Sağlıklı büyüme ve gelişme için uyku, bebeklerde beslenme kadar önemli. Büyüdükçe de uyku ihtiyacı değiştiği için bebeklerde gündüz uykusu aylara göre farklılık gösterebiliyor. Bebeklerde gündüz uykusu...
Bebeğinin ağlaması aslında seninle iletişim kurması anlamına geliyor, biliyorsun. Bebeğin ihtiyaçlarını sana bu şekilde iletiyor evet, ancak mışıl mışıl uyuduğu uykusundan bir anda ağlayarak uyanması...
Rüyalar senelerdir yeryüzünde üzerine tartışmalar dönen gizemli bir konu. Dolayısıyla bu merak bebeklik dönemine de yansıyor. Bebeğin uykuda ağlaması ve gülmesi gördüğü rüyalardan mı? Bebekler rüya...
Dönem dönem bebeklerde uykuya dalamamaya yol açan birtakım faktörler devreye girebiliyor. Bu sürecin hem bebeğin hem de senin için çok yorucu ve zor olduğunu biliyoruz. Bu yazımıda bebeklerde uykuya...
Merhaba sevgili anneler, aranıza yeni katıldım benim 5 yaşında bir oğlum var 5 ay önce odasını ayırdık daha önceden de ayrı yatıyordu ama 2 yıl bizimle yattı. Şimdi sorum şu ilk başlarda hiç sorunsuz ...
devamı
Hanımlar merhaba benim 3 yaşında kızım var geceleri bir veya iki kez uyanıyor beni istiyor bazende çok ağlıyor bunun nedeni nedir böyle olanlar var mı bir çözüm artık gece uyanmaları olmaması gerektiğ...
devamı
Merhabalar 2.5 yaşında kızım şu zamana kadar ayakta salladım memeyi tuvalet eğitimini falan hallettik ama şu sallamaya olayini çözemiyorum ne yapicam bilmiyorum uyku eğitimine başladık 10 gün oldu gün...
devamı
Oyun terapisi alanında uzman öneriniz var mı...
devamı
Ay Ay Bebek Gelişimi
Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı!
Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini,
zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz.
Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet,
bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!
Bebekler yenidoğan döneminde günün büyük bir kısmını emerek ve uyuyarak geçiriyorlar. 2 aylık bebek uyku düzeniyle birlikte işler biraz daha yoluna girmeye başlıyor ve uyku ile emzirme rutini de yoluna giriyor. Özellikle bu dönemde emzirmeyi bir uyku tekniği olarak kullanmamalı, bebeğinin sinyallerini takip etmelisin.
Yenidoğan döneminde bebeklerde gece uykusu genellikle ebeveyn kucağında oluyor. Bebeğinin güvenli bir şekilde uyuyabilmesi için kucağını yatakla destekleyebilirsin.
Anne rahminden ayrılan bebeğin, bir süre hayata adapte olmakla meşgul. Bu süreci de çoğunlukla emerek ve uyuyarak geçirecek. 3 aylık bebeklerde uyku düzeni genellikle, 4 gündüz uykusu 1 tane de daha kısa şekerleme şeklinde oluyor.
Bebeğin ilk 3 ayda çok sık besleneceği için onu 2 saatte 1 acıkacak şekilde emzirebilirsin. Böylece geceleri daha az acıkır ve seni de daha az uyandırır. Sık emzirme ve kundak uygulaması sayesinde bebeğinin geceleri daha uzun süre uyumasını sağlayabilirsin.
Detaylı bilgi için: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi
3-12 aylık bebekler için uyku rehberi!
Müjde! Bebeğin artık daha düzenli bir uyku rutinine geçiyor. Kesintili uykuları, daha uzun gece uykularına dönüşmeye başlıyor. Gündüz uykusu giderek azalıyor, tekrardan uykuya dalma konusundaysa artık daha başarılı. Üçüncü ay itibarıyla bebeğinin gündüz uykusu artık 4 saate kadar düşebilir. 1 yıl içerisinde ise 3 saate kadar düştüğünü görebilirsin.
Uyku arkadaşıyla tanışma vakti!
Bebeğinin, 4. ayına kadar ihtiyacı olan tek şey senin temasın. Fakat 4. ay itibarıyla artık bebeğin yumuşacık başka dostlara sarılarak da uyuyabilir. Evet, bu dostlar uyku arkadaşının ta kendisi. Miniğin uykuya dalmadan önce uyku arkadaşını yüzüne sürüp okşayarak uykuya dalabilir. Bebeklerin uyku saatlerinde onların güvenli sarılma arkadaşı olan bu minik dostlar, anne kucağı sıcaklığını sağlamak konusunda hiç fena değiller.
Bebeğinin yaklaşık olarak ilk 5 ay kendi beşiğinde uyuması en doğrusu. Ancak onu kendi yatağına geçirmenin de tam sırası. Çünkü 6. ay itibarıyla bebeğinin etrafındaki şeylere olan uyumu artacak, dolayısıyla ani değişimler bu süreçte bebeklerde uykusuzluk problemine yol açabiliyor. Bu süreçten sonra onu başka bir odada yatırırsan bunu hemen fark edip kendini yalnız hissedebilir.
1 yaş bebeklerde uyku düzeni ise gündüzleri ortalama olarak 2-3 saat, geceleri 10-12 saat arasında değişiklik gösteriyor. 3-12 aylık bebeklerin çoğu genellikle sabahları 7 civarında uyanıyorlar. Eğer şanssız dilimdeysen bebeğin sabah 5-6 gibi uyanma eğilimi de gösterebilir. Gördüğün gibi minik kuş büyüdükçe her ay başka bir sürprizle karşılaşıyorsun.
Bebekler 1 yaşından sonra bağımsızlıklarını ilan etmeye başlıyorlar. Özellikle de 1,5 yaşından sonra gündüz uykuları tek uykuya düşüyor, gece uyanmaları ise 1’e iniyor. 2 yaş itibarıyla da bebeklerde gece uykusu sona eriyor. Ancak iki yaş, çocuklarda zorlu bir yaş olduğu için bu dönemde miniğin öfke nöbetleri geçirebilir.
Belalı 2 yaş sendromu olarak bilinen bu evre, yarattığı öfke ve stres sebebiyle bebeklerde uyku düzensizliğine yol açıyor. 2 yaş uyku sorunlarını daha detaylı okumak istersen aşağıya bir link bıraktık!
Bebeklerde uyku eğitimi yöntemlerini öğren: Ağlatmadan uyku eğitimi!
Her anne gibi senin de “Bebeğim uyumuyor.” diye dert yandığın günler olabilir. Bebeklerde uyku eğitimi konusunda farklı ekoller söz konusu. Bebek gelişimi destekleyen ve sağlıklı bir uyku rutini oluşmasını sağlayan bebek uyutma yöntemlerini izleyerek miniğinin kesintisiz uykular uyumasını sağlayabilirsin. Pedagog Tansu Oskay’ın “ağlatmadan uyku eğitimi” ismini verdiği yaklaşım, bu yöntemler arasında en etkililerden biri.
Bebeğinin kendini sakinleştirebilmesi becerisi kazanarak desteksiz uyumasını sağlayan ağlatmadan uyku eğitimi sayesinde miniğin, ayına uygun şekilde uzun ve derin uykulara dalabilir. Ağlatmadan uyku eğitimini diğer bebek uyutma yöntemlerinden farklı kılan şey, bebeğinle hep göz ve ten teması içinde bulunacak olman. Senin tek yapman gereken, bebeğinin ağlamasındaki anlamları çözmek ve onu sakinleştirerek yanında bulunmak olmalı.
Bebeklerde uyku problemi miniklerin huysuzluk yapmalarına, yemek yememelerine hatta oyunlar oynamayıp mutsuzlaşmalarına yol açabiliyor. Bu noktada da bebeklerde uyku sorununa iyi gelen yollar aranıyor.
Yufka anne yüreği dayanamıyor ve bebeğin uyuması için onu kucağa almalar, ayakta sallamalar başlıyor. Emzirmeye başvuran ya da bebeğini biberonla sakinleştirmeye çalışan anneler de azımsanamayacak kadar çok. Oysa ki bu yöntemlerin her biri durumu daha da kötüleştiriyor.
“Madem öyle, bebek nasıl uyutulur?” diyebilirsin. Baştan anlaşalım, biz doğal yollardan yanayız. Çocuğunu uyutmak için onu memene ya da kucağına alıştırmak yerine, bebek ninnilerinin sakinleştirici ezgilerine teslim edebilirsin. Bebek uyutan ninniler bu konuda gerçekten uzmanlar. Minik kuşunu sakinleştirmesi bir yana, bu ninniler sayesinde sen de bebeğini uyutmaya çalışmanın yorucu etkisinden ve stresinden uzaklaşabilirsin.
Ninnilerden söz ettik, bebek uyutan müzikleri anmadan da geçmeyelim. Bebek müziklerinin miniklerin müzik ve dil becerilerini arttırdığına inanılıyor. Uyumamakta direnen bebekleri yumuşak melodileriyle uykuya alıştıran bu sakinleştirici ezgiler sayesinde hem miniğine bir uyku rutini oluşturabilir hem de onun gelişimine katkı sağlayabilirsin. Yapılan araştırmalara göre klasik müzik eserleri direkt olarak zekayı geliştirmese de beyinde kısa süreliğine duygusal hareketlilik sağlıyorlar.