40- 41 Haftalık Gebelik - Hamileliğin Son Demleri!

39. Hafta

Tebrikler, hamileliğin son ayına geldin! Muhtemelen hayatının en eşsiz dönemini 40 haftalık gebelik macerası sırasında geçirdin, büyük ödüle kavuşmak üzeresin. Bebeğini kucağına alışınla artık seni bu bölümden uğurlayıp, Ay Ay Bebek Gelişimi serisinde ağırlayacağız. Bebek gelişimi ile ilgili aklına takılan tüm soruları orada cevaplayacağız. Ama önce 40- 41 haftalık gebelikte seni nelerin beklediğini ve hamileliğin son haftaları dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmen gerek!

40 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

40 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Bebeğin artık gününü doldurmuş durumda. Son haftalarda bebek kaç kilo alır? Boyu kaç cm olur, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan öğrenebilirsin.

40 haftalık bebek gelişimi
40 haftalık bebek kilosu 3000-4000 gr
40 haftalık bebek boyu 48-56 cm
  • Tabloda görmüş olduğun bilgiler 40 haftalık bebek için yazıyor olsa da tüm bilgiler 41 haftalık bebek için de geçerli. Bu arada tamamen sağlıklı oldukları halde bazı bebekler daha iri ya da ufak olabilirler, bunda bir sorun yok.
  • Bebeğin dışarı çıktığında hala fetal pozisyonda büzülmüş olduğunu görebilirsin. Bunun tek nedeni, alışkanlık ve rahatlıktır. Daracık rahmin içinde 9 ay geçirdikten sonra şimdi istediği gibi gerinebileceği kadar yerinin olduğunu fark etmesi zaman alabilir.
  • Onunla karşılaştığınızda bol bol konuşmayı ve hoş geldin demeyi unutmayın. Çünkü senin de babasının da sesini tanıyacaktır.

40 Haftalık Bebek Görüntüsü

40-41 haftalık gebelik görüntüsü yukarıda gördüğün gibi. 41 haftalık bebek anne karnında ne durumdadır, daha detaylı öğrenmek istersen: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

40 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Gebeliğin son haftası çektirdiğin ultrason görüntüleri buradakiyle farklı olabilir. Bu konuda endişelenmene gerek yok.

40 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Hamileliğin Son Haftaları Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Hamileliğin son haftasında ilişkiye girilir mi? diye merak edebilirsin. Doktorlar genellikle tavsiye etmeseler de bunda bir sakınca yok. Ancak süreyi kısa tutmalı, karnında baskıya neden olabilecek hareketlerden kaçınmalısın.

Anlattık: Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!

  • Hamileliğin son ayında beslenme, tıpkı diğer haftalarda olduğu gibi önemli. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmeli ve özellikle hamilelikte son hafta kilo almamaya özen göstermelisin.
  • Günlük egzersizlerin dışında seni yoracak hareketlerden uzak durmalısın.
  • Gebeliğin son haftalarında seyahat pek tavsiye edilmez. Böyle bir durumla karşılaşırsan doktorunla konuşmadan harekete geçme.
  • Duşlarını oturarak ya da birinin eşliğinde almaya özen göster.

40 Haftayı Dolduran Hamileler İçin Egzersizler

Bazı kadınlar ağrıyı hafifletmek için doğum sürecinde ilaç kullanmak istemezler. Farklı pozisyonlar, masaj, hipnoterapi, nefes ve rahatlama teknikleri gibi yöntemler kullanarak olabilecek en doğal yollarla doğurmayı tercih ederler. Bu tür yöntemler genellikle doğuma hazırlık kurslarında gösterilir. Hamileliğin son haftaları sakinleşmeni sağlayacak farklı gevşeme tekniklerinden destek alabilirsin. Biz de kısaca bahsedelim.

1. Aşamalı Kas Gevşetme

İster başından ister ayaklarından başlayarak her seferinde bir kas grubunu gevşeterek sırayla vücudun diğer bölümlerine doğru ilerleyebilirsin.

2. Dokunarak Gevşeme

Partnerin, şakaklarından başlayarak ensene, omuzlarına, sırtına, kollarına, ellerine, bacaklarına, ayaklarına birkaç saniye süren sıkı ama nazik dokunuşlar yapabilir. Sen de o sırada dokunduğu bölgelerdeki kaslarını gevşetebilirsin.

3. Masaj

Yine partnerin ya da hamile masajı eğitimi almış biri sırtına, omuzlarına, bacaklarına, kollarına masaj yapabilir. Alnına ve şakaklarına küçük dairesel hareketlerle dokunabilir. Bu hareketler kaslarının gevşemesine ve endorfin hormonu salgılanmasına yardımcı olur. Çeşitli denemelerle mutlaka sana iyi gelecek bir masaj tekniği bulabilirsin.

