Kalp Şeklinde Rahim (Arkuat Uterus) Nedir? Zararı Ne?

Ona tıpta uterus arcuatus (arkuat uterus), halk arasında ise kalp şeklinde rahim deniyor. Peki bu ismi almasındaki sebep ne? Rahmin kalp şeklinde olması ne demek? Bu durum hamileliğe engel mi, zararları neler? Senin için anlattık!

Arkuat uterus nedir?

Uterus arcuatus ya da arkuat uterus (kalp şeklinde rahim), rahmin dış kontürünün kavisli şekline verilen isimdir. Bu, aslında bir rahim şekil bozukluğudur.

Normalde armut şeklinde olan rahmin iç boşluğu üçgen şeklindedir ve her iki köşesinden fallop tüpleri rahim içine açılır. Arkuat utersuta rahmin iç tabakasının üst kısmı biraz bombelidir. Üst duvarın böyle aşağı doğru çentik yaparak oluşturduğu şekil nedeniyle buna halk dilinde “kalp şeklinde rahim” deniyor.

Bir de uterus bikornis yani çift rahim denilen bir rahim şekil bozukluğu var. Aslında bu şekil kalbe daha çok benziyor. Ancak halk arasında çok bilinmediği için uterus arcuatus tarifi yaparken de “rahmim kalp şeklinde” ifadesi kullanılıyor.

Arkuat uterus teşhisi nasıl koyulur?

Kalp şeklinde rahim denilen uterus arcuatus, çok kişide görülen bir durum. Anne adayı hamile kalır, doğum yapar ve bu durum çoğunlukla fark edilmez. Ancak anne adayı hamile kalamadığı ya da çok sayıda düşük yaptığı zaman yapılan incelemeler sonucunda tanı koyulabiliyor.

Kalp şeklinde rahim ultrason veya sulu ultrasonografi denilen incelemeler ya da histerosalpingografi adı verilen ilaçlı rahim filmi incelemesi ile koyuluyor.

Detaylar burada: Rahim Filmi (HSG) Nasıl Çekilir?

Arkuat uterus gebeliğe engel mi?

Rahmin kalp şeklinde olması

Hayır, rahim şekil bozukluğu olup hamile kalanların sayısı bir hayli çok. Rahmin kalp şeklinde olması doğurganlığı etkilemiyor ve bu konuda yapılan bilimsel araştırmalara göre de gebe kalma olasılığında azaltıcı bir etkisi olduğu gözlemlenmemiş.

Kalp şeklinde rahim zararları neler?

Rahmin kalp şeklinde olması zararları olan bir durum değil. Çoğu zaman anne adayları için risk bile yaratmaz ancak daha bariz olan arcuatus anomalisi;

  • Erken doğum,
  • Düşük,
  • Tekrarlayan düşük gibi durumlara ol açabilir.

Bunları öğren: Düşükten Sonra Hamilelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ek olarak rahmi kalp şeklinde olanların bebekleri, uterus sorunu olmayan annelerin bebeklerine oranla doğum kusurları konusunda daha riskli oluyorlar. Düşük ya da erken doğum geçmişi olan ve rahminde arcuatus olduğu bilinen anne adaylarının gebelikleri riskli kabul edildiği için süreç daha titiz takip edilir. Bebeğin pozisyonu sıklıkla kontrol edilir.

Böyle kötü bir tecrüben varsa mutlaka oku: Düşük Yapan Kadının Psikolojisi Hakkında Her Şey!

Kalp şeklinde rahim tedavisi nasıl yapılır?

Kalp şeklinde rahim histeroskopi ile tanı almış olsa da rahmin iç tabakasının histeroskopi ile kurcalanması çok iyi bir şey değil, diyor Dr. Kağan Kocatepe. Kalp şeklinde rahim genel olarak çok ciddi bir anomali olarak kabul edilmiyor, bu yüzden herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmiyor.

Ancak çok sayıda düşüğe yol açacağı düşünülüyorsa veya bariz bir arcuatus varsa ya da septumla (rahim perdesi) ayrımı yapılamıyorsa o zaman ameliyat gerekebiliyor.

Tecrübeli annelerin söylediklerine bak: Kalp Şeklinde Rahmi Olup Hamileliğini Tamamlayan Var mı?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: