Bebek SPA ve Hidroterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bebeklerin kas ve motor gelişimlerini destekleyerek onların rahatlamasına, kolik ve gaz sancısı gibi problemlerin ortadan kalkmasına yardımcı olan Bebek SPA’sı ülkemizde de yaygınlaşan bir hizmet.

Suyun şifa verici gücünden doğan bebek SPA ve hidroterapinin faydaları neler? Ne sıklıkla uygulanmalılar? Bebek SPA merkezlerinde nelere dikkat edilmeli? Bebek Masajı Eğitmeni İrem Kalkavan merak edilenleri anlattı!

Bebek SPA Nedir? Bebek SPA’nın faydaları nelerdir?

SPA (Sanitas Per Aquam) = Suyla gelen sağlık.

Antik Çağ’dan günümüze, daha sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen insanlar suyun şifa verici özelliğini kullanıyorlar. Artık, bebekler de bu popülasyondan faydalanıyorlar.

Peki, Baby SPA nedir? Bebek SPA özellikle Avrupa ve Amerika’da yaygın olan, hem annenin hem de bebeğin yararlanabileceği bir aktivite. SPA denince akla biz yetişkinlerde olduğu gibi su ve masaj uygulaması geliyor. Bebekler için de aynı uygulama geçerli.

Bebekler önce kendilerine uygun ölçekteki hidroterapi havuzlarına alınıyorlar. Burada kas ve motor gelişimlerini güçlendirecek egzersizler de yapıyorlar. Ardından uzman bebek masajı terapistleri tarafından yapılan masajla rahatlıyorlar. Gelelim bebek SPA’nın faydalarına:

  • Suyun dinlendirici gücü bebeklere rahatlama sağlarken anneler de bu sayede sosyalleşme imkanı buluyorlar.
  • Düzenli olarak yapıldığında bebeklerin motor becerilerinde ve kas kuvvetinde gözle görülen bir gelişme oluyor.
  • Gaz sancısı ve kolik ağrılarını en hafife indiriyor.

Hidroterapi nedir? Hidroterapinin faydaları nelerdir?

Hidroterapi, bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini destekleyen bir hizmet. Hidroterapi uygulamasında bebekler boyun simidiyle birlikte belli sıcaklıkta optimize edilmiş jakuzilerde sağlıklı bir şekilde vakit geçirebiliyorlar. Peki, hidroterapinin bilinen faydaları neler?

  • Jakuzilerde bulunan hava kabarcıkları bebeklerin fizyolojik gelişimlerine katkı sağlıyor. Bu, uzmanlar tarafından da desteklenen bir gerçek.
  • Bebeklerin zihinsel ve motor becerilerinin gelişimini destekliyor. Bu da bebeklerin daha bilinçli ve kontrollü hareket etmelerine yardımcı oluyor. Bebeğin beyin ve kas gelişimi bunları ne kadar hareket ettirdiğine bağlı.
  • Suyun göğüs kafesine uyguladığı basınç, akciğerlerin kapasitesini ve göğüs kaslarını güçlendirerek arttırıyor. Bu da solunum sisteminin gelişmesine yardımcı oluyor.
  • Denge ve koordinasyonu geliştiriyor.
  • Kalp ve dolaşım sistemini harekete geçiriyor.
  • Sinir sistemini rahatlatıyor.
  • Bebeğin psikolojik ve sosyal gelişimini destekliyor.
  • Ebeveyn ve bebek bağını güçlendiriyor.
  • Bebeğin bağımsızlığını ve öz güvenini artırıyor.
  • Yeme, gaz ve uyku sorunlarını düzene sokuyor.

Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları ve Faydaları Ne?

Bebek SPA’sı ne sıklıkla yapılabilir?

baby spa faydaları

Bebeklerde herhangi bir fiziksel sorun yoksa (kolik, kas hastalığı, kabızlık vb.) haftada bir bebek SPA merkezlerine gelmelerini öneriyoruz. Bebekler için SPA çocuğun büyüme ağrıları, kas ve zihinsel gelişimi için oldukça önemli. Bu, aynı zamanda bebeklerin sosyalleşmesine ve sağlıklı büyümesine de destek veriyor.

Düzenli yapılan hidroterapi ve masaj, bebeklerin uykuya geçişlerini kolaylaştırıyor. Diş ağrıları olan dönemde ise bebeklerin ağrılarını hafifletiyor. Hidroterapi bebeğin gelişimi için ayda minimum 2 defa yapılması gereken bir uygulama. Çünkü 0-1 yaş bebeklere pek çok katkısı var.

Bunları öğren: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

Bebek SPA merkezlerinde nelere dikkat edilmeli?

Bebeğinizi emanet edeceğiniz insanlar çok önemli. Günümüzde birden fazla bebek SPA merkezi bulunuyor. Bu sebeple ebeveyn olarak “Hangisini tercih etmeliyim?” sorusunu kendimize sormamız gerek.

  • Öncelikle Bebek SPA merkezlerinde bebeğinize eşlik edecek kişilerin Millî Eğitim Bakanlığı onaylı masaj terapistleri olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Hidroterapinin bir uzman eşliğinde yapılması gerekiyor. Hidroterapi havuzundaki belli sıcaklık, 20 dakikanın üzerinde suda kalan bebeğin vücut ısısını arttırabiliyor.
  • Hidroterapi havuzunda kullanılan boyun simidi de oldukça önemli. Bebeğinizin boynunda tahminen 1 parmak boşluk kalacak şekilde konumlandırılmalı. Kalite olarak plastik değil, bebeklere uygun formda olan hassas kumaştan yapılan boyun simitleri kullanıldığından emin olunmalı. Aksi takdirde plastik bir boyun simidi, bebeğinizin belli ısıda uzun süre suda kalması sonucu cildine zararlı olabilir.
  • Hidroterapi seansı her bebeğe özel olarak yapılması gereken bir uygulama. Sonuç olarak önceliğimiz bebeklere hijyenik ve sağlıklı bir ortam yaratmak. Jakuziler her bebekten sonra boşaltılmalı ve iç temizliği yapılarak yeni gelen bebek için başka su doldurulmalıdır.

Mutlaka oku: Bebek Egzersizlerinin Faydaları ve Ay Ay Uygulamaları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içerik Bebek Masajı Eğitmeni İrem Kalkavan tarafından yazılmıştır.