Ameliyatta amaç, idrar deliğinin konumunu ve gerekiyorsa penisin şekil bozukluğunu düzeltmektir. Bu ameliyat için özel iplikler ve idrar yolu tüpleri kullanılarak çocuğun penis sorunları giderilmeye çalışılır.

İdrar deliğinin çok aşağıda olduğu ya da ilk müdahale sırasında fistül, darlık gibi problemler yaşandığında ikinci bir ameliyat söz konusu olabilir. Ama çoğunlukla ilk ameliyatta sorun çözülür.

Hipospadias ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyat için seçilen yöntemler ve hastalığın düzeyine göre cerrahi müdahale, 1-5 saat arasında değişebilir.

Hipospadias ameliyatı ne zaman yapılmalı?

Tüm genital sistem bozukluklarında önerilen ameliyat yaşı 6-18. aylar arasındadır. Çünkü bu süreçten önce bebeğe anestezi vermek tehlikeli olabilir.

On sekizinci aydan sonra ameliyatın tavsiye edilmemesinin nedeni de çoğunlukla psikolojiktir. Çocuğun bu anları hatırlayıp travma yaşamaması için ameliyatın geç yaşlara bırakılması önerilmez.

Hipospadias ameliyatı sonrası nelere dikkat etmelidir?

Yarım sünnet ameliyatı olan çocuklar, en çok 3 gün içerisinde hastaneden taburcu edilir. Nadir durumlarda bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Ameliyat esnasında penis içerisine yeni açılan idrar kanalı içerisinde bir tüp koyulur. Bu tüpün penis içerisinde 4-7 gün süreyle kalması gerekebilir ama bu, çocuğun taburcu olmasını engellemez. Doktorun belirttiği günde hastaneye gidilerek hem pansuman yapılır hem de tüp alınır.

Çocuk, taburcu edildikten sonra doktoru önerirse antibiyotik tedavisine başlayabilir. Hipospadias ameliyatı sonrası bakım, normal sünnet ile aynı özellikleri taşır. Yani önemli olan hijyene ve pansumana dikkat etmektir. Penis ucuna takılan katater alınana kadar yerinden oynatmamaya da dikkat edilmelidir.

Bu bilgiler işine yarayabilir: Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Hipospadias ameliyatı olunmazsa neler yaşanır?

Peygamber sünneti, ameliyat olmadan iyileşme göstermez. Cerrahi müdahale yapılmadığı takdirde;

  • İdrar yapma sorunları hatta idrar yapamama,
  • Cinsel hayatta problemler,
  • Psikolojik sorunlar,
  • Zaman zaman kimlik bunalımları görülebilir. Çünkü bazı durumlarda penis yapısı o kadar bozuktur ki dişi cinsel organına bile benzeyebilir.

“Peygamber sünneti olanlar kısır mıdır?” sorusu da uzmanlara sık sık yöneltiliyor. Hipospadiasta kısırlık sorunu söz konusu olabilir ancak erken teşhis ve müdahale ile bu problem ortadan kalkabilir.

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov-Tanya Remer Altmann

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.