38 Haftalık Gebelik

37. Hafta 39. Hafta

38 haftalık gebelik macerasını geride bırakmana az kaldı. Hayatının en farklı 38 haftasını yaşadığından eminiz. Şimdi en çok 38 haftalık bebek gelişimi nasıldır? 38 haftalık hamilelikte neler olur, neler yaşanır diye merak ediyorsun. Hepsini anlattık, hadi oku.

38 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

38 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Senin ufaklık artık o kadar da ufak sayılmaz. Bugün doğsa, rahmin dışındaki yaşamda büyük bir performans sergilediğini görebilirsin. 38 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan öğrenebilirsin.

38 haftalık bebek gelişimi
38 haftalık bebek kilosu 3100 gr
38 haftalık bebek boyu 47-51 cm
  • 38 haftalık gebelikte bebek kilosu bir önceki haftaya göre yaklaşık olarak 200 gram arasında artış gösterir.
  • Artık rahminde geçireceği zaman giderek azalıyor. 2, bilemedin 4 hafta kadar sonra kucağında olabilir.
  • Tüm sistemleri hemen hemen hazır. Büyük günden önce ilgilenmesi gereken birkaç ufak detay kaldı, son rötuşları yapıyor yani.
  • Gebelikte 38. haftayla birlikte artık tenini koruyan verniksten ve lanugo tüylerinden kurtuluyor.
  • Nefes almaya başladığında hava keseciklerinin birbirine yapışmaması için çalışıyor.

38 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 38 haftalık bebek hakkında daha fazla bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

38 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebeliğin 38. haftası, hamileliğin 9. ayına denk gelir. Hamileliğinin 3. trimester'i yani, son ayındasın. Artık doğuma 2-4 hafta kadar vaktin kaldı.

38 Haftada Bebek Hareketleri Nasıldır?

Doğumdan önceki son haftalarda ya da günlerde bebeğin hareketlerinde bir ölçüde azalma olması normaldir. Bebek gebeliğin 38. haftasında sanki dinleniyor ve dünyaya geleceği gün için enerji topluyor gibidir.

Dolayısıyla 38 haftalık gebelikte bebek hareketleri azalır mı? diye merak ediyorsan, bunun gayet normal bir durum olduğunu bilmelisin. Ama hareket sayısının fazla azalmaması da gerekir. Yani aradaki o ince çizgi önemli.

Hareketlerinin sıklığının azalması bazı şeylerin yolunda gitmediği anlamına da gelebilir. Bunun kontrolünü yapmak için sol tarafına yatıp bebeğinin kaç kere hareket ettiğini sayabilirsin. Saatte 4 kereden az hareket ediyorsa ya da hareketlerindeki azalma ile ilgili başka kaygıların varsa mutlaka doktorunu ara.

38 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Doktorunun çektiği 38 haftalık ultrason görüntüleri buradakiyle aynı olmayabilir. Bu bir problem olduğu anlamına gelmez, her bebeğin pozisyonu farklı olabilir.

38 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

38 Haftalık Gebelik Görüntüsü

  • 38 haftalık bebeğin anne karnındaki duruşunun bu şekilde olması rahat bir doğum yapmanı sağlar. Bir hayli büyüyen bebeğin, rahmine baskı yapabilir.
  • 38 haftalık gebelik kilosu artık değişiklik göstermez. Hamileliğin bu döneminde artık birçok kadın çok fazla kilo almaz ama kendilerini rahatsız hissederler. Bunun nedeni bebeğin de bu ay yavaş kilo almasıdır. Hatta bazı kadınlar gebeliğin son günlerinde yarım kilo verebilir. Doğum zamanı geldiğinde (hamilelik öncesi vücut kitle endeksine göre) 12-17 kilo arası almış olacaksın. Tavsiye edilen ideal kilo alımı ise 11-14 kilo aralığıdır.
  • Rahim ve pubik simfiz arasındaki mesafe yaklaşık 36-38 cm. Göbek deliğinden rahmin tepe noktasına kadar olan ölçü ise hemen hemen 16-18 cm.
  • 38 haftalık hamilelik ile birlikte artık göğüslerin bebeğini beslemek için hazır. Doğum yaklaştıkça, sarımtırak protein sıvısı olan ağız sütü meme uçlarından sızmaya başlayabilir.
  • Hala nefes darlığı çekmeye devam ediyor olabilirsin çünkü çoğu kadın bebek büyüdükçe göğüs kafesinin altında oluşan baskıdan dolayı bu şikayeti yaşar.
  • Ciltteki belirtiler de bu ay artık daha belirgin hale gelir. Özellikle bacaklarda, ayak bileklerinde varis damarları belirir. Yüzde, boyunda ve göğsün üst kısmında kılcal damar çatlakları çoğalır.
  • Hamileliğin 38. haftasında vücudun bağ dokuları doğuma hazırlık için yumuşamaya ve gevşemeye devam eder. Bu durum özellikle de leğen kemiği bölgesinde belirgindir. Bacakların sanki gövdenden ayrılıyormuş gibi hissedebilirsin.
  • Büyüyen rahmin yüzünden bel ve kalça ağrıların devam edebilir.
  • Uyluklarında, kalçalarında ve kaba etlerinde rahmin siyatik sinirlerine baskı yapması sonucunda karıncalanma ve hissizlikle ortaya çıkan siyatik ağrısı da olabilir. Bebeğin leğen kemiğine inmesiyle bu ağrı azalacaktır.
  • Son haftalarda artık hamile olma halinden sıkılmış olman çok olası. Geceleri sık sık tuvalete kalktığın için deliksiz bir uyku uyumayı özlemiş olabilirsin. Ya da öksürdüğünde, güldüğünde, hapşırdığında idrar kaçırmaktan bıkmış... Biraz daha dayan, bunlar hamile olarak geçirdiğin son haftaların.

38 Haftalık Gebelikte Beslenme

  • Hamilelikte 38. hafta artık çok fazla yemek yemek istemeyeceğin bir dönem olabilir. Ama sağlıklı beslenmeye devam etmelisin. Ana öğünlerde çok yemek yerine, enerjini yüksek tutmak ve mide yanmasından kaçınmak için gün içinde küçük ara öğünler, atıştırmalıklar yiyebilirsin.
  • Muz, kuru üzüm, kuru erik gibi atıştırmalıklar hem tatlı ihtiyacını giderir hem de demir, potasyum, magnezyum sağlar.
  • Çok tuzlu olmamak şartıyla peynir, yoğurt ve sütle ara öğün yapmak kalsiyum ve protein alımı açısından iyidir.
  • Nohut, yulaf, yer fıstığı gibi lif ve protein açısından zengin ürünleri de tercih edebilirsin.
  • Meyve salatalarını ya da sütünü tarçınla tatlandırıp aşırı tatlı yeme ihtiyacını dengeleyebilirsin.
  • Taze fesleğen ve zeytinyağı ile tatlandırılmış taze domatesi birkaç dilim peynirle ekmek dilimlerinin üzerinde fırına vererek keyifli bir atıştırmalık hazırlayabilirsin.

Ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

38 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri

38 haftada doğum yapanlar için şunu söyleyebiliriz ki bu durum artık erken doğumdan sayılmaz. 38. haftada doğum yapan biri, gününü tamamlamıştır ve olgunlaşmış bir hamilelik geçirmiştir. Bebeğini iç rahatlığı ile dünyaya getirebilir.

Doğumların %15 kadarında doğum sancıları başlamadan önce su gelir. Birden boşalabilir ya da sızıntı şeklinde olabilir. Aşağıda 38. hafta gebelik sancılarını nasıl ayırt edebileceğini ve doğuma işaret eden belirtileri yazdık:

  • Hareket ettiğinde kasılmalar azalacağına artar ve duruşunu değiştirdiğinde hafiflemez.
  • Kasılmalar giderek sıklaşır. 38 haftalık gebelikte rahimde sancı önemli belirtilerden biri. Bu sancılar zamanla daha şiddetli ve düzenli hale gelebilir. Böylelikle rahimde açılma sağlanır.
  • Her kasılmanın bir öncekinden daha sancılı ya da uzun olması şart değil. Bir kasılma genellikle 30-70 saniye kadar sürer. Ama gerçek doğum süreci ilerledikçe kasılmaların şiddeti ve sıklığı giderek artar.
  • İlk kasılmalar mide bağırsak sorunlarını ya da regl kramplarını andırabilir ve karnın alt kısmında bir basınç hissine benzeyebilir.
  • Nişan gelir.

Doğumun yaklaştığının ilk belirtisi: Nişan Gelmesi

38. Haftada Doğum Korkusu Nasıl Yenilir?

Büyük gün yaklaştıkça, doğum anına dair korkuların da artıyor olabilir. Belki sürekli doğumun zor olduğunun bahsedilmesinden; belki bebeğine bir şey olması ihtimalinden kaynaklanan bu korkunun sebebinin ne olabileceğini bulman, bununla başa çıkmanı kolaylaştırabilir.

Ayrıca doğum sonrasında bebeğini kucağına alacaksın, hatırlatalım!

Doğum Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Doğum yaklaşırken neler yapabilirsin? Kastettiğimiz doğum çantasını bir kenarda bulundurman değil; bebeğin ve senin için doğumu kolaylaştırabilecek şeylerin neler olduğu! Doğuma Hazırlık Kursu sayfamız bu soruna bir cevap olabilir, dilersen göz atabilirsin.

Doğumun Yaklaştı, Doğum Odanın Hazırlıklarını Tamamladın mı?

Her an doğum yapabilirsin. Bu doğum gerçekleştikten sonra dönüp geleceğin, bebeğini kucağına alacağın ve misafirlerini karşılayacağın odayı süslemeye ne dersin?

Eğer bu öneri sana keyifli geliyorsa, doğum odanın nasıl olmasını istediğine karar ver diyoruz. Bunun için, Hastane Odası Süsleme sayfamızı inceleyip, odanı nasıl süslemek istediğin konusunda fikir alabilirsin.

Öneri: Bebeğinin İlk Günlerinin Fotoğraflarını Çektir!

Bebeğinin özellikle ilk 5- 10 günü yenidoğan çekimleri için çok uygundur. Bebeğin karnındaki formunu hala korumaktadır. Esnektir ve sürekli uyur. Henüz bebek sivilceleri de oluşmamıştır. Bebeğinin en güzel fotoğraflarını çektirebileceğin bu zamanı değerlendirmek istersen, yeni doğan bebeklerin fotoğraflarını çekme konusunda deneyimli fotoğrafçılardan yardım alabilirsin. Bebeğinin kendini huzurlu hissetmesi ve zarar görebileceği ters bir hareketin oluşmaması açısından fotoğrafçı tercihine dikkat etmeni öneriyoruz. Araştırmalara başlamak için, Yenidoğan ve Bebek Fotoğrafçısı sayfamıza bakmanı öneririz.

Bakıcı Aranıyor!

Bebeğinin, karnında hareket etmeye yer bulamayacak kadar büyüdüğünü açıkladık. Yani, doğum bugün yarın gerçekleşecek. Doğumdan sonra vakit ayırmanın zor olduğu işlerle doğumdan önce ilgilenmen hem seni rahatlatabilir hem de bebeğinle geçireceğin zamanı daha keyifli hale dönüştürebilir.

Halletmen gereken işlerden biri bakıcı bulmak olabilir. Eğer doğduktan sonra, bir bakıcıdan yardım almayı düşünüyorsan ya da doğumdan kısa bir süre sonra işine dönmek zorundaysan, bakıcı araştırmalarına başlamalısın. Bu konuda fikir almak için, Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamıza göz gezdirebilirsin.

Bu sayfada ayrıca yenidoğan hizmetleri firmalarını da göreceksin. Bu firmalar doğumdan itibaren saatlik, günlük ya da belirli bir süre ve hatta 7/24 saat hizmet veren yenidoğan hemşiresi sağlıyor. Yenidoğan hemşireleri ise sana emzirme, bebek bakımı ve banyosu gibi konularda yardımcı olabilir.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

37. Hafta 39. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

38 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?