4. Güdümlü Görsellik

Hayal gücünün seni götürdüğü, o çok sevdiğin, huzurlu, seni rahatlatan yerde olduğunu hayal et. Belki yükseklerde yemyeşil bir yayla, belki uçsuz bucaksız bir deniz kenarı, belki sık ağaçlarla kaplı bir orman, belki bir şömine başı, belki o çok sevdiğin hikayenin sayfaları… Ayrıntılar, sesler, kokular, renkler, müzikler… Rahatlamak için bunlardan yardım alabilirsin.

5. Nefes Egzersizleri

Nefes egzersizleri hamileliğe bağlı şikayetleri azaltmak ve doğum anını kolaylaştırmak için en etkili yöntemlerden biri. Bu yüzden hamileliğin boyunca düzenli olarak yapmalısın.

Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Eğitmeni Gözde Biber'in bu konuda sana önerileri var. İşte evde kendi kendine de yapabileceğin bir egzersiz serisi!

6. Meditasyon

Bu zihin ve beden tekniği ile dikkatini nefes alma veya bir kelime, cümle ya da sesi tekrarlama üzerinde toplarsın. Meditasyon yaparak bilincini işgal eden düşünce akışına sekte vurabilirsin. Böylece normal düşüncelerin geçici olarak durduğunda fiziksel rahatlama ve zihinsel dinginlik durumuna geçersin.

7. Nefes Alma Teknikleri

Serin, temiz bir havanın ciğerlerine dolduğunu hissederek burnundan nefes almalısın. Tüm gerginliğini dışarı attığını hayal ederek nefesini ağzından vermelisin. Normalden daha yavaş ve hızlı nefes uygulaması yapmalısın. Hamilelik döneminde nefes çalışmalarını ne kadar içselleştirirsen doğum sancıları geldiğinde uygulaman o kadar kolay olur. Gebeliğin 40. haftası itibarıyla buna özellikle ağırlık ver.

40 Haftalık Hamileyim Sancım Yok Ne Yapmalıyım?

Gebeliğin 40 haftasını dolduran anne adayında doğuma işaret eden sancılar başlamamış olabilir, bu süreçte 3 günde 1 kontrole gidilir. Bebek içeride iyi mi, değil mi kontrol edilir. Çünkü hamileliğin 40. haftasından sonra bebek risk altına girer. Bu muayenede;

  • Annenin hissettiği bebek hareketlerine,
  • NST (non stress test) ile bebeğin kalp atımlarına,
  • Ultrason ile bebeğin sıvısına ve solunum hareketlerine bakılır. Bunlarda bir anormallik varsa ve bebekte kötüye giden bir durum söz konusuysa anne doğuma alınır.

Ayrıca "41 haftalık hamileyim sancım yok." diyen anne adaylarından da olabilirsin. Eğer rahim ağzı suni sancıyı kaldırabilecek durumdaysa genellikle doğum tercih edilir. Çünkü her geçen süre bebek için risk oluşturabilir.

40 Haftada Doğum Olmazsa Ne Yapılır?

40 haftayı geçen gebelik bir sorun olduğu anlamına gelmez. Tüm gebeliklerin neredeyse yarısı 40 haftayı geçer. Hatta 41. ya da 42. haftaya kadar uzar. Ama doktorun 42 haftayı geçmesine izin vermeyecektir.

Bebeklerin %5’ten azı beklendikleri tarihte doğarlar. Fakat gününü geçirmiş bir bebek çoğu zaman aslında gününü geçirmiş değildir. Tarih baştan yanlış belirlenmiştir.

Daha ender olmakla birlikte bir bebek gerçekten gününü geçirmiş de olabilir. Böyle durumlarda bebek çıktığında genellikle cildi kurumuş, çatlamış, soyulmaya başlamış, sarkmış ve kırışmış olur ama bunların hepsi geçicidir. Bunun sebebi cildi koruyan verniks tabakasının doğum tarihi yaklaşırken önceki haftalarda yok olmuş olmasıdır.

Gebelik 40 haftayı geçerse fetüsün tırnakları ve muhtemelen saçları daha uzun olacaktır. Cildinde de neredeyse hiç bebek tüyü bulunmayacaktır. Ayrıca daha uyanık, gözleri açık ve dikkatli olarak doğacaktır.

40 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri

Doğumun başlıca belirtileri;

  • Nişan gelmesi,
  • Amniyotik sıvı ve suyun gelmesi,
  • Doğum sancıları ve kasılmalardır.

Ancak gebelikte son haftalarda anne adaylarında;

  • Rahatlama hissi,
  • İştah azalması ve kilo kaybı,
  • Kendini fazla enerjik hissetme gibi belirtiler de baş gösterir.

Daha fazla ayrıntı için: Doğum Belirtileri Nelerdir?

Hastaneye Ne Zaman Gitmelisin?

Birçok çifte, 5 ila 10 dakika aralıklarla gelen sancılardan 1 saat sonra hastaneye gitmeleri önerilir. Bununla birlikte hastane çok uzaksa, ulaşım zorsa, hava kötüyse en kısa sürede evden çıkmakta fayda vardır.

Doğum süreci henüz gerçekten başlamamışsa hastaneye gittiğinde eve geri gönderilme riskin de var. Gittiğin zaman doğum süreci işaretleri açısından değerlendirilirsin ve buna göre karar verilir.

Eve gönderilirsen hayal kırıklığına uğrama, mutsuz ya da öfkeli hissetme. Çünkü birçok kadının doğum sürecine girip girmediği tam olarak hastanede yapılan doğum süreci kontrolü işlemi ile anlaşılır. Bu telefonda anlaşılacak bir şey değildir. Bazı hastaneler ise seni geri göndermek yerine bir odada doğumun gerçekleşebileceği zamana kadar beklemeye alır.

Doğum Aşamaları: Hastanede Neler Olacak?

  • Anne adayları doğumları başladıktan sonra hastaneye ulaştıklarında doğum salonuna kabul edilirler. Önce ilk muayeneleri ve rahim açıklıkları saptanır.
  • Son değişiklikleri görmek için ultrason yapılır. Bebeğin son ulaştığı yaklaşık ağırlık kaydedilir.
  • Bebeğin şu andaki kalp atışlarının ve rahim kasılmalarının düzenini görmek üzere NST uygulanır.
  • Sezaryen olmayı gerektirecek bir durum yoksa anne adayı belli aralıklarla muayenesi yenilenmek üzere bir odaya alınır.
  • Devlet hastanelerinin çoğunda mümkün olmasa da baba adayının da rahim kasılmaları çekilirken odada olması ve anne adayına destek olması önemlidir.

Doğumun Olması için Rahim Ağzı Ne Kadar Açılmalı?

Doğum gerçekleşene kadar yaklaşık 20 dakika aralıklarla bebek kalp atışları dinlenir, 1 saat aralıklarla rahim ağzı açıklığı kontrol edilir. Doğum rahim ağzı açıklığı 10 cm’e ulaştığında gerçekleşir.

Özellikle ilk hamileliği olan anne adaylarında rahim ağzı açıklığının 1 cm artması 1,5-2 saat sürebilir. Bebeğin başı rahim kasılması sırasında vajinadan görülebildiğinde anne adayı doğum masasına alınır.

Doğum Sonrası Anne ve Bebek

  • Güçlü birkaç kasılma ve anne adayının yeterli ıkınması ile öncelikle bebeğin başı vajenden çıkar.
  • Doktor önce bebeğin ağzının içini bir bez yardımı ile siler. Daha sonra bebeği uygun pozisyonlarda nazikçe çekerek tamamen doğmasını sağlar. Ve doğum odası bebeğin sesi ile yankılanmaya başlar.
  • Bebek bu haftada yaklaşık 50 cm ve 3700 gram’dır. Bir yandan göbek bağı klemplenip kesilirken bebek annenin karnı üstüne doğru bırakılarak anne ile ilk temas sağlanır.
  • Daha sonra bebek kurutulup, ısıtılıp temizlenir ve kıyafetleri giydirilir.
  • Doktor halen rahmin içerisinde bulunan bebeğin eşini (plasentayı) çıkarır. Doğum yolu ve vajeni olası yırtıklar açısından kontrol eder.
  • Özellikle ilk hamileliklerde bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için açılan epizyotomi tamir edilir.
  • Daha sonra bebek yatağına alınan anne adayının kucağına verilir. Ve sonunda anne ilk defa bebeğiyle göz göze gelme imkanı bulur.

Doğum Odası İçin Öneri!

Doğumdan, doğum sırasında yaşananlardan bahsediyoruz. Peki, ya doğumun sonrası? Doğumdan çıktıktan sonra bebeğinle süslü bir odaya gelmek ve ziyaretine gelen sevdiklerini böyle bir odada karşılamayı istersen, doğum odanı süslemeyi düşünmelisin.

Neler yapabileceğine dair fikir almak için Hastane Odası Süsleme sayfamıza bakabilirsin.

Bir Önerimiz Var: Yenidoğan Fotoğraf Çekimi

Önerimiz bebeğinin karnında olduğu değil; dünyaya gözlerini açtığı zamanla ilgili! Bu ilk günler, onun en güzel fotoğraflarını çektirmen için en uygun zaman. Eğer bebeğinin bu zamanlarını güzel anılara dönüştürmek istersen, fotoğrafçılardan yardım alabilirsin. Daha önce bebeklerle çalışmış birini tercih etmen iyi olur.

Araştırmalara başlamak için Yenidoğan ve Bebek Fotoğrafçısı sayfamıza bakabilirsin.

Bir Bakıcıdan Yardım Alacak mısın?

Eğer bir bakıcıdan yardım almayı düşünüyorsan, araştırmalarına başlamalısın. Yavrunu teslim edeceğin kişinin bebek bakımına dair düşüncelerinin seninkileriyle ne kadar uyumlu olduğu ve anlaşıp anlaşamayacağınız önemli, unutma.

Bu konuda fikir almak için, Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamıza göz gezdirebilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

39. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

40 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?