5 Haftalık Gebelik

4. Hafta 6. Hafta

5 haftalık gebelik, birinci trimestere dahildir. Yani, ilk 3 aylık dönemi kapsayan birinci trimesterin, 2.ayının başlangıç haftasıdır. Peki, hamileliğin 5. haftasında neler olur?

Bu arada gebeliğin hangi haftasında olduğundan emin değilsen, başlamadan önce Gebelik Hesaplama aracımızdan doğru bilgiyi alabilirsin.

5 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğin, rahmine düştüğü anda mikroskobik boyutlarda tek hücreli bir zigotken, 3 hafta sonra yani gebeliğin 5. haftasında 1.25 mm boyuna ulaşır. Evet, hala küçük olduğunu kabul edebiliriz ama hızla büyüyecek.

5 haftalık hamilelik sırasında bebeğinin kalbi şekillenmeye başlıyor. Çünkü vücudunda kalp ve dolaşım sistemi önce çalışmaya başlayacak. Bebeğinin haşhaş tohumu kadar olan kalbi, kalp tüpleri denilen 2 küçük kanaldan oluşmakta. Şimdilik sadece atmaya başladı.

5 haftalık hamilelikte bebek görünür mü? sorusunun cevabına gelirsek, 5 haftalık gebelik kesesi, ancak vajinal yolla yapılan ultrasonla görülebilir. Fakat bu haftada gebelik kesesi içerisinde bebeği ve kalp atışlarını görmek mümkün olmaz. Bu normaldir. Bu durum bebeğin görünemeyecek kadar küçük olması ile açıklanabilir.

Eğer bebeğinin içinde ay ay nasıl gelişip büyüyeceğini merak ediyorsan Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

5 Haftalık Bebek Görüntüsü

5 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Bu dönemde çevrendeki kimse, sen bebek beklediğini söylemediğin sürece hamile olduğunu fark edemeyecek. Fakat bebeğin, varlığını artık sana haber vermeye başlayacak. Yani şimdiden hazırlıklı ol. Çünkü hamilelikte 5. haftanın da içinde bulunduğu bu ay işler biraz değişecek. Kısa zamanda hamile olduğunu hissetmeye başlayacaksın.

Peki gebelikte 5. hafta annedeki belirtiler nasıldır? İkinci ay çoğu anne adayının bitkinlik ve aşırı yorgunluk hissettiği aydır.

  • Günde yüzlerce kez tuvalete gitmek,
  • Asla peşini bırakmayan mide bulantısı (şanslıysan miden hiç bulanmayabilir),
  • Karnında kurtulamadığın bir şişlik hissi gibi belirtiler de yine bu ay yaşayacakların arasındadır.

Yani hamileliğin 2.ayına girdiğin bu 5.haftada vücudunda büyük değişimler olmaya başlar. Bu tür belirtilerin moralini bozmasına izin verme. Bunlar aynı zamanda sağlıklı ve normal bir hamilelik geçirdiğinin de sinyalleri. Diğer 5 haftalık gebelik belirtileri hakkında konuşalım.

  • Sık sık idrara çıkma: Başlarında yoğun olmakla birlikte, hamileliğin büyük bir bölümünde devam edebilir. Özellikle doğum yaklaştıkça rahim genişleyip idrar torbasına basınç yaptıkça rahatsız edici olmaya başlar.

  • Göğüslerde değişim: Göğüslerde veya göğüs ucunda ağrı veya acı olması yaygın bir durumdur. Ayrıca meme ucunun renginin koyulaştığını veya meme ucunun etrafındaki bezelerin arttığını görebilirsin.

Hadi bak: Hamilelikte Göğüslerde Yaşanan Değişimler

  • Halsizlik ve çabuk yorulma: Bu genel belirti bütün hamilelik boyunca devam edebilir. Doğum öncesi vitaminlerini ve doktorunun verdiği ilaçları düzenli aldığından ve yeterince dinlendiğinden emin ol. Eğer halsizlik yaşıyorsan kafein ve şekerden kaçın. Her ikisi de bu problemi tetikler.

5 Haftalık Gebelik Görüntüsü

5 Haftalık Hamilelikte Görülen Semptomlar

Gebelikte 5. Haftada Akıntı Neden Olur?

Birçok kadının gebelik boyunca vajinal akıntısı olur. Beyaz akıntı (lökore) sulu, beyaz, hafif kokulu ya da kokusuz bir akıntıdır. Nedeni hormonların gebelik sırasında aşırı derecede genişleyen vajina duvarına yaptığı baskıdır. 5 haftalık gebelikte akıntı, tüm hamileliğin boyunca artabilir, şiddetlenebilir. Akıntıdaki yüksek asit oranının zararlı bakterileri önlemede rolü olduğu düşünülür.

  • Vajinaya doğrudan duş tutmamak,
  • Pamuklu iç çamaşırı kullanmak,
  • Rahat ve bol pantolonlar giymek yararlı olabilir.

Ayrınıtlı bilgi için: Hamilelikte Akıntıya Dair Merak Ettiğin Her Şey!

Gebeliğin 5. Haftasında Kanama Neden Olur?

Gebeliğin ilk 12 haftası sırasında ufak tefek vajinal kanamalar veya lekelenme yaşayabilirsin. Kanama, şiddetine, süresine, frekansına göre birçok şeyin habercisi olabilir. Bunun takibini yapıp doktorunu doğru şekilde bilgilendirmen çok önemli. Kanamanın kıvamını (sulu, yoğun), rengini (açık pembe, açık kırmızı, koyu kırmızı vs.), süresini, aralığını mutlaka not etmeli ve doktorunla görüşmelisin.

5 haftalık gebelikte kanama, ilk 3 aylık dönemde de olabileceği gibi düşük habercisi de olabilir. Ancak her kanama bu anlama gelmeyecektir. Düzenli kontrole gidersen ve doktorla sık sık diyalog halinde olursan beklenmedik bir sorun yaşama ihtimalin azalır.

Daha ayrıntılı bilgi için, 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! yazımıza bakmanı öneririz.

5 Haftalık Gebelikte Mide Bulantısı

"5 haftalık gebelikte mide bulantısı olur mu?" diye sorabilirsin. Evet, Hamilelikte 5. hafta mide bulantısı şikayetlerinin yaşandığı haftalardan biridir. Bazı kadınlar için kusma olsun ya da olmasın bulantı, erken bir hamilelik belirtisidir. Genellikle sabah bulantısı olarak adlandırılır. Bu durum hamile kadınların neredeyse %75’ini etkiler. Eğer şanslıysan sende olmayabilir.

Her ne kadar sabah bulantısı dense de bulantı sadece sabahları olmaz. Günün her saatinde ortaya çıkabilir. En yaygın olarak ilk trimesterde yani gebeliğin ilk 3 ayında görülür. İşaret ve belirtiler genellikle 5 ila 8. hafta arasında ortaya çıkar. 13 -14.haftalara gelindiğinde hafiflemesi beklenir.

Peki 5 haftalık gebelikte neler yenmeli, bulantıyı azaltmak için neler yapabilirsin?

  • Karbonhidrat bakımından zengin, yağ oranı düşük, kolay sindirilebilir yiyecekler tercih edebilirsin.
  • Tuzlu ve içinde zencefil olan yiyecek de bazen işe yarar.
  • Yağlı ve baharatlı yiyecekler uzak durmalısın.
  • Yatmadan önce yüksek proteinli bir ara öğünle kan şekerini dengeleyebilirsin.
  • Eşinden sabah sen yataktan kalkmadan önce yağsız bir tost yapmasını isteyip yiyebilirsin.
  • Sabahları kalkmadan önce birkaç kraker ya da kızarmış ekmek parçaları yiyebilirsin. Bunlar mide asidinin emilimine yardımcı olur.
  • Taze zencefil çiğneyebilir, çiğ halde yiyebilir veya suda kaynatarak bitki çayı gibi içebilirsin
  • Limonata veya karpuzdan yardım alabilirsin.
  • Mide boş kaldıkça da çok fazla doluluk hissinde de bulantı artar. 3 büyük öğün yemek yerine gün boyu sık sık ama az az yiyebilirsin.
  • Bol sıvı tüketmeyi unutmamalısın.
  • Doğum öncesi vitaminler aldıktan sonra bulantı hissediyorsan geceleri ya da yemekle almayı deneyebilirsin. Aldıktan sonra şeker ya da sakız rahatlatıcı olabilir.

Eğer sen de midesi bulananlar klübününün bir üyesi isen Hamilelikte Mide Bulantısı İle Başa Çıkma Rehberi çok işine yarayacak.

5 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamilelikte 5. haftadan itibaren dikkat edilmesi gerekenler listesini mutlaka görmelisin. Çünkü bebeğinin en savunmasız olduğu dönem gebeliğinin 5.ve 10. haftaları arasıdır. Bu dönemde bebeğin tüm belli başlı organları oluşur ve embriyoya gelebilecek bir zarar, önemli bir doğum kusuruyla sonuçlanabilir. İşte embriyoya zarar verebilecek şeyler ve gebelikte 5. hafta yapılması gerekenler!

Zararlı Toksik Maddeler

Alkol, uyuşturucular ve bazı ilaçlar teratojen içerir. Bunlardan uzak durmanı ve doktorunun bilgisi haricinde bir ilaç kullanmamanı söylemeye bile gerek yok.

Enfeksiyonlar

Virüs ve bakteriler bu kritik dönemde bebeğe zarar verir. Bebek enfeksiyonu ancak annesi kanalıyla kapabilir. Aşılar ve doğal bağışıklık seni birçok zararlı enfeksiyona karşı korur. Hamilelik döneminde suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit gibi hastalıklara maruz kalmamak için önlem almalısın.

Buna da bak: Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Radyasyon

Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapideki gibi yüksek doz radyasyon bebeğe zarar verir. Fakat tanı amaçlı röntgende kullanılan düşük doz radyasyon doğum kusurları riskini yüksek oranda etkilemez. Bununla birlikte çok gerekli olmadıkça gebelikte röntgen çektirmemek en doğrusu olacaktır. Çok gerekli bir tıbbi durumda mutlaka doktorunla konuşarak karar vermelisin.

Yetersiz Beslenme

Gebelik sırasında yetersiz ve kötü beslenme bir alışkanlık haline geldiğinde bebeğe zarar verecektir. Belli bir besin maddesini çok az tüketmek hücre gelişimini etkileyebilir. Doktorunun da yönlendirmesiyle folik asit içeren vitamin takviyelerinden almalısın. Unutma, hamilelikte doğru beslenmek bebeğine verebileceğin ilk ve en güzel hediyedir.

Bunun için Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey yazımıza mutlaka göz atmalısın.

5 Haftalık Gebelikte Cinsellik

Hamilelikte 5. haftada cinsellik son derece zararsızdır. Normal seyrinde hamileliklerde son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur.

Ama bunu her zaman canın istemeyebilir. 5. haftanın da dahil olduğu ilk 3 aylık dönemde hormonal dalgalanmalar, bulantı, yorgunluk cinsel arzuyu köreltebilir. İkinci 3 aylık dönemde bu durum değişecektir.

Birçok çift ilk 3 aylık dönemde yani birinci trimesterde seks yapmanın düşüklere neden olabileceğini düşünerek endişelenir. Bu yersiz bir endişedir. Gebeliğin ilk döneminde düşüklerin sebebi kromozomlarla ilgili anomaliler ve bebekle ilgili başka sorunlardır.

Detaylı bilgiler almak için Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey yazımıza göz atabilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

4. Hafta 6. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

5 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?