Geç Doğum Nedenleri ve Riskleri Neler?

Hamileliğin bitmesi gereken süre dolmuş olmasına rağmen bebeğin dünyaya gelmemesiyle ortaya çıkan geç doğum, zamanında müdahale edilmezse hayati risklere neden olabiliyor. Geç doğum nedir, nedenleri ve zararları neler? Hadi konuşalım!

Geç doğum nedir?

Gebelik haftasının 41. haftası doldurulmuş olmasına rağmen gerçekleşmeyen doğumlara geç doğum deniyor. Geç doğum adı halk arasında gün aşımı gebelik olarak da biliniyor.

41 haftalık hamileyim doğum ne zaman olur, diye merak edebilirsin. Hamileliğinin 9. ay 17. gününde olan bir anne adayı olarak her an doğum yapabilirsin.

En çok sorulan şeylerden biri de doğum en geç kaçıncı haftada olur, sorusu. En geç 42. hafta dolduktan sonra doğumun gerçekleşmesi gerekiyor.

42 haftadan sonra doğan bebeklere ne denir?

Halk dilinde gün aşımı gebelik deniyor, peki tıp dilinde geç doğan bebeklere ne denir? Erken doğuma prematüre denirken geç doğan bebeklere dilinde sürmatürite deniyor.

Anlattık: Bebekler Kaç Haftada Doğar?

Geç doğum nedenleri

geç doğum

Geç doğumun en sık görülen nedeni, gebelik haftası hesaplamasının yanlış yapılması. Aslında doğum zamanında olmasına rağmen, hesaplama yanlış yapıldığı için zaman aşımı gibi görülüp gereksiz müdahale edilebiliyor.

Bunun dışında ise gerçekten 42 haftayı aşan gebeliklerin büyük bir kısmının neden olduğu bilinmese de %10’a yakın bir kısımda saptanan bazı sebepler var. Bu ender rastlanan durumlardan bazıları ise;

  • Bebeğin beyin gelişimindeki sıkıntılar,
  • Plasentadaki birtakım enzim bozuklukları,
  • Bebeğin böbrek üstü bezinin hormonal olarak yetersiz düzeyde olmasıdır.

Bunları öğren: Anne Karnında Bebek Hakkında En Çok Sorulan 20 Soru

Geç doğum zararlı mıdır?

Evet, geç doğumun hem anneye hem de bebeğe zararlı etkileri olabiliyor. Doğumun anormal bir sürece geçtiğini düşünen anne adayı, psikolojik açıdan yorulabilir ve yoğun strese kapılabiliyor.

Anne karnında olması gereken süreden fazla kalan bebek, anne karnında ya da doğum sırasında kakasını yapabiliyor. Bu kaka solunum yollarına ve akciğerlere ulaşarak ciddi sağlık sorunlarına hatta hayati tehlikelere yol açabiliyor.

Geç doğum zararlarından biri de doğumu güçleştirmesi. Anne karnında hala gelişimini sürdüren bebek büyüdüğü için doğum zorlaşır. Bu durum hem bebek hem de anne için olumsuz durumlar yaratabiliyor. Bu nedenle gün aşımı gebelik kesinlikle atlanmaması gereken bir konu.

Detaylar burada: Mekonyum Aspirasyonu (Bebeğin Kakasını Yutması) Tehlikeli mi?

Geç doğan bebeklerin özellikleri

Doğumu 42 haftadan uzun süren 5 bin bebek üzerinde yapılan araştırmaya göre, geç doğan bebekler arasında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu 2 kat daha fazla görülüyor. Yine aynı araştırmaya göre geç doğumlar davranış bozukluklarına yol açıyor.

Geç doğan bebeklerde hayati tehlike artıyor ve bebekler olması gerekenden büyük doğarken annelere daha çok acı veriyor.

Sürmatürite tedavisi nasıl yapılır?

Bazı doktorlara göre doğumda sınır 41. hafta olarak kabul ediliyor. Bebeğin hareketlerinde azalma olup olmadığı takip edilir ve 40. haftadan itibaren 2-3 günde bir NST çekilir. Gerekli gördüğü takdirde doktorun ultrason ve başka testler de isteyebilir.

Takipler sırasında herhangi bir sorun ortaya çıkmazsa 41 ya da 42. haftada doğum gerçekleştirilir. Bir engel yoksa doğum suni sancı ile engel varsa da bebek sezaryen ile alınır.

Bu da ilgini çekebilir: Doğal Doğum Nedir? Neden Önemlidir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: