Ay ay bebek gelişimi: Yenidoğandan 3 yaşa kadar bebek boy kilo, bebek gelişim tablosu gibi merak ettiklerini, bebek gelişimindeki en kritik noktaları yazdık.
Uzun bir hamilelik dönemi ve doğum sürecinden sonra sonunda bebeğine kavuştun. Artık hafta hafta hamileliğini takip etme sürecin bitti! Bebeğinin gelişmelerini, büyümesini, beslenmesini, hareketlerini, duygusal, zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz. İlk ayda ne kadar değişiklik olabilir diye düşünme ve her gün yeni bir keşifle karşılaşmaya hazır ol! İşte 1 aylık bebek gelişimi!
Bebeğinle ilk ayını bitirdin. 2. ayın geçen aya göre daha rahat ve tecrübeli geçeceğine emin olabilirsin. Uyku düzeni oluşmaya başlayacak olan bebeğin hareketlenecek ve sana tepkiler verecek. Şanslıysan ilk gülücüğünü bile alabilirsin. Bu aydaki beslenme sıklığı, uyku düzeni ve karşılaşacağın 2. ay bebek davranışları neler? Bebeğin nasıl bir duyusal gelişim sürecinden geçecek? Hepsini 2 aylık bebek gelişiminde öğrenebilirsin!
Kocaman iki ay bitti. Bebeğinle birlikte geçireceğiniz keyifli süreçler başlamak üzere. Çünkü artık seni resmen tanıyacak, gülücükler ve çığlıklar atacak, ellerini keşfedip onları birbirine vurmak en büyük mutluluğu olacak. Hazırsan 3 aylık bebek gelişimini okumaya başla!
Daha bilinçli hareketler ve eylemler zamanına hoş geldin. Bebeğin artık 4 aylık oldu. Bu ayın sonunda büyüdüğünü ve artık bir oyun bebeği olduğunu daha iyi anlayacaksın. Şimdi 4 aylık bebek beslenmesinden gelişimine, uyku düzeninden görme yetisine kadar bu ayın her detayını öğrenmeye hazır mısın? İşte, 4 aylık bebek gelişimi!
Bebeğinin yavaş yavaş duygularını belli etmeye ve hareketlenmeye başladığı, iletişiminin güçlü olduğu, cıvıldamalarının evini ısıttığı ay geldi. Bu ay hakkında her şeyi öğren! İşte 5 aylık bebek gelişimi!
Bebeğin artık fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak oldukça aktif durumda. Öğrenme duyuları oldukça açık ve 5 duyusunu koordine etmeye hazır. Bunların neler olduğunu merak ettiğini biliyoruz. İşte, beslenmesinden uykusuna, dişlerinden gelişimine kadar 6 aylık bebek gelişimi hakkında her şey!
Bebeğin her geçen gün değişiyor ve gelişiyor! Beslenmesi, gelişimi ve iletişimi artık takip edemeyeceğin kadar hızlı! Bu ayda seni neler bekliyor, bilmek istersen 7 aylık bebek gelişimi hakkında her şeyi bu yazıdan incelemeye başlayabilirsin!
Bebeğin artık yenidoğan bebek refleksleri yerine daha bilinçli ve amaca yönelik hareketler yapmaya başladı. Çünkü artık 8 aylık! İstedikleri ağlayarak değil, daha çok göstererek veya yönelerek belirtecek. Daha fazla ayrıntı için 8 aylık bebek gelişimi yazımızı oku.
Dokuzuncu ayda bebeğinle iletişim kurman artık daha eğlenceli ama eski aylara göre biraz daha yorucu. Ayrıca beslenmesi ve sağlığı açısından çok dikkatli olman gereken bir dönemdesin. Ayrıntıları merak ediyorsan 9 aylık bebek gelişimi hakkında her detay burada!
Sıkı dur, bebeğin bu ay ayaklanabilir. Tam 10 ay boyunca öğrendiği tüm becerileri sana sunmakla kalmayacak, bu ay ayaklandığı için dünyaya daha yüksekten bakacak! 10 aylık bebek gelişiminde seni hangi maceralar bekliyor, öğrenmeye hazır mısın?
Bebeğin tam 11 aylık oldu. Artık söylenenleri kavrayabiliyor, bazen anlamlı kelimeler söyleyebiliyor, her şeyi net olarak görebiliyor ve yürümeye çalışıyor. Dahası da var! İşte 11 aylık bebek gelişimi!
Bebeğin bu ayın sonunda çocuk mertebesine ulaşmak üzere. Çünkü artık yürümeye ve yavaş yavaş konuşmaya başlayacak. En önemlisi ilk yaşına girecek. Miniğinin bu dönemine dair ayrıntıları öğrenmen için 12 aylık bebek gelişimi hakkında merak ettiklerini derledik!
Bebeğin artık yürümeye başlamış ya da yakın zamanda başlayacak olan küçük bir çocuk! Bu aylar içerisinde her şeyi keşfetmek ister. Motor becerileri de dil becerileri de hızla artar. İştahı ise biraz azalmış olabilir.
Bebeğinin tüm gelişim özellikleri ve daha fazlası için 13 aylık bebek gelişimini incelemelisin!
Miniğin her yeri karıştırmaya, çekmeceleri dağıtmaya başladı değil mi? Evinin altı üstüne gelebilir ama 14 aylık bebek gelişimi bu hareketlerle şekilleniyor, unutma. Hadi bakalım, 14 aylık bebek konuşmasından oyuncaklarına tüm ayrıntılarıyla 14 aylık bebek gelişiminde seni neler bekliyor? Öğrenme vakti!
Bebeğinle artık daha iyi anlaşıyorsun, değil mi? Çünkü 15 aylık bebek konuşması artık yavaş yavaş şekilleniyor. Ayrıca artık çok daha iyi yürüyor ve sosyal iletişimi konusunda daha başarılı! Bakalım bu aylarda 15 aylık bebek neler yapar? Hepsini 15 aylık bebek gelişimi yazımızda okuyabilirsin.
Artık 16 aylık bebek aktiviteleri sayesinde miniğinin ince ve kaba motor becerileri gelişmeye devam ediyor. Taklit etme becerisi de artıyor. Tüm bunlar hem sosyal hem 14 aylık bebek konuşması gelişimine katkı sağlıyor. Hadi, 16 aylık bebek gelişimi hakkında merak ettiğin her şeyi öğrenme vakti!
Bebeğin son derece enerjik ve her şeyi karıştırıp fırlatmaya devam ediyor değil mi? 17 aylık bebek aktiviteleri artık bu ayarda olacak çünkü bebeğin sadece motor becerilerini geliştirmiyor; aynı zamanda öğreniyor ve neden sonuç ilişkisini anlıyor. Ayrıca sosyal kuralları da artık fark ediyor. Minik yavrun bu süreçte başka neler yaşayacak merak ediyorsan 17 aylık bebek gelişimi yazımızı oku!
Bebeğinin en hareketli olduğu zamanlar geldi! Vakit, 18 aylık bebek oyunlarını öğrenme vakti! 18 aylık bebek beslenmesi ve uyku düzeni değişimlerine, günlük etkinliklerin ve oyunların farklılaşmasına kendini hazırlanmalısın. Bakalım 18 aylık bebek gelişiminde seni başka neler bekliyor? Öğrenme vakti!
Günden güne büyüyen bebeğin bu ayda neler yapıyor? 19 aylık bebek beslenmesi, uyku düzeni nasıl değişiklik gösteriyor? 21 aylık bebek oyunları hangileri? Merak ettiğin tüm soruların cevapları 19 aylık bebek gelişimi yazımızda, hemen oku!
Her gün defalarca “Bu ne?” sorusu duyuyorsun, değil mi? Çünkü her şeyi öğrenmek ve ilgi istiyor. Dil gelişiminin oldukça hızlandığını, kelime sayısının artmasından ve hatta kelimeleri birleştirmesinden anlayabilirsin. Bu ve buna benzer tüm bilgileri almak için20 aylık bebek gelişimi yazımız burada!
Bebeğinin sadece motor ve dil becerileri değil; öz bakım becerileri de hızla gelişiyor. Rutinlerin ise günlük hayatında hala önemli bir yeri var. Zaman kavramı henüz sadece “şimdi”den ibaret. Hadi, 21 aylık bebek gelişimi için okumaya devam et!
22 aylık bebeğin rutinlerine son derece bağlı, her şeyi yönetmek isteyen, taklit yoluyla günlük hayatı öğrenmeye çalışan, sabırsız küçük bir insana dönüşecek! 2 yaşına yaklaşıyor, bağımsızlık duygusu ön plana çıkıyor ve 22 aylık bebek etkinlikleri de buna göre değişiyor. 22 aylık bebek gelişimi hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam et!
Bebeğinin her şeyi reddetmesi, her şeye karşı çıkması, “Hayır.” demesi bu ay en çok karşılaşacağın durumlar olabilir. Bütün bunlar 2. yaşa yaklaşmanın göstergeleri. Hadi, 23 aylık bebek gelişimi hakkında tüm merak ettiklerini öğren!
İki yaş, bebeğin için önemli bir dönüm noktası! Bağımsızlığa adım adım yaklaşan çocuğun artık pek çok işini kendisi yapabiliyor. 24 aylık bebek gelişiminde seni zorlu anlar bekliyor olabilir.
Zaman zaman öfke nöbetleri ve ağlama krizleri ile kendini gösteren 2 yaş sendromuyla başa çıkmak durumunda kalabilirsin. Bakalım başka neler yaşayacaksın? 2 yaş bebek gelişimi hakkında merak ettiklerin için okumaya devam et!
25-26-27. aylar bebeğin kimlik savaşı verdiği zamanlardır. Şimdiye kadar henüz başlamadıysa bu aylarda inat dönemi davranışları gözlemlenebilir. 25 aylık bebek motor, sosyal ve bilişsel becerilerde büyük adımlar atsa da özellikle dil gelişimi bu aylarda çok hızlanır. 26 aylık bebek kilosu da bunlardan etkilenir. 25-26-27 aylık bebek gelişimine dair her şeyi öğrenmek için okumaya devam et!
28-30. aylar çocuğunun denediği, yanıldığı, öğrendiği aylardır. “Niye?” ve “Neden?” sorularını sormaya devam edebilir. Hızlı gelişimi sürerken en aktif olduğu bu aylarda çocuğunla evde ya da dışarıda pek çok farklı etkinlik yapabilir, birlikte keyifli vakit geçirebilirsin.
Çocuğunun takibini yapmak için 28-30 aylık bebek gelişimi yazımızı okumaya devam et!
31-32-33. aylarda bebeğin, günlük hayatı daha çok izler ve taklit eder. Bu yüzden 31 aylık bebek uyku düzeni değişebilir. Güven ve sevgi gibi duygular onun için artık oldukça önem kazanmıştır. Bu yüzdem 32 aylık bebek etkinlikleri arkadaşlarıyla sosyalleşme, karşılıklı oyunlara dönüşmeye başlamıştır. Çocuğunun bu aylarda motor, sosyal, bilişsel, dil ve öz bakım becerilerini takip etmek için 31-32-33 aylık bebek gelişimi sayfamıza göz atabilirsin!
34-35-36. ayların en önemli özelliği, çocuğunun artık okul öncesi döneme geçiyor olması. Bu evrede miniğinin tüm becerileri büyük gelişme gösteririr. Oyun oynamak her zamanki gibi en büyük önceliğidir. Bunun yanında müziğe, resme, harflere yönelmeye de başlayabilir. Çocuğunun bu aylarda motor, sosyal, bilişsel, dil ve öz bakım becerilerini takip etmek, 34-35-36 aylık bebek gelişiminde neler yaşandığını öğrenmek için okumaya devam et!
Bebeğinin doğduğu andan itibaren gelişimi ile ilgili pek çok sorun oluşmaya başladı, tahmin ediyoruz. Haklısın, her ay yeni bir gelişme yaşanıyor ve bebeğin çok hızlı büyüyor. Bu süreçte neler olacak, nasıl yeniliklerle karşılaşacaksın? Hepsini ay ay bebek gelişimi sayfalarımızda anlattık!
Burada bebek gelişimi, uyku düzeni, bebekler hangi ay neler yapar, fiziksel ve mental gelişimleri nasıl ilerler, bebeklerde motor gelişimi nasıldır gibi birçok soruya yanıt bulacaksın. Yani ay ay bebek gelişimi sayfamızda bebeğini büyütürken ihtiyaç duyacağın her şey var!
Bebeklerde boy kilo gelişimi annelerin en merak ettiği konulardan. Bebeklerde kilo alımı, bebeklerin aylık gelişimi gibi konularda bilgi sahibi olman için sana tablolar hazırladık. 1 aylık bebek kilosundan 1 yaş bebek kilosuna, 1 aylık bebek boyundan 2 yaş bebek boyuna ve 1-36 aylık bebeklerde baş çevresine kadar fiziksel gelişimi ile ilgili tüm detayları burada bulacaksın.
Ama bebek gelişimi ile ilgili verdiğimiz bilgiler fiziksel özelliklerle bitmiyor. Bebeklerin duyusal, zihinsel ve sosyal gelişimi hakkında da birçok bilgi mevcut.
Bebekler ne zaman güler, nasıl refleksler yapar, bebekler ne zaman emekler, bebekler ne zaman oturur, bu soruların cevaplarını çok merak ediyorsun değil mi? Haklısın çünkü bebeğin her yeni ay farklı bir gelişim süreci olacak. Gel, bebeğin için dönüm noktası olan bazı gelişim süreçlerinden bahsedelim.
3 aylık bebek gelişiminin en önemli dönüm noktalarından biri başı dik tutma olacak. Ayrıca başını 45 derece kadar da çevirebilir. 3 aylık bebek hareketleri içinde ellerini incelemesi de var.
Bu dönemle ilgili daha fazla bilgi için: 3 Aylık Bebek Gelişimi
Diş çıkarmayı 5 aylık bebek gelişimi içerisinde değerlendirebiliriz. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ilk olarak 5. ayda görülebilir. Ama bu süreç her bebekte farklı seyredebilir. Bebeğin 5. ayında bu belirtileri göstermezse meraklanma!
Ayrıntılı bilgi burada: 5 Aylık Bebek Gelişimi
6 aylık bebekler artık katı gıdalarla beslenmeye hazırlardır. Bu süreçte ilk dişlerini çıkarmış da olabilirler. Artık emme refleksi yerine çiğneme refleksine geçme vakitleri de geldi! Bu yüzden bebeğine vereceğin ilk meyve-sebzeleri püre de yapabilirsin. Ek gıdaya geçiş 6 aylık bebek gelişiminin en önemli dönüm noktası!
Peki neden 6. ay? Çünkü minik yavrun artık dik oturabiliyor. Yani bebekler ne zaman oturur sorusunun cevabı olarak 6. ay cevabı verebiliriz. 6 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin 8. ayında yavaş yavaş emekleme çalışmalarına başlar. Bir yerlere tutunup ayağa kalmaya da çabalar. Ama artık 9. ayına geldiğinde kendi başına emeklemeye başlayabilir. 9 aylık bebek gelişimi için emekleme hareketi, en önemli konudur.
Eğer bebeğin 9. ayında emeklemeye başlamadıysa merak etme. 11. ayına kadar bekleyebilirsin.
Hadi bak: 9 Aylık Bebek Gelişimi
Çok keskin olmasa da konuşma konusunu 11 aylık bebek gelişimi içinde değerlendirebiliriz. Bu ayda bebeğin “dede, mama, anne, baba” gibi kelimeleri bilinçli olarak söyleyebilir. Bu ayda ayrıca iletişim kabiliyeti artık çok daha güçlüdür.
Bunlara da bak: 11 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğin ilk adımlarını yaklaşık olarak 12. ayında atmaya başlayacak. 12-18 aylık süreç içerisinde de yürüme konusunda gitgide daha iyi olacak. Yani 12 aylık bebek gelişimi içinde yürüme konusu önemli bir yer tutuyor.
Hadi buraya da bak: 12 Aylık Bebek Gelişimi
Aslında bebeğine 6. ayından itibaren kitap okumaya başlayabilirsin. Ama 16. ayıyla birlikte algısı çok daha fazla açık olacağı için söylediklerini kolayca anlayıp, büyük resimli kitaplara ilgi duyabilir.
Diş fırçalama rutinini 1 yaş bebek gelişimi içerisinde değerlendirebiliriz. Bebeğin 1 yaşına geldiğinde ortalama 4 dişe sahip olabilir. Dolayısıyla artık bir bebek diş fırçası kullanabilirsin. Bu dönem için silikon kılları olan, küçük bir diş fırçası uygun olacaktır.
Bebeğin 3 yaşına geldiğinde ise diş macunu kullanabilirsin.
Hemen oku: 34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi
Uyusun da büyüsün sözü boşa değil! Bebek gelişiminde uykunun payı çok büyük. Bu nedenle hangi ayda nasıl bir uyku düzenine sahip olması gerektiğini doğru öğrenmelisin.
1 aylık bebeğin uyku düzeni çok sabittir. Genellikle günün 15-20 saatini uyuyarak geçirirler. 2 aylık bebeğin uyku düzeni de buna benzer ilerler. Ama bebeğinin 3. ayından sonra artık uyanık kalma süresi artacak. 6 aylık bebek uykusunda ise bu süreç 12 saate kadar düşer.
12-24. aylar arasında bebeğinin uykusu düzensizleşebilir. Gece sık sık uyanabilir, erken kalkabilir, uykuya dalmak istemeyebilir. Bu konu yapabileceklerini yazılarımızda anlattık.
3 yaş ile birlikte bebeğinin uyku düzeni artık yoluna girecektir. Gece daha deliksiz uykular uyuyabilir. Ama eğer hala bir uyku düzeni oluşturmadıysan okula başlamadan önce bu işi yoluna koymanı öneririz.
3 yaş bebek gelişimi hakkında daha fazla bilgi al: 34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi
Oyuncak deyip geçme, bebeğinin gelişiminde büyük yer tutuyorlar. Peki bebeğin hangi ayda hangi oyuncaklarla oynamalı, biliyor musun? Bebeğinin 6. ayından başlayarak 12. ayına kadar sana kısa bilgiler verelim.
6 aylık bebek oyuncakları genelde görsel ve işitsel olarak donanımlı olmalı. Mesela dokunulduğunda o bölgenin adını söyleyen pelüş ayıcıklar iyi bir seçenek olabilir. 7-8 aylık bebek oyuncakları, motor gelişime katkı sağlayan özelliklere sahip olmalı. Üst üste konan ahşap bloklar ya da basit bir mantığa sahip olan oyuncak müzik aletleri de iyi bir seçenek olabilir. 9-10 aylık bebek oyuncakları artık gelişen parmak kaslarını çalıştırabileceği özellikleri taşıyabilir. Bunlar arasında boyama kitapları, büyük parçalı ahşap yapbozlar var. 11 aylık bebek için en uygun oyuncaklardan biri, büyük parçalı Legolardır. Bunlar bebeğinin hem neden-sonuç ilişkisini geliştirir hem de motor gelişimine katkı sağlar. 12 aylık bebek oyuncakları için tercih edebileceğin ürün ise geometrik şekiller bulunan geçirmeli kutu yapbozlar olabilir. Oyuncak konusunda daha fazla bilgiyi yazılarımızda bulacaksın.
Çocuğunun benlik duygusu ve kendini ispatlama çabası gün geçtikçe artıyor. Hal böyle olunca çevresinde gelişen olaylar, yapmak istedikleri ve kendi başına hareket etme dürtüsü ile bu dönemde hırçınlaşabilir, öfke nöbetlerine girebilir, söz dinlemeyebilir ve aşırı hareketli bir hale bürünebilir. Bunların tamamı 2 ve 3 yaş sendromu belirtileri arasında.
Buradan ayrıntılı bilgi alabilirsin: 24 Aylık Bebek Gelişimi
Bu arada şunu da söylemeliyiz. Prematüre bebek gelişimi yukarıda anlattığımız şekilde ilerlemeyebilir. Çünkü prematüre bebekler normal zamanında doğan bebeklerden yavaş gelişirler. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz gelişmeler prematüre bebeğinde yaşanmazsa telaşlanmana gerek yok